Πηγή: EFSYN
Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η σημερινή αποκάλυψη για παρ’ ολίγο ατύχημα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, έναν χρόνο μετά το έγκλημα Τεμπών κατά τον οποίο η κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλη σπουδή για την συγκάλυψη των ευθυνών.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train, την 1313 με δρομολόγιο από Κιάτο για Πειραιά και το «Ασημένιο Βέλος», που εκτελούσε το Θεσσαλονίκη – Αθήνα, κινδύνευσαν να συγκρουστούν το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών.
Εργαζόμενοι δήλωσαν στην εφημερίδα πως η 1313 παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στο άλλο τρένο. Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν πως το ατύχημα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στον υπεύθυνο της τηλεδιοίκησης του σταθμού, ο οποίος ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη παραβίαση είναι σοβαρή, αφού συνιστά πρόδρομο παράγοντα ατυχήματος, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα προσθέτει ότι μαθητευόμενος μηχανοδηγός επέβαινε παράτυπα στην καμπίνα, καθώς ο κανονικός μηχανοδηγός δεν έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος» και ότι δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.
Όπως αναμενόταν η Hellenic Train προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό επιρρίπτοντας μέσω στελεχών της την ευθύνη στην «ολισθηρότητα των γραμμών». Η εταιρεία δεν προέβη σε άλλη επίσημη εκτίμηση ή ανακοίνωση.
Επίσης, δεν έχει παραδώσει ακόμα την ταινία του ταχογράφου, για να φανεί αν υπήρξε ολίσθηση στις ράγες, όπως ζήτησε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος που δήλωσε το περιστατικό στη ΡΑΣ. Αυτή από την πλευρά της κάλεσε τους εμπλεκόμενους να της παραδώσουν τα πορίσματά τους.
«Ήξεραν για νεκρούς και την αγνοούμενη αλλά έδωσαν εντολή να καθαριστεί ο χώρος»
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια από κόμματα και συγγενείς των θυμάτων για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος στα Τέμπη. Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός ενός εκ των νεκρών, του Βάιου, επισημαίνει πως «ενώ γνώριζαν όχι μόνο για δεκάδες νεκρούς που ήταν διαμελισμένοι, όχι μόνο για καμένους ζωντανούς ανθρώπους, αλλά κυρίως ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αγνοούμενη, έδωσαν εντολή να ξεμπαζωθεί και να ασφαλτοστρωθεί ο χώρος του δυστυχήματος και να πεταχτούν σαν σκουπίδια τα συντρίμμια, τα χώματα και το βιολογικό υλικό στο Κουλουρι της Λάρισας. Λίγες μέρες μετά και ενώ ακόμη τα βαγόνια άχνιζαν από τη φωτιά».
«Οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες έσπευσαν να ξεμπαζωσουν και να καθαρίσουν το χώρο σε λιγότερο από μια εβδομάδα, χωρίς πρώτα να έχουν κάνει την ελάχιστη δουλειά τους: να βρουν όλα τα τμήματα σωρών των ταυτοποιημένων θυμάτων και να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να βρεθεί η αγνοούμενη. Να συλλέξουν όλα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε όλη την αλήθεια. Έστω να ξέρουμε που βρέθηκε ο άνθρωπος που χάσαμε και τι του συνέβη, έστω αυτό. Απλές και βασικές διαδικασίες που τηρούνται ακόμη και σε ένα απλό τροχαίο» σημειώνει στην ανάρτησή του σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Σε ποια σύσκεψη αποφασίστηκε αυτή η συγκάλυψη των Τεμπών; Ποιοι ήταν παρόντες σε αυτή τη σύσκεψη; Από ποιες υπηρεσίες και υπουργεία; Ποιος ήταν ο λόγος για να διαταχθεί κάτι τέτοιο;
- Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι υπήρχαν αγνοούμενοι;
- Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι υπήρχαν διαμελισμένοι άνθρωποι που δεν είχαν βρεθεί ολόκληροι? Αυτά δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας.
- 3 μήνες μετά, το Μάιο και κατά τη διάρκεια ερευνών των πραγματογνώμονων στα συντρίμμια, εντοπίστηκε δείγμα οστού και ιστού σε χώρο του κυλικείου, το οποίο προσδιορίστηκε αρκετά αργότερα ότι ανήκει σε ένα από τα ταυτοποιημένα θύματα. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση και παραδοχή αυτής της αλήθειας. Η κοινή γνώμη θα το μάθει πολύ αργότερα, τον Αύγουστο από μια ενημερωτική εκπομπή.
- Με αυτή την απόδειξη, 9 μήνες μετά, το Νοέμβριο και χάρη στις επίμονες προσπάθειες οικογενειών, τις πληροφορίες και υποδείξεις ανεξάρτητων πραγματογνώμονων, τις έρευνες ειδικών συνεργείων ακόμη και με ειδικά σκυλιά, βρέθηκαν νέα υπολείμματα οστών και αντικείμενα που ακόμη να ενημερωθούμε επίσημα σε ποιον ανήκουν. Έχει εντοπιστεί η αγνοούμενη;