Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την ΕΕ, αυτόματα μεταφέρουν σε κέντρα υπό συνθήκες κράτησης όλους όσοι καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και ζητούν άσυλο αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατακρίνοντας το γεγονός ότι σήμερα κρατούνται περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και ανάμεσά τους παιδιά, εγκύους γυναίκες και άτομα με αναπηρία.
Η κράτηση όλων των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άλλες διαδικασίες από την αυθαίρετη κράτηση με λιγότερους περιορισμούς.
Οι δύο κλειστές εγκαταστάσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους με τις κατάλληλες υπηρεσίες και ασφάλεια στους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία, καθώς έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και μέρη όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχει κλειδώσει οικογένειες και άλλους που έχουν φύγει από τις περιοχές φρίκης και τρομοκρατίας του ISIS, τις απειλές των Ταλιμπάν, οι τις βόμβες της Συριακής κυβέρνησης» είπε η Εύα Κοσσέ από το ελληνικό τμήμα του Παρατηρητηρίου.
Σε επίσκεψη του Παρατηρητηρίου στη Λέσβο και τη Χίο από τις 3 έως τις 9 Απριλίου διαπιστώθηκε ότι σε κλειστά κέντρα κράτησης, κρατούνται άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών με μικρά παιδιά, εγκύους γυναίκες, ασυνόδευτα παιδιά, ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο κανείς δεν έχει κατάλληλη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, εγκαταστάσεις υγιεινής, ή νομική βοήθεια.
Και οι δύο χώροι ξεκίνησαν σαν χώροι υποδοχής και καταγραφής, αλλά εξελίχθηκαν ξαφνικά σε φυλακές όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από τότε οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα, κρατούνται από τις ελληνικές αρχές με τη βοήθεια της Frontex.
Πολλοί, αν όχι όλοι από τους κρατούμενους έχουν εκφράσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα αλλά το σύστημα είναι τόσο υπερφορτωμένο και η βοήθεια από την Ευρώπη απουσιάζει.
Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλές φορές έχει τονίσει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής χώρα κυρίως μετά την άρνησή της να υιοθετήσει αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και έχει κατηγορηθεί ότι στέλνει πρόσφυγες από τη Συρία, πίσω στη χώρα τους.
Πηγή: hrw.org