Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Την Κυριακή 26/9 εκτός από τις τετραπλές εκλογές, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε και ένα δημοψήφισμα για την απαλλοτρίωση των διαμερισμάτων που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Υπέρ της απαλλοτρίωσης ψήφισε το 56,4% των πολιτών και ενάντια το 39%.

Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε μετά από μια μεγάλη καμπάνια που συνέλεξε 350.000 υπογραφές. Στην καμπάνια δούλεψαν μαζί Γερμανοί, Έλληνες Τούρκοι και άλλοι μετανάστες ενάντια στις μεγάλες εταιρείες.

Ο Γιώργος Θώδος είναι ένας Έλληνας μετανάστης που ζει στη Γερμανία και συμμετείχε στην καμπάνια για την οργάνωση του Δημοψηφίσματος. Συναντηθήκαμε στο Kreuzberg σε μια μουσική συνάντηση που έκαναν οι άνθρωποι της γειτονιάς για να γιορτάσουν το ότι κρατικοποιήθηκαν τα σπίτια  τους λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, καθώς το κρατίδιο αγόρασε 14.750 διαμερίσματα.

Μιλήσαμε για την απαλλοτρίωση, για το αν θα δοθεί αποζημίωση και για το ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις για τα απαλλοτριωμένα σπίτια. Μου περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να  μένουν οι Γερμανοί, οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες μετανάστες, όπως αυτός. Μου είπε πως την προηγούμενη μόνο μέρα είχαν χτυπήσει 1.100 πόρτες στο Kreuzberg για να ενημερώσουν τον κόσμο για το δημοψήφισμα. Και αυτό το έκαναν για δυο χρόνια σε ολόκληρο το Βερολίνο.

Περιέγραψε τα εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν και τους πανίσχυρους αντιπάλους. Ενώ, μίλησε και για τις πρώτες προσπάθειες πολιτικών και οικονομικών κύκλων να ενσωματώσουν το κίνημα. Τέλος, κλείσαμε με μια συζήτηση για τις ομοιότητες με το στεγαστικό ζήτημα στην Ελλάδα.