Απόστολος Λυκεσσάς

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Νέα έκκληση για οικονομική βοήθεια προκειμένου να σωθεί το «Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών» απευθύνουν οι άνθρωποι που το διαχειρίζονται και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, που πληρώνουν –κυριολεκτικά και μεταφορικά– εδώ και τέσσερα χρόνια τα βάρη της κοινωνικής ευαισθησίας τους να βάλουν πλάτη βοηθώντας πρόσφυγες πολύ πριν ξεσπάσει το μεγάλο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση κρατά από το 2010, όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στον Ξενώνα Προσφύγων Θεσσαλονίκης (οδό Σιατίστης 12 & Φιλίππου) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επειδή η ΜΚΟ που τον διαχειριζόταν ανέστειλε τη λειτουργία της…

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (Δήμος Θέρμης), κάποιος άλλος δημόσιος φορέας ή ο Δήμος Θεσσαλονίκης σφύριξαν αδιάφορα και περίπου 70 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η μόνη λύση που εκείνη τη στιγμή υπήρχε ήταν να βρεθεί κάποιος φορέας να «βάλει το κεφάλι του στον τορβά» και να δηλώσει τη σύνδεση στη ΔΕΗ στο όνομά του.

Κι αυτό ακριβώς έκανε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κοινωνικό Κέντρο Θεσσαλονίκης» που είχε δημιουργήσει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία προκειμένου να στηρίζει τις τυπικές λειτουργίες του «Κοινωνικού Κέντρου-Στεκιού Μεταναστών» (μισθωτήρια, λογαριασμοί κ.λπ.).

Ο ξενώνας έφτασε να λειτουργεί μέχρι το 2014, όσο άντεξαν οι άνθρωποι της Αντιρατσιστικής, ωστόσο η κατανάλωση του ρεύματος έφτασε τα 80.066 ευρώ και χρεωνόταν στο όνομά τους.

Κι όπως υπενθυμίζουν σε ανακοίνωσή τους, «αν δεν το αναλαμβάναμε, τότε κινδυνεύαμε άμεσα με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Στέκι, ενώ το χρέος θα μεταφερόταν στα πρόσωπα που εκπροσωπούν νόμιμα το Στέκι.

Μαζί με το Στέκι θα σταματούσαν και οι δράσεις αλληλεγγύης που στεγάζονται και υποστηρίζονται από αυτό, όπως τα μαθήματα αλληλεγγύης για ντόπιους και μετανάστες, η κουζίνα αλληλεγγύης, η συλλογή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και τόσα άλλα.

Και μαζί, πιστεύουμε, θα έχουμε μια πολιτική ήττα και υποχώρηση για την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και τα κινήματα αλληλεγγύης».

Ρύθμισαν το χρέος σε μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ συν άλλα 300 ευρώ για τόκους και κατάφεραν να κατεβάσουν εδώ και δύο χρόνια το χρέος στα 40.000 ευρώ.

Αναγκάστηκαν να ζητήσουν και συνδρομή δημόσιων φορέων, παρότι «με καταστατική απόφαση ώς τώρα δεν έχουμε ζητήσει ή λάβει καμία χρηματοδότηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα», αλλά «δυστυχώς, η ανταπόκριση των δημόσιων φορέων ήταν ελάχιστη.

Δύο μόνο ΔΕΚΟ (ΟΛΘ, ΕΛ.ΠΕ.) κάλυψαν μέχρι τώρα μόλις τρεις μηνιαίες δόσεις (3.600 ευρώ). Ολοι οι υπόλοιποι φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε, ακόμα και η ΔΕΗ, παρά τις σχετικές υποσχέσεις, δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε ούτε καν στο αίτημα να κάνει τη ρύθμιση άτοκη, χρεώνοντάς μας μηνιαίως περίπου με 300 ευρώ τόκους»!

Αυτή τη στιγμή, χωρίς άλλα αποθεματικά, οι άνθρωποι της Αντιρατσιστικής απευθύνουν νέα έκκληση σε φίλους και συντρόφους, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις να τους βοηθήσουν, και είναι τούτη η έκκληση ταυτόχρονα πρόκληση για όλους εμάς τους υπόλοιπους που καλούμαστε να βάλουμε πλάτη.

! Πληροφορίες για όσους θέλουν να βοηθήσουν: στο facebook: https://www.facebook.com/antirathess και https://www.facebook.com/socialcenterthess, email: [email protected].