Πηγή: The Pres Project
συνέντευξη στους Θάνο Καμήλαλη και Κωνσταντίνο Πουλή
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤhePressProject, ο Κώστας Καταραχιάς εξηγεί με λεπτομέρεια την υπόθεσή του και τις εκδικητικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του «Αγίου Σάββα» αλλά και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρώτα με την εκδικητική του μετάθεση, από το ογκολογικό νοσοκομείο στη μονάδα ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», αν και ακτινολόγος ο ίδιος στην ειδικότητα και στη συνέχεια με τη μη ανανέωση της σύμβασής του.
«Ήμασταν ένα απ’ τα πολύ δραστήρια σωματεία, μαχητικά σωματεία που παλεύαμε για προσλήψεις, για να έχουμε μέτρα ασφάλειας και προστασίας από την πρώτη στιγμή μέσα στην πανδημία, για να έχουμε τεστ στο προσωπικό, για να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε για τους ασθενείς μας σε ομαλές και αξιοπρεπείς συνθήκες και όπως θα έπρεπε να είναι η κατάσταση, μέσα στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας. Αντί αυτού αντιμετωπίσαμε πραγματικά μία διοίκηση που μαζί με το Υπουργείο Υγείας αφήνουν στην τύχη τους και τον Άγιο Σάββα και γενικά τα νοσοκομεία. Όταν είχαμε κρούσματα, προσπαθούσαν να τα κουκουλώσουν, να μην ενημερώνουν κανέναν, να μην παίρνουν αποφάσεις καραντίνας με τον σωστό τρόπο. Λέγανε στους εργαζόμενους να φέρουνε μάσκες από το σπίτι τους, να τις αγοράσουνε από το περίπτερο. Να μην παρέχονται δηλαδή με το σωστό τρόπο από το νοσοκομείο».
«Στο δεύτερο κύμα», συνεχίζει «δυστυχώς επειδή δεν μας άκουσε κανένας, φτάσαμε σε μια ανεξέλεγκτη διασπορά μέσα στο νοσοκομείο, πράγμα το οποίο οδήγησε σε κλεισίματα τμημάτων. Δηλαδή περίπου τέλη Νοέμβρη είχαμε φτάσει να κλείσει πάνω από το μισό νοσοκομείο. Πάνω από 100 εργαζόμενοι να είναι σε καραντίνα, άλλοι τόσοι να νοσούν από κορονοϊό, συνάδελφοί μας να νοσηλεύονται και δυστυχώς φτάσαμε να υπάρχει διασπορά και στους ασθενείς μας, που είναι η πλέον ευαίσθητη ομάδα.»
Τότε, όπως υποστηρίζει ο κ.Καταραχιάς, «ξεκίνησε η προσπάθεια από τη μεριά της διοίκησης του νοσοκομείου. Για να μην αδικώ όμως και την υγειονομική περιφέρεια και τον κύριο Στάθη, ήταν γραμμή κεντρική ότι “προχωρήστε σε ΕΔΕ για να καλύψετε τις ανεπάρκειες των μέτρων. Να τα ρίξετε στους εργαζόμενους”. Ήταν μία επαίσχυντη διαδικασία που ξεκίνησε… προφανώς ξεκίνησε στον Άγιο Σάββα γιατί είχαμε βγει από τα πρώτα σωματεία να καταγγείλουμε αυτήν την ιστορία της διασποράς και πήγαν να φορτώσουν την ευθύνη τη δική τους στους εργαζόμενους. Σε γιατρούς και νοσηλευτές που νοσήσανε από κορονοϊό να περάσουν από ΕΔΕ».
