Παραγγέλνοντας ένα burger σε αλυσίδα fast food, ο καταναλωτής έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα κάτω από την ντομάτα να… δοκιμάσει κρέας αλόγου, αλλά την πιθανότητα το burger να έχει DNA ποντικιού και ανθρώπου είναι δύσκολο την καταπιείς.

 Έρευνα αμερικανικής εταιρείας που ελέγχει τα τρόφιμα και την δημοσιεύει ο Independent ανακάλυψε σε δείγμα 258 burgers, δύο περιπτώσεις κρέατος σε χορτοφαγικά burger, τρία με DNA ποντικιού και ένα με ανθρώπινο DNA.

 Το πιο πιθανό λέει η έρευνα, σχετικά με το ανθρώπινο DNA, είναι να προέρχεται από μαλλιά, δέρμα ή νύχι που κατά λάθος αναμείχθηκε με το προϊόν κατά την παρασκευή του. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι κάποια ποσότητα από DNA ανθρώπινο και ποντικιού είναι αποδεκτές από τους κανόνες ασφαλείας.
 Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν κενά στην ασφάλεια των τροφίμων και τα ποιοτικά κριτήρια αλλά συνολικά η βιομηχανία κρέατος έχει ευεργετηθεί από τους αυστηροποίηση των κανόνων και την επιθετικότητα των ελέγχων.
 Εκτός από το δυσάρεστο DNA, ανησυχία προκαλεί και το εύρημα ότι το ένα τέταρτο των burgers που είναι για χορτοφάγους δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αναγράφονται στις συσκευασίες.
 Ένα κοινό εύρημα ανάμεσα στα δείγματα, είναι ότι συχνά μπερδεύονται τα κρέατα που χρησιμοποιούνται, σε burger από μοσχάρι βρέθηκε κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
 Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι το 4,3% των burger που ελέγχθηκαν περιλάμβαναν παθογόνο DNA που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και δηλητηρίαση.
 Επίσης σε 12 από τα burger βρέθηκε ότι περιλάμβαναν τουλάχιστον 100 θερμίδες περισσότερες από τις αναγραφόμενες.

Πηγή: topontiki.gr