Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Αβραμίδη

Όταν πριν από 10 χρόνια οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ καταλάμβαναν το εργοστάσιο και έβαζαν μπρος τις μηχανές, δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Άλλωστε τα εμπόδια ήταν πολλά. Κομμένα ρεύματα, αστυνομική καταστολή, άρνηση αδειοδότησης και πλειστηριασμοί. Όμως, δέκα χρόνια μετά, παράγουν ακόμη μέσα απ’το κατειλημμένο εργοστάσιο και το γιορτάζουν. Οι τριήμερες εκδηλώσεις των «γενεθλίων» ολοκληρώθηκαν με μια μεγάλη συναυλία.

Στη σκηνή εμφανίστηκαν οι Βάσω Βασιλειάδου, Speakeasies swing band, Koza Mostra, Χαϊνηδες, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Χαρούλης. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες, ο χώρος του εργοστασίου άρχισε να γεμίζει, προτού καν ολοκληρωθεί το sound check.

Όμως αυτό που συνέβη στη συνέχεια, δεν είχε προηγούμενο, καθώς ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον χώρο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων και συλλογικοτήτων διάβασαν τα μηνύματά τους και κάλεσαν τον κόσμο σε ενεργό συμμετοχή. Τη ΒΙΟΜΕ ενίσχυσαν το Σάββατο με την εμφάνισή τους οι Foreplay, Paranoid reverb, Μormo, Καταχνιά, Άγγελοι Τσιτσάνη και Ravels.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις και η μεγάλη επιτυχία τους αποκτoύν αναβαθμισμένη σημασία, καθώς η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει με εκκένωση περισσότερο από ποτέ, μετά τον πλειστηριασμό του εργοστασίου που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες: