Αυτή τη φορά ο Ρότζερ Γουότερς δεν ζήτησε (μόνο) την αλληλεγγύη του κόσμου στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως κάνει σχεδόν σε κάθε συναυλία.
Ούτε κατήγγειλε την αμφιλεγόμενη οργάνωση «Λευκά κράνη», όπως έπραξε στη συναυλία του στη Βαρκελώνη, λέγοντας ότι είναι «μια οργάνωση – απάτη που υπάρχει μόνο για να κάνει προπαγάνδα για τους τζιχαντιστές και τους τρομοκράτες». Το σύνθημα που πρόβαλε στον ψηφιακό πίνακα κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Βερολίνο, στις 2 Ιουνίου, έγραφε: «Αντισταθείτε στην επιχειρούμενη φίμωση του Τζουλιάν Ασάντζ»!
Τα σύννεφα πάνω από την πρεσβεία του Ισημερινού στον ουρανό του Λονδίνου άρχισαν να βαραίνουν μετά τον Απρίλιο του 2017, όταν πρόεδρος του Ισημερινού ανακηρύχθηκε ο Λένιν Μορένο.
Οι δεσμοί που συνέδεαν τον ιδρυτή των Wikileaks με τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κόπηκαν οριστικά, αδυνατώντας πλέον να εγγυηθούν το άσυλο που έχαιρε από τον Ιούνιο του 2012 με την παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού. Το άσυλο που απλόχερα του προσέφερε τότε η λατινοαμερικανική χώρα λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας απέναντι στην μεθοδευμένη απέλασή του στις ΗΠΑ. Η αρχή της περιπέτειάς του σήμανε στη Σουηδία όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από μια γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να τον φιλοξενήσει σπίτι της και πιθανά θα τερματιζόταν σε κάποιο κελί του Γκουαντάναμο, όπου θα κατέληγε ο Ασάντζ, δεδομένου του εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις που είχαν κάνει τα Wikileaks, ξεμπροστιάζοντας την Ουάσινγκτον.
Όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ δεν έπαψαν να δηλώνουν ότι θέλουν τον Ασάντζ με κάθε τρόπο, προκειμένου να τιμωρηθεί για τις αποκαλύψεις που έκανε κι αφορούσαν τα εγκλήματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, τις παρεμβάσεις των αμερικανικών πρεσβειών στην πολιτική ζωή ανεξάρτητων κρατών, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, κοκ. Ο αυστραλός δημοσιογράφος, που νοηματοδότησε εκ νέου τον όρο «ερευνητική δημοσιογραφία» σηκώνοντας πολύ ψηλά τον πήχη για το επάγγελμα, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι δεκάδες χιλιάδες σελίδες εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων και αναφορών που έβγαλε στον αέρα ήταν πολύ προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κανενός αμερικανού στρατιώτη. Το ζητούμενο ωστόσο για τις ΗΠΑ είναι μια παραδειγματική τιμωρία που θα αποτρέψει οποιαδήποτε σχετική απόπειρα στο μέλλον.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ κατατέθηκε στον Ισημερινό εντός του Ιουνίου, για μια ακόμη φορά, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο. Παρότι η αντίδραση της πολιτική ηγεσίας του Ισημερινού ήταν απορριπτική, μια σειρά από κινήσεις της δείχνουν ότι προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση του Ασάντζ στους διώκτες του. Κι αυτό μάλιστα ενώ τον Μάιο του 2017 οι αρχές της Σουηδίας διέκοψαν την έρευνα εναντίον του Ασάντζ. Οι βρετανικές κατηγορίες ωστόσο, για παραβίαση των όρων της εγγύησης με τις οποίες ήταν ελεύθερος παραμένουν ενεργές, έστω κι αν δεν ισχύουν πλέον οι κατηγορίες! Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2015, ειδικό σώμα του ΟΗΕ (Working Group on Arbitrary Detention) αποφάσισε ότι η κράτηση του Ασάντζ θα είναι αυθαίρετη. Σουηδία και Αγγλία φυσικά αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την απόφαση.
Η αρνητική στάση της σημερινής ηγεσίας του Ισημερινού απέναντι στον Ασάντζ αποκαλύπτεται από τους χαρακτηρισμούς του προέδρου της χώρας εναντίον του, όπως τους μετέφεραν οι Sunday Times: «κληρονομημένο πρόβλημα», «πέτρα στο παπούτσι» και, το χειρότερο όλων, «χάκερ», καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αλλάζει αυτόματα τις κατηγορίες εναντίον του Ασάντζ, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να τον δικάσουν και να τον τιμωρήσουν. Κυρίως όμως τις προθέσεις του Ισημερινού τις δείχνει όσα πράττει, όπως για παράδειγμα η διακοπή του ίντερνετ για τον Ασάντζ, που πλέον δεν μπορεί να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο με αποτέλεσμα η πρεσβεία του Ισημερινού να μετατρέπεται σιγά – σιγά σε φυλακή. Η απόφαση για τερματισμό του ίντερνετ επιβλήθηκε μετά τη στάση που κράτησε ο ιδρυτής των Wikileaks υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. Ενδεχομένως επομένως εναντίον του Ασάντζ να πίεσε τον Ισημερινό και η Μαδρίτη. Πλήγμα για τον Ασάντζ ήταν κι η απαγόρευση που επιβλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού να δέχεται επισκέψεις. Έτσι, όλο και περισσότερο το άσυλο και η φιλοξενία μετατρέπονται σε κράτηση.
Την πρόθεση του Ισημερινού να παραδώσει τον Ασάντζ περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα ABC στις 26 Ιουλίου, όπου δήλωσε ότι το «άσυλο δεν μπορεί να είναι αιώνιο» και ζήτησε το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μεταξύ της κυβέρνησης της Αγγλίας, του Ισημερινού και των δικηγόρων του Ασάντζ. Προς επίρρωση αυτών των ανησυχιών, ήρθαν δημοσιεύματα έγκυρων βρετανικών εφημερίδων όπως οι Times σχετικά με μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών Αγγλίας και Ισημερινού, σε ανώτατο επίπεδο μάλιστα, για την τύχη του διάσημου δημοσιογράφου.
Περιττό να ειπωθεί ότι τυχόν παράδοση του Ασάντζ θα είναι πλήγμα στη δημοκρατία, την δημοσιογραφία και την ίδια την ελευθερία…
Πηγή: Νέα Σελίδα