Πηγή: Zoon
Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει, ίσως, τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας, οι πολυεθνικές της αγροτεχνολογίας, βρήκαν την ευκαιρία να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό της χρήσης των φυτοφαρμάκων, στο όνομα, δήθεν, της οικονομικής κρίσης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία.
Έτσι, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory – CEO) ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να μην ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαιωνίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που απειλούν τη δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή.
Η Κομισιόν, μετά από πολλά χρόνια εμμονής στα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα, αποφάσισε να συστήσει την επιτροπή Farm to Fork, προκειμένου να συζητήσει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ζημιάς που προκαλείται από τη βιομηχανική γεωργία.
Σκοπός της επιτροπής Farm to Fork είναι να συζητήσει μέτρα για τη σημαντική μείωση των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των αντιβιοτικών. Παράλληλα θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη των μειώσεων, στηρίζοντας τις αποφάσεις της σε επιστημονικά στοιχεία όσον αφορά στον κίνδυνο που ενέχουν χημικές ουσίες όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Η αντίδραση των πολυεθνικών
Με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, οι εταιρείες φυτοφαρμάκων και τα μεγάλα αγροτικά λόμπι έσπευσαν να ζητήσουν την αναβολή της οποιασδήποτε συζήτησης, προτείνοντας να μπει στον πάγο η επιτροπή Farm to Fork.
Στις 2 Απριλίου, η COPA-COGECA ( Committee of Professional Agricultural Organisations-General Confederation of Agricultural Cooperatives), που αποτελεί την ενιαία έκφραση των δυο μεγαλύτερων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της βιομηχανικής γεωργίας, έστειλε επιστολή στον ευρωβουλευτή Νόρμπερτ Λινς, πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχειρηματολογώντας κατά των αλλαγών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην επιστολή αν και η Copa-Cogeca υποστηρίζει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης, δεδομένης της τρέχουσας πανδημίας και των επιπτώσεών της στην κοινωνία είναι απαραίτητο να αναβληθεί η έγκριση των οποιονδήποτε μέτρων της επιτροπής Farm to Fork.
Στην επιστολή, υποστηρίζει ακόμα ότι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένες συνέπειες στην παραγωγή των τροφίμων και επομένως να θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών, το αίτημα που υπέβαλε η Copa-Cogeca δεν συνοδεύτηκε από αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους φόβους της για επίπτωση των μέτρων μείωσης των φυτοφαρμάκων στην ποσότητα παραγωγής τροφίμων.
Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών
Η συγκρότηση της επιτροπής Farm to Fork, ήταν το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε από τον Ιούλιο του 2019 συμμαχία 39 οργανώσεων πολιτών, αγροτών, επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων με την ονομασία “Save Bees and Farmers” (Σώστε τις Μέλισσες και τους Αγρότες).
Η πρωτοβουλία ζητά τη μείωση κατά 80% στη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030 και πλήρη κατάργηση έως το 2035. Απαιτεί ακόμα μέτρα για την αποκατάσταση οικοτόπων και τη μετατροπή των γεωργικών περιοχών σε φορείς αποκατάστασης της βιοποικιλότητας. Οι οργανώσεις ζητούν επίσης η χρηματοδότηση της ΕΕ για την έρευνα να δίνεται κατά προτεραιότητα σε δράσεις για «γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς μεταλλαγμένα».
Είναι σημαντικό ότι η ECI ζητά επίσης να λάβουν οι αγρότες οικονομική υποστήριξη ώστε να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη μετάβαση σε αγροοικολογικές πρακτικές.
Μέχρι στιγμής την αναφορά-έκκληση έχουν υπογράψει, πάνω, 320.000 πολίτες. Οι υπογραφές συνεχίζονται στο link “Save Bees and Farmers”