Τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργικού γραφείου ώστε να μην παρευρεθούν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι επί τόπου κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη και την στάση του επικεφαλής του Γραφείου, Θανάση Καρτερού, κατήγγειλε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, Μενέλαος Μυρίλλας. «Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι δεοντολογικό» τονίζει μιλώντας στο ThePressProject ο φωτορεπόρτερ, υπογραμμίζοντας πως το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ενημερώνει μόνο με την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο», ενώ με εμφανώς δηκτική διάθεση υπογραμμίζει πως αντίστοιχες τακτικές επιχείρησης ελέγχου του οπτικοακουστικού υλικού χρησιμοποιεί μόνο η Χρυσή Αυγή.

 syrkam

του Μηνά Κωνσταντίνου στο ThePressProject

«Άντε παιδάκι μου να κάνεις τη δουλειά σου» ήταν ή αντίδραση του επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, όταν ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC (Straight Out Of Camera), Μενέλαος Μυρίλλας διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του ίδιου και άλλων συναδέλφων του από το γύρισμα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού με φόντο την Ιθάκη.


 
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας είχε εκφωνήσει το επτάλεπτο διάγγελμά του από την ύπαιθρο του νησιού του Ιονίου, με την παρουσία καμερών μόνο από την κρατική τηλεόραση, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τον προσωπικό φωτογράφο του πρωθυπουργού. Αποτέλεσμα, το φωτογραφικό και οπτικό υλικό που διακινήθηκε στον Τύπο να είναι προϊόν απολύτως ελεγχόμενο από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
 
«Σήμερα κάναμε ένα βήμα πίσω στην ηθική μας ως πρακτορείο, δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες από δελτία τύπου» δήλωσε στο ThePressProject ο Μ. Μυρίλλας σχετικά με το γεγονός του αποκλεισμού τους, καθώς τονίζει πως είναι ζήτημα αρχής για το πρακτορείο SOOC να μην δημοσιεύει φωτογραφίες που δεν προέρχονται από φωτογράφους του, και ειδικά για υλικό που αποτελεί προϊόν γραφείων τύπου.
 
«Η κοροϊδία έχει ένα όριο» τονίζει ο φωτορεπόρτερ, καταγγέλλοντας πως η ενημέρωση δημοσιογράφων και φωτογράφων για το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη έγινε αφότου αναχώρησε ο Α. Τσίπρας για το νησί του Ιονίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν ελάχιστοι εξ αυτών επί τόπου για να καλύψουν το «ιστορικό γεγονός» του διαγγέλματος για την «έξοδο από τα μνημόνια».

Για καλή του τύχη, όπως δήλωσε στο TPP, έχοντας πληροφορηθεί από άλλη πηγή για την επιλογή της Ιθάκης για την εκφώνηση του διαγγέλματος, ο ίδιος μαζί με τον συνάδελφό του της Ευρωκίνησης, Γιώργο Κονταρίνη, είχαν ήδη βρεθεί στο νησί του Ιονίου ώστε να καλύψουν το «ιστορικό» διάγγελμα του πρωθυπουργού. Μάταια ωστόσο, καθώς παρότι βρίσκονταν στο νησί όταν ο Α. Τσίπρας εκφωνούσε το διάγγελμά του, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι είχαν ενημερωθεί να τον περιμένουν στο δημαρχείο της Ιθάκης, όπου θα συναντούσε τον δήμαρχο. Άλλωστε, η ενημέρωση που υπήρχε από νωρίς την Τρίτη ήταν πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να εκφωνήσει το διάγγελμα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
 
«Ενημερώνουν μόνο την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τα γραφείο τύπου» καταγγέλλει το ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς στη συνομιλία μας εξιστορεί αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις μη ενημέρωσης, με κορυφαία εκείνη της κατάθεσης στεφάνων στην Καισαριανή από τον Α. Τσίπρα, κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το χθεσινό ήταν σε κάθε περίπτωση ένα ιστορικό γεγονός, όπως και εκείνο της Καισαριανής» σημειώνει, τονίζοντας πως αποτελεί υποχρέωση του πρωθυπουργού αλλά και των πολιτικών δυνάμεων να επιτρέπουν την παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων, ενώ επαναλαμβάνει, όπως ανέφερε και στην ανάρτησή του, πως «ο Τσίπρας δεν έχει ιδέα για το τι συνέβη». Μάλιστα, στην ανάρτησή του περιγράφει την απορία του πρωθυπουργού όταν είδε τον ίδιο και τον Γ. Κονταρίνη να εισέρχονται στη συνάντηση του πρώτου με τον δήμαρχο της Ιθάκης ρωτώντας τους «που ήσασταν εσείς ρε παιδιά;»
 
«Οι συναντήσεις και οι ομιλίες πρέπει να είναι ανοικτές» συμπληρώνει, ενώ από τα βέλη του δεν ξεφεύγει ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν είναι τυχαίο που όλες οι φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες είναι μέσα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνει, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η ΝΔ είναι πιο έντιμη, όταν αποκλείει τους φωτογράφους το λέει». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος κατακρίνει την τακτική αυτή κομμάτων και κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως κανένα διεθνές μέσο ενημέρωσης δεν δημοσιεύει «ελεγχόμενες» εικόνες από γραφεία τύπου, ενώ επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης για την διαιώνιση της πρακτικής αυτής, αφού «εάν δεν δέχονται να δημοσιεύσουν τέτοιο υλικό, θα σταματήσουν και οι πολιτικοί να επιχειρούν να επιβάλουν τη δημοσίευσή του».
 
«Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι δεοντολογικό. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως δεν θα με αφήσουν να φωτογραφήσω» δηλώνει στο TPP, καταγγέλλοντας μάλιστα πως αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιεί μόνο το ναζιστικό μόρφωμα. «Οι μόνοι που προσπαθούν να γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλουν είναι η Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό και δεν εμφανιζόμαστε. Είναι τραγικό να βλέπεις να το κάνουν αυτό» συμπληρώνει.


 
Δεδομένων των παραπάνω, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν πως ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του ήταν επιφορτισμένοι να καλύψουν το γεγονός και για λογαριασμό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, καθώς το ενδιαφέρον για το διάγγελμα ήταν μεγάλο, μάλλον δικαιολογεί την πληρωμένη απάντηση του φωτορεπόρτερ στον προϊστάμενο του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Θ. Καρτερό, στην… παρότρυνσή του «να κάνει τη δουλειά του», με τον φωτορεπόρτερ να αποκρίνεται «τη δική σου δουλειά θέλεις να πάω να κάνω»…
 
Διαβάστε το κείμενο του Μ. Μυρίλλα στα κοινωνικά δίκτυα:
 

«Μεγάλο κείμενο. Στο πνεύμα των τελευταίων βαιραλ, όποιος είναι αληθινά φίλος μου ίσως το διαβάσει μέχρι τέλους. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Απαιτείται γονική συναίνεση περιέχει μπινελίκια.
 
Η δουλειά βρώμαγε από το πρωί όταν τα σαΐνια της επικοινωνίας του Μαξίμου αποφάσισαν να ανακοινώσουν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ιθάκη λεπτά αφότου το σινουκ με την κομπανία του Μαξίμου απογειώθηκε λες και θα προλαβαίναμε να πάμε από Αθήνα στην Ιθάκη σε μια ώρα. Βέβαια ξέροντας τι μαλακοπίτουρες έχουν υπάρξει στο παρελθόν εκεί στα υπόγεια του