Αλιεύσαμε από Ημεροδρόμο
Η ενέργεια της Λευκορωσίας να εκτρέψει το αεροσκάφος της Ryanair προκειμένου να συλλάβει δημοσιογράφο δεν είναι πρωτοφανής. Πριν οκτώ χρόνια είχε σημειωθεί ανάλογο επεισόδιο με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ…
Το κυνηγητό των ΗΠΑ
Η υπόθεση εκείνη αφορούσε το κυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι ΗΠΑ για την ανεύρεση του πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, στο οποίο είχε εμπλακεί και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες.
«Εψαχναν τον Σνόουντεν στο αεροπλάνο του Εβο Μοράλες» έγραφε στον τίτλο άρθρου του tovima.gr, στις 3 Ιουλίου του 2013.
Και σημείωνε ότι η υπόθεση Σνόουντεν είχε ρίξει σε μίνι διπλωματική διελκυστίνδα τη Βολιβία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες από τη Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει ξαφνική στάση στη Βιέννη, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν.
Πορτογαλία και Γαλλία διέκοψαν την άδεια πτήσης του αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους.
Η Αυστρία έψαξε το αεροσκάφος του Μοράλες χωρίς να βρει λαθρεπιβάτες, αλλά ο ίδιος διαμαρτύρεται πως η Ισπανία ήθελε να επιθεωρήσουν δικοί της αξιωματούχοι το αεροσκάφος, κάτι που αρνήθηκε.
Πετούσε για Βολιβία
Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα και πετούσε για Βολιβία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία διέκοψαν ξαφνικά την άδεια πτήσης πάνω από τις χώρες τους.
«Είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κ. Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο» τόνιζε ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας.
Βολιβιανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως και η Ισπανία και η Ιταλία «μπλόκαραν» το αεροσκάφος.
Αξιωματούχοι από την Αυστρία και τη Βολιβία είπαν ότι ο Σνόουντεν δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντεγκερ ανέφερε πως το σκάφος διερευνήθηκε και δεν βρέθηκαν λαθρεπιβάτες.
Δύο πηγές που επικαλέστηκε το Reuters στο γαλλικό υπΕξ υποστήριξαν πως το αεροσκάφος του Μοράλες είχε άδεια να μπει σε γαλλικό εναέριο χώρο, χωρίς να σχολιάζουν για ποιο λόγο ισχυρίζεται το αντίθετο η πλευρά της Βολιβίας.
Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο
Ο ίδιος ο Μοράλες είπε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη πως περίμενε το πράσινο φως από την Ισπανία για να συνεχίσει το ταξίδι του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μαδρίτη ήθελε να γίνει επί τόπου επιθεώρηση στο αεροσκάφος από αξιωματούχους της ισπανικής πρεσβείας στη Βιέννη, πράγμα που αρνήθηκε ο Μοράλες.
Ενδιάμεσα, ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ διαβεβαίωσε πως ο Μοράλες επρόκειτο άμεσα να συνεχίσει το ταξίδι του.
Ο Σνόουντεν βρισκόταν τότε για περισσότερο από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, μέχρι εκείνη τη στιγμή ανεπιτυχώς, πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.
Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από τη Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν, θεωρώντας ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.
Εκείνη τη βραδιά, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας, στη Λα Παζ, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, τη διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.
Πηγη: in.gr