Πηγή: Info-war.gr

Ελάχιστα πραξικοπήματα στην ιστορία του 20ου αιώνα έχουν αποτυπωθεί σε τόσες ταινίες και βιβλία όσο η ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε από τη CIA και τον Πινοσέτ στο λεγόμενο πρώτο «νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα» της ιστορίας. Πολύ μικρότερη προσοχή δίνουμε συνήθως στα δεκάδες αν όχι εκατοντάδες τραγούδια που γράφτηκαν από το 1973 για τη Χιλή και περιγράφουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής σε ρυθμούς που ξεκινούν από το ροκ για να φτάσουν σε χέβι μέταλ ή και σκα ήχους.

 

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 αρκετά από τα συγκροτήματα που θέλουν να αναφερθούν στο πραξικόπημα της Χιλής το κάνουν με αναφορές στη ζωή και το θάνατο του θρυλικού Βίκτορ Χάρα του τραγουδιστή, δάσκαλου, σκηνοθέτη, ποιητή και κυρίως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής που εκτελέστηκε με ένα οπλοπολυβόλο από τους ανθρώπους του Πινοσέτ.

Κάθε φυλακή στη Χιλή
Θυμάται τις κραυγές των βασανισμένων
Εσύ θυμήσου τον Αλιέντε
και τις ημέρες πριν έρθει ο στρατός.

Washington Bullets – The Clash

Στις 12 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα και ενώ η νέα χούντα εξετάζει τις νεοφιλελευθερες οικονομικές συνταγές που έχει στείλει στη Χιλή η λεγόμενη σχολή του Σικάγου και προσωπικά ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Χάρα συλλαμβάνεται μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα και οδηγείται στο κεντρικό γήπεδο της Χιλής. Οι ανθρωποφύλακες του νέου καθεστώτος του σπάνε τα δάχτυλα των χεριών και γελώντας του δίνουν μια κιθάρα: Τώρα παίξε αν μπορείς, του λένε.

«Από αυτά τα χέρια» θα τραγουδήσουν μερικές δεκαετίες αργότερα οι Calexico «θα βγουν καρποί που θα ρίξουν στο έδαφος όλα τα συρματοπλέγματα».

Οι U2 είχαν αφιερώσει και αυτοί ένα τραγούδι στον Βίκτορ Χάρα το 1987, όταν ακόμη διατηρούσαν έντονα πολιτικοποιημένο στοίχο και πριν ο Μπόνο μετατραπεί σε συνδαιτυμόνα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ του πλανήτη. «Όταν οι ποιητές μιλούν από την καρδιά τους και ματώνουν γι’ αυτό» τραγουδούσαν οι U2 στο One Tree Hill «τα τραγούδια του Χάρα γίνονται όπλα».

Στη γειτονική Σκωτία οι Simple Minds αφιερώνουν το άλμπουμ τους street fighting years και το ομώνυμο τραγούδι στον Χάρα και ολόκληρη τη Χιλή ενώ στην Πορτογαλία το συγκρότημα Brigada Vitor Jara – Ταξιαρχία Βίκτορ Χάρα, παίρνει το όνομά του από τον ήρωα της Χιλής και τραγουδά γι΄’ αυτόν σε ένα μείγμα παραδοσιακής μουσικής της Πορτογαλίας και λατινοαμερικανικων ήχων.


Δημοφιλή

Χαλκιδική: Στη βεράντα μένει εδώ και 12 μέρες ο 81χρονος που έχασε το σπίτι...

Πηγή: Rosa Στην βεράντα του σπιτιού του κοιμάται ο 81χρονος από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, το σπίτι του οποίου είχε βγει σε πλειστηριασμό τον περασμένο...

Κυριάκος Μητσοτάκης: (ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ) Τα Χειρότερα Είναι Πίσω Μας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ότι τα καλύτερα έρχονται (εδώ και καιρό). Και η Ελληνοφρένεια το σχολιάζει. https://youtu.be/KDrh3PB8eyY?si=02qjLdHBZvoTdiKo    

Μελέτη Θερμογραφίας Πλατείας Εξαρχείων: Μία νέα αστική θερμική νησίδα που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την...

Στις 12 Ιούνη υπήρξε ο πρώτος καύσωνας στην Αθήνα της φετινής χρονιάς. Ο κρατικός μηχανισμός προχώρησε σε λήψη μέτρων που αφορούσαν στο άνοιγμα κλιματιζόμενων αιθουσών, το κλείσιμο σχολείων και πάρκων, την έκδοση ειδικών οδηγιών για την προστασία των ευπαθών ομάδων, μέτρα που θα χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον ελλιπή. Η ιδιαίτερη δύσκολη κατάσταση της πόλης κατά τους θερινούς μήνες απασχολεί τον δημόσιο λόγο, την ίδια στιγμή που η τσιμεντοποίησή της και η καταστροφή του αστικού πρασίνου συνεχίζεται στο όνομα της «ανάπτυξης».