Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Η πολύ σοβαρή καταγγελία, γίνεται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και σύμφωνα με αυτή, τρεις πολύ άντρες απομόνωσαν έναν ανήλικο εργαζόμενο σε δωμάτιο ξενοδοχείου και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Ο ένας μάλιστα, φέρεται να είναι διευθυντής της ξενοδοχειακής μονάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 17χρονος εργαζόμενος, κατέληξε στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία αναζητά τους τρεις δράστες. Μάλιστα όπως υποστηρίζει η μητέρα του ανήλικου, ο ένας εκ των τριών δραστών είναι διευθυντής στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα, ο άλλος αδερφός του που επίσης εργάζεται στον ίδιο χώρο και ο τρίτος ένας φίλος τους. Ο 17χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σε ξενοδοχείο τουριστικής περιοχής του Ηρακλείου, με θύμα ένα ανήλικο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που έκανε η μητέρα του θύματος στον Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιο Βοργιά, 3 ενήλικα άτομα χθες το βράδυ ξυλοκόπησαν άγρια τον ανήλικο εργαζόμενο, για άγνωστη αιτία.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Σταλίδας, όπου σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της μητέρας του 17χρονου, οι τρεις άντρες κατάφεραν βίαια και ύπουλα χτυπήματα στο κεφάλι και στα γενετικά όργανα στον 17χρονο. Το μένος τους ήταν τόσο έντονο, που επειδή ο ανήλικος εργαζόμενος «έκανε φασαρία» τον οδήγησαν σε δωμάτιο του ξενοδοχείου, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους πελάτες τους ξενοδοχείου και τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 17χρονος, κατόρθωσε να ξεφύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου και σε κατάσταση ΣΟΚ μπήκε σε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, ώστε να επιστρέψει στο σπίτι του, στο Ηράκλειο. Ο οδηγός του λεωφορείου βλέποντας τον ανήλικο χτυπημένο και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, προκειμένου να παραλάβει τον νεαρό εργαζόμενο και να τον μεταφέρει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Άμεσα ενημερώθηκε η οικογένεια του θύματος με την μητέρα του 17χρονου να προχωρά σε καταγγελία εις βάρος 3 ενήλικων ατόμων, στο Α.Τ. Χερσονήσου.

Άμεσα, όμως ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου να εξετάσει την σοβαρή αυτή καταγγελία, με θύμα τον ανήλικο εργαζόμενο.

Το πρωί, ο 17χρονος, επεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, με θετικά αποτελέσματα, ενώ η αστυνομία αναζητάει 3 ενήλικες άντρες, ως δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η μητέρα του ανήλικου στον Πρόεδρο του ΕΚΗ, ένας από τους δράστες φέρεται να είναι στέλεχος της Δ/νσης Προσωπικού του ξενοδοχείου, που μαζί με τον αδερφό του, ο οποίος επίσης εργάζεται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και έναν φίλο τους, χτύπησαν βάναυσα τον 17χρονο.

Το ΕΚΗ καταδικάζει το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και καλεί την Δ/νση του Ξενοδοχείου και εξετάσει την σοβαρή αυτή καταγγελία και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους συνεπλάκησαν στην επίθεση εις βάρος του ανήλικου εργαζομένου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βαριά βιομηχανία του τόπου και μάλιστα αυτή του Ηρακλείου απασχολούν την επικαιρότητα με τα κάτεργα που παρουσιάζουν ως χώρους δουλειάς. Τον περασμένο Ιούλιο, είχαν έρθει στη δημοσιότητα καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου και με εξαντλητικές υπερωρίες, οι οποίες φυσικά είναι απλήρωτες. Οι ξενοδόχοι μάλιστα, επιλέγουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μαθητεία, προκειμένου να έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό, γεγονός που ταυτόχρονα πιέζει προς τα κάτω και το μισθό παλιότερων εργαζομένων. Η πλειοψηφία μάλιστα των σπουδαστών, αμοίβεται με το χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ξενοδοχείου που εργάζονται για 9η και για 10 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου περιέγραψε ένα εφιαλτικό σκηνικό, καταγγέλλοντας πως το καλοκαίρι τέσσερις καμαριέρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης. ‘Οπως τόνισε, τα εξαντλητικά ωράρια σε συνδυασμό με τους μισθούς που χαρακτηρίζονται ως μισθοί πείνας οδηγούν νέους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, στο να προτιμούν να παραμείνουν στην ανεργία παρά να εργαστούν σε κάποια από τις εργασιακές γαλέρες.

Εντύπωση προκάλεσαν παρεμβάσεις ακροατών στο ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο έδινε συνέντευξη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι κατήγγειλαν περιπτώσεις όπου ξενοδοχεία έχουν κάνει συμφωνία με τους εργαζόμενους ώστε να τους παρέχουν σίτιση αλλά την αθετούν κόβοντάς τους μέχρι και το φαγητό.

Παρότι η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική ανάπτυξη, για κάποιο περίεργο λόγο οι εργασιακές συνθήκες είναι από τις χειρότερες που συναντώνται εκεί έξω.