Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Μπορεί η πρωτοβουλία του πνευμονολόγου βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη να αφήσει προσωρινά τα βουλευτικά του καθήκοντα για να βοηθήσει την προσπάθεια στο ΓΝ Λάρισας να έλαβε τα εύσημα πολιτών όλων των πολιτικών χώρων, και να έδωσε το έναυσμα για να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και βουλευτές άλλων κομμάτων, ωστόσο, το ίδιο το σύστημα φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμο για μια τέτοια προσφορά.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Βηματοδότης της εφημερίδας Το Βήμα, παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ζητά εθελοντές γιατρούς για να βοηθήσουν το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, εντούτοις, το σύστημα δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εθελοντές γιατρούς αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο νομικά και τα νοσοκομεία θα ήταν έκθετα όσον αφορά την αστική ευθύνη.
Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές γιατροί μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν ριχτεί στη μάχη λόγω… γραφειοκρατίας.
Η αφήγηση του Βηματοδότη άλλωστε είναι χαρακτηριστική:
Οι βουλευτές γιατροί δεν έπιασαν ακόμα δουλειά
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το πρωί της Πέμπτης: «Χαίρετε, ήρθα εθελοντής», είπε ο πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώτος βουλευτής που δήλωσε εθελοντής στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid.
Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, αφού ζήτησε να ανασταλούν τα καθήκοντά του ως βουλευτή για να πιάσει αμέσως δουλειά στο νοσοκομείο: «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Έτσι έφυγε άπραγος και έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς από τους 17 εθελοντές γιατρούς έπιασε δουλειά. Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού. Ο κ. Κέλλας πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.