Το βράδυ της Κυριακής το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων σε συνεργασία με 95 διεθνή ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα «Paradise Papers», μια σειρά απο αποκαλύψεις βασισμένες σε διαρροή 13,4 εκατ. εγγράφων από δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης offshore εταιρειών, για τα εκατομμύρια που κρύβουν οι ισχυροί του πλανήτη σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στα «Paradise Papers» είναι η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, σύμβουλοι του Τραμπ και μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, η Nike, η Apple και πολλοί ακόμα.
Πηγή: thepressproject.gr
Τα Paradise Papers είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαζική διαρροή δεδομένων στην ιστορία (1,4 Terabyte), πίσω μόνο από τα Panama Papers (2,6 Terabyte), που αποκαλύφθηκαν το 2016. Η διαρροή προήλθε από τα αρχεία της Appleby μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη διαχείριση offshore και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.
Η χρησιμοποίηση μιας offshore εταιρείας με σκοπό την φοροαποφυγή είναι συνήθως νόμιμη (σε περίπτωση που τα χρήματααυτά δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες). Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και μετά από διαδοχικές αποκαλύψεις για το μέγεθος του κρυμμένου πλούτου των ελίτ σε φορολογικούς παραδείσους, πολιτικοί αλλά και κορυφαίες εταιρείες αντιμετωπίζουν σφοδρή κριτική από τους πολίτες.
Το υλικό της διαρροής προέρχεται από δύο υπεράκτιους φορείς παροχής υπηρεσιών και από τα μητρώα εταιρειών 19 φορολογικών παραδείσων, που αποκτήθηκαν παό την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) με συνεργάτες όπως ο Guardian, το BBC και οι New York Times με τον τίτλο Paradise Papers.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται από τα μεγάλα διεθνή δίκτυα, η Appleby δρα μεταξύ Βερμούδων, νησιών Κέημαν Βρετανικών Νήσων, Νήσου του Μαν, Τζέρσεϊ και Γκρένσεϊ. Όπως σχολιάζει ο Guardian, σε αντίθεση με την πρωταγωνίστρια των Panama Papers, Mossack Fonseca, η Appleby μπορεί να υπερηφανεύεται ως ένα ηγετικό μέλος του «μαγικού κύκλου» των κορυφαίων παρόχων υπηρεσιών offshore.
Όπως αναφέρει ο Guardian, μεταξύ άλλων τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ότι:
- Μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως επίσης χορηγοί και σύμβουλοι του έχουν «εκτενείς» συναλλαγές με offshore εταιρείες.Οι υπουργοί του Τραμπ που εμπλέκονται είναι ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Ο Ρος μάλιστα, φαίνεται ότι συνδέεται με μια εταιρεία offshore, η οποία διαχειρίζεται επίσης κέρδη από μια εταιρεία πετρελαίου, που ανήκει στον γαμπρό του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
- Μεθόδους φοροαποφυγής χρησιμοποιούν εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Apple, η Nike και η Uber
- Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας έχει επενδύσει εκατομμύρια λίρες από την κτηματική περιουσία σε ένα fund των Νησιών Κέιμαν. Ένα μέρος αυτού του ποσού χρηματοδότησε επιχειρηματία που κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ανθρώπων
- Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης χρησιμοποιούν offshore
- Δύο ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο σύστημα offshore για να αγοράσουν τις αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, Άρσεναλ και Έβερτον.
- Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του καναδού πρωθυπουργού, ο οικονομικός επικεφαλής των εκστρατειών του, Στίβεν Μπρονφμαν, διατηρεί offshore στα νησιά Κέιμαν.
Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα – χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ.
Διαβάστε αναλυτικά στο ThePressProject