Η αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου, όχι μόνο ακύρωσε τις προσπάθειες να μεταφερθούν οι ευθύνες σε υγειονομικούς, αλλά, έστω τον Δεκέμβριο, εν μέσω του δεύτερου κύματος, σύμφωνα με τον κ.Καταραχιά ανάγκασε τελικά τη διοίκηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για ασθενείς και εργαζόμενους στο νοσοκομείο. «Εμείς με πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις το μπλοκάραμε. Αναγκάσαμε δηλαδή ουσιαστικά να παγώσουν αυτές οι διαδικασίες. Συνάδελφοί μου γιατροί, συναδέλφισές μου νοσηλεύτριες να μην υποβληθούν σ’ αυτή τη βάσανο της ένορκης διοικητικής εξέτασης. Και μετά από αυτήν την διαδικασία, μετά από όλα αυτά, απ’ όλο αυτό το ιστορικό, μάλιστα να μην ξεχάσω ότι μέσα σ’ αυτή την ανεξέλεγκτη διασπορά κατέληξε, αρχές Δεκέμβρη, να έρθει ο κ.Σύψας στο νοσοκομείο από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, των επιστημόνων και κατά το μέρος να πει ότι: “Ναι, κάντε τεστ. Κάντε δύο φορές την εβδομάδα στο προσωπικό”. Εμείς ζητούσαμε μία, φτάσαμε να μας κάνουν τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Να φέρνουν να μοιράζουν μέτρα ασφάλειας, στολές ειδικές, με μεγαλύτερη επάρκεια από το προηγούμενο διάστημα και να εφαρμόζονται πρωτόκολλα καραντίνας καλύτερα από όλο το προηγούμενο διάστημα. Προσωπικό δεν μας φέραν βέβαια.»
Σε εκείνο το σημείο ξεκινάει η δική του «περιπέτεια», καθώς λίγες μέρες μετά, όπως καταγγέλλει, τον καλεί στο γραφείο του ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο «Άγιος Σάββας»: «Με κάλεσε ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας προσωπικά, ο κ.Στάθης, ο πρώην διευθυντής της ασφάλειας που έχει αναλάβει καθήκοντα να διοικεί τα 25 νοσοκομεία της Αθήνας, ένας μικρός υπουργός Υγείας. Με κάλεσε στο γραφείο του όπου ευθέως με απείλησε. Μου λέει συγκεκριμένα «τι θα γίνει με σένα;. Μήπως θέλεις να πας σε άλλο νοσοκομείο; Παραπονιόνται η διοίκηση, στελέχη του νοσοκομείου, για το τι κάνεις μέσα στο νοσοκομείο».
«Θεώρησα ότι ήταν μία απειλή. Δεν θα προχωρούσε εκείνο το διάστημα» συνεχίζει. «Και μετά από λίγες μέρες μου ‘ρχεται “εντέλλεσθε”, βασικά μαθαίνω, ενημερώνομαι ότι υπάρχει ένα χαρτί για εντέλλεσθε για να μετακινηθώ σε ΜΕΘ covid, στην πολυδύναμη ΜΕΘ που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβρη του ΣΩΤΗΡΙΑ. Τα 50 κρεβάτια. Την μεγαλύτερη ΜΕΘ στην Ελλάδα.Εγώ είμαι ακτινολόγος. Δεν υπάρχει περιστατικό ακτινολόγου παγκόσμια να μετακινείται και να πηγαίνει σε ΜΕΘ».
Στις ΜΕΘ θα έπρεπε να προσλαμβάνονται κανονικά πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι, από τους εκατοντάδες που ύμφωνα με τα στοιχεία περιμένουν να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις. «Υπάρχουνε, δηλαδή σε μία θέση πνευμονολόγων στο “Ελπίς” απ’ όσο θυμάμαι βάλανε τα χαρτιά τους 40 γιατροί και πήραν τον έναν. Στο “Σωτηρία” για 20 θέσεις πνευμονολόγων βάλανε 80 γιατροί τα χαρτιά τους» εξηγεί σεάλλο σημείο.
Λόγω της κατάστασης, ο ακτινολόγος Κώστας Καταραχιάς βρίσκει τρόπους να βοηθήσει τους συναδέρφους του. «Φτάσαμε στο σημείο να είμαι στην ΜΕΘ εδώ και τρεις μήνες όπου προφανώς με τη δουλειά μου εκεί πέρα, γιατί έβαλα πλάτη ότι υπάρχει μια κατάσταση πολύ σκληρή, οι συνάδελφοί μου πραγματικά έχουν ανάγκη και υπήρχε η δυνατότητα εκεί πέρα να τους βοηθάω, να τους κάνω υπερήχους καθημερινά, να βοηθάω στη διάγνωση πολλών πραγμάτων μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, να συνεισφέρω σε κάποιες παρεμβατικές πράξεις και προφανώς ήταν σημαντική και η συνεισφορά μου εκεί πέρα».
