Τι έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, 8 Φεβρουαρίου, στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου φαίνεται πως άφησε την τελευταία του πνοή ο Εμπουκά, ηλικίας γύρω στα 35, από τη Νιγηρία, πατέρας δύο μικρών παιδιών, έξι μηνών το ένα, πέντε χρόνων το άλλο;
Πρόκειται πράγματι για θάνατο από πνευμονικό οίδημα στον θάλαμο αναμονής, όσο περίμενε ο Εμπουκά να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων του, σκοπό για τον οποίο είχε προσαχθεί, όπως ισχυρίζονται αστυνομικές πηγές;
Η αστυνομία με ανακοίνωσή της παραπέμπει στην αναμενόμενη ιατροδικαστική έκθεση και τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, ώστε να φανούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, και σημειώνει ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών δεν προκύπτει αστυνομική βία.
Ωστόσο, η πλούσια παράδοση αστυνομικής βίας, συγκάλυψης και ατιμωρησίας, και μάλιστα το παρελθόν και η φήμη του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος, σε συνδυασμό με τη στάση της αστυνομίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προξενούν επίμονα ερωτήματα και αμφιβολίες, αν όχι υποψίες.
Στις 12.30 το μεσημέρι
Οπως ανέφερε χθες η Τζιτζί, σύζυγος του Εμπουκά, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας Ντόναλντ Οκουαγουέρε, ο Εμπουκά έφυγε από το σπίτι γύρω στις 10.30 το πρωί, όπως κάθε μέρα. Τον περίμενε να γυρίσει μεταξύ 1 και 2 το μεσημέρι. Δεν φάνηκε. Αρχισε να του τηλεφωνεί, τίποτα. Του έστειλε γραπτό μήνυμα. Καμία απάντηση. Τηλεφώνησε σε μια φίλη, πήραν τον δικηγόρο του Εμπουκά, περίμεναν. Κανένα σημείο όλο το βράδυ. Το πρωί η Τζιτζί πήγε στο Α.Τ. Ομονοίας να ρωτήσει. Αν του είχε συμβεί κάτι, είναι πολύ πιθανό να το γνώριζε η αστυνομία.
Οπως ξέρουμε σήμερα από την ίδια την αστυνομία, πράγματι το Α.Τ. Ομόνοιας γνώριζε. Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, ο Εμπουκά πέθανε την προηγουμένη γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στα χέρια των αστυνομικών μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Μάλιστα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που όμως δεν πρόλαβε ζωντανό τον Εμπουκά.
Αλλά την επομένη το πρωί, αυτά δεν τα είπαν οι αστυνομικοί του τμήματος στη γυναίκα που αναζητούσε με αγωνία τα ίχνη του χαμένου συζύγου της. Δεν της είπαν για την εξακρίβωση στοιχείων, για τους αφρούς στο στόμα, για τον ξαφνικό θάνατο, για το ΕΚΑΒ. Της είπαν ότι δεν ξέρουν τον σύζυγό της, δεν ξέρουν τι μπορεί να απέγινε ένας άνδρας περίπου 35 ετών από τη Νιγηρία που χάθηκε στο κέντρο της Αθήνας την προηγουμένη. Και όχι μόνο αυτό. Την έστειλαν να ρωτήσει στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών στο Α.Τ. Κυψέλης, όπου κι εκεί της είπαν ότι δεν ξέρουν τίποτα, κι ας έχουν αναλάβει την προανάκριση για το περιστατικό.
Η Τζιτζί γύρισε σπίτι, συνέχισε τα τηλεφωνήματα. Από την αστυνομία της είπαν να ξαναπάει στο Τμήμα να δηλώσει εξαφάνιση. Πολύ αργότερα της τηλεφώνησε ο δικηγόρος. «Εχω άσχημα νέα», είπε. «Ο άντρας σου είναι νεκρός». Της είπε ότι επέμεινε πολύ και τελικά κατάφερε να του πει η αστυνομία την εκδοχή της.
Εξέγερση… στο διαδίκτυο
Η ιατροδικαστική έκθεση και οι εξετάσεις αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του θανάτου. Δεν θα εξηγήσουν όμως γιατί και πώς βρέθηκε στο Α.Τ. Ομονοίας ο Εμπουκά το μεσημέρι της προπερασμένης Παρασκευής ούτε γιατί έμεινε στο σκοτάδι ο θάνατός του και στην άγνοια και την αγωνία οι δικοί του άνθρωποι για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο.
Χωρίς πειστικές και πλήρεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, χωρίς διαφανή και σοβαρή έρευνα, θα παραμείνει η βαριά σκιά της υποψίας, τη στιγμή που αρκετοί έχουν σπεύσει στο διαδίκτυο να μιλήσουν για δολοφονία και να καλέσουν σε γενικευμένη εξέγερση.