Πηγή: Katiousa
Το CAS (διεθνές αθλητικό δικαστήριο) έχει αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας για μια διετία από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, σε μια υπόθεση που έχει επίκεντρο τους διεθνείς κανονισμούς για το ντόπινγκ, αλλά και ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις. Η απόφαση αυτή αφορά μεταξύ άλλων τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (αν και εφόσον διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι), καθώς και το Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ τον χειμώνα του 2022. Οι Ρώσοι αθλητές έχουν το δικαίωμα συμμετοχής, χωρίς να εκπροσωπούν όμως τη χώρα τους και χωρίς να ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας πχ στην έναρξη ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ή κατά την απονομή μεταλλίων.
Έτσι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αθλητών πήρε την απόφαση να αντιπροτείνει να ακούγεται αντί του ρωσικού εθνικού ύμνου, το γνωστό παρτιζάνικο τραγούδι της “Κατιούσα” που τραγουδούσαν οι Σοβιετικοί μαχητές και έγινε πηγή έμπνευσης για την ονομασία των πυραύλων που έκαναν θραύση στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής, η ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Σοφία Βελίκαγια, “υπήρξαν πολλές σχετικές προτάσεις, ακόμα και σύγρονα τραγούδια, αλλά η “Κατιούσα” συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το τραγούδι είναι ως σήμερα πολύ δημοφιλές και εξακολουθεί να συγκινεί βαθιά και τις νεότερες γενιές των Ρώσων, χάρη στο ιστορικό του φορτίο.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι η πρόταση θα γίνει πράξη, καθώς η απόφαση του CAS απαγορεύει να ακουστεί ο εθνικός ύμνος -που σημειωτέον, έχει διατηρήσει τη μελωδία του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης, με άλλα λόγια- καθώς και οποιοσδήποτε ύμνος που σχετίζεται με τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή των αθλητών έχει τη δική της σημειολογική αξία.