Ωστόσο η σύμβασή του, δεν ανανεώνεται όπως όλων των υπόλοιπων επικουρικών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2021, αλλά μόνο για 3 μήνες, όσο διαρκεί η μετάθεσή του στο «Σωτηρία». Το Υπουργείο Υγείας αρνείται ακόμα και να παρατείνει τη μετάθεσή του στο «Σωτηρία», μολονότι οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν στείλει επιστολές δηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες του τους έιναι απαραίτητες. «Έγραψε και χαρτί και η διευθύντρια της ΜΕΘ που δουλεύω πλέον στο “Σωτηρία” και του Ακτινολογικού, ότι δηλαδή “δώστε του ακόμα και για εδώ, δηλαδή πραγματικά είναι απαραίτητος, δηλαδή μας βοηθάει καθημερινά και μας έχει λύσει πάρα πολλά διαγνωστικά προβλήματα σε ασθενείς που έχουν τεράστια προβλήματα. Με θρομβώσεις, με μία σειρά από πράγματα”. Κάνουν έκκληση να μου δώσουν παράταση οι άνθρωποι».
Εντύπωση προκαλεί και η στάση του δήμου Αθηναίων σε όλα αυτά, καθώς η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη, μαζί με τους χρυσαυγίτες, αρνήθηκαν να στηρίξουν ψήφισμα της αντιπολίτευσης με το αίτημα να μην προχωρήσει η απόλυση του γιατρού, με το επιχείρημα ότι αυτή συβαίνει γιατί «δεν έχει τα απαραίτητα μόρια».
Απαντώντας σε αυτό, ο ίδιος τονίζει: «Παρακολούθησα διαδικτυακά τη συνεδρίαση. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον Πέτρο Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και τον στηρίξανε η Λαϊκή Συσπείρωση, η Ανοιχτή Πόλη, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή. Ξαφνικά ακούω τον Δήμαρχο της Αθήνας να αναφέρει το όνομά μου, να τοποθετείται επί του ψηφίσματος ότι μας πηγαίνει 200 χρόνια πίσω. Το να πρέπει να κρατήσουμε έναν γιατρό ακόμα και αν δεν έχει τα μόρια και τα προσόντα και να τον έχουμε στο ΕΣΥ. Είναι προσβλητικό να συζητάμε σ’ αυτήν την βάση, με ψευτιές, γιατί 5 χρόνια δουλεύω στον Άγιο Σάββα, σε μία πολύ εξειδικευμένη και δύσκολη δουλειά και σε τελική ανάλυση μιλάμε για επικουρικό γιατρό. Για συμβασιούχο και για παρατάσεις που δίνουν κεντρικά οι κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί είμαστε απαραίτητοι. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτή η τοποθέτηση, απλά ήταν ένα ψέμα χοντροκομμένο. Οι συμβασιούχοι δεν μοριοδοτούνται».
«Όργιο διώξεων σε υγειονομικούς»
Μέχρι στιγμής και παρά τις συνεχείς και δυναμικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση και οι διορισμένες από την ίδια διοικήσεις επιμένουν στην προκλητική τους απόφαση. Η τιμωρία όμως του Κώστα Καταραχιά δεν είναι η μόνη τους τελευταίους μήνες. Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι ο νεφρολόγος Θανάσης Σιούλης, του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα για δήθεν «διασπορά ψευδών ειδήσεων», επειδή είπε τη αλήθεια, ότι στις αρχές Νοεμβρίου η εφημερία στο νοσοκομείο του ξεκινούσε χωρίς ΜΕΘ.
Ανάλογες πρακτικές έχουν αντιμετωπίσει και οι Πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών στη Θεσσαλονίκη, Αφροδίτη Ρέτζιου και Δάφνη Κατσίμπα αντίστοιχα.
«Υπάρχει ένα όργιο διώξεων σε υγειονομικούς αγωνιστές γιατρούς που βγαίνουν και προσπαθούνε να αναδείξουνε και να πούνε την αλήθεια για το τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία, κόντρα στο αφήγημα του Υπουργού Υγείας. Το πρόσφατο είναι ο Θανάσης ο Σιούλης που είναι στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ που δέχτηκε εισαγγελέα. Ήταν η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ακόμα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι εισαγγελικές παρεμβάσεις σε όλο αυτό το διάστημα και σε άλλους εκπροσώπους σωματείων σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζει ο κ.Καταραχιάς.
«Η κυβέρνηση θεωρεί σπατάλη το να ξοδέψει για την Υγεία του κόσμου»
Απαντώντας και σε ερωτήσεις για τη γενικότερη κατάσταση με την υποστήριξη του ΕΣΥ και τις κυβερνητικές επιλογές, ο Κώστας Καταραχιάς υποστηρίζει ότι «είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση θεωρεί σπατάλη το να ξοδέψει για την υγεία του κόσμου. Το θεωρεί σπατάλη. Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Και αντιμετωπίζει τον φτωχό κόσμο που έχει ανάγκη τα νοσοκομεία σαν κάτι το οποίο απλά θα το αποθηκεύσουν σε ένα κρεβάτι, αν θα βρει το κρεβάτι, αν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Χαρακτηρίζει αυτά που συμβαίνουν ως μία βαρβαρότητα που εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο:
«Είναι εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, μιλάμε για μία χρονιά που τα στοιχεία λένε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε μείωση εργαζομένων γύρω στους 1650 και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αύξηση εργαζομένων 4.500 χιλιάδες. Πραγματικά είναι μία βαρβαρότητα αυτό που εξελίσσεται μέσα σ’ αυτή τη χρονιά. Γιατί μπορούν να σωθούν ζωές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει αυτό το πράγμα αντικειμενικώς. Απλά είναι προθέσεις είναι πολιτικές, είναι μία εμμονή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει τα νοσοκομεία παρόλο που λέει “τα ενισχύω”. Δεν ενισχύει. Πασαλείμματα κάνει και μειώνεται το προσωπικό. Γιατί συνταξιοδοτείται συνεχώς το προσωπικό. Είναι γερασμένο το προσωπικό. Είναι εξουθενωμένοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία και συζητάμε αυτή τη στιγμή, “γιατί να τους πάρω αφού θα φύγει η πανδημία και μετά δεν θα τους χρειάζομαι”».
Συνεχίζει αναφερόμενος και στις πολυδιαφημισμένες επιστρατεύσεις των ιδιωτών γιατρών, εν μέσω μίας προσπάθειας καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμό από την κυβέρνηση, την ώρα που οι μεγάλες κλινικές παραμένουν εν πολλοίς απείραχτες, μακριά από την πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. «Αυτό που φωνάζουμε να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας τώρα, χωρίς αποζημίωση χωρίς τίποτα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου που περιμένει για μια απλή κλίνη. Θέλουμε μεγάλες δομές να βοηθήσουν αυτήν την στιγμή. Δεν είναι ο ιδιώτης γιατρός που έχει το ιατρείο στο Κερατσίνι που ουσιαστικά μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι και αυτή λειψή μέσα στην Ελλάδα, και να τον παίρνεις αυτόν να τον πας μέσα στα νοσοκομεία, να έχεις να λες ότι πήρες και έναν γιατρό για έναν μήνα».
Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η απόλυση του Κώστα Καταραχιά θα γίνει πράξη την ερχόμενη Τετάρτη. Την ώρα που οι διασωληνωμένοι βαρέως πάσχοντες εκτός ΜΕΘ ξεπερνούν τους 100, την ώρα που στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται μέχρι και ράντζα για ασθενείς Covid, την ώρα που εν μέσω συνεχών ψεμάτων το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να πείσει ότι «δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί να προσληφθούν» και κορυφαία στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάνουν εξοργιστικές δηλώσεις για «αχρείαστα κόστη επιτάξεων» και «ανθρώπους που βρίσκουν ΜΕΘ μόνο μέσα σε 24 ώρες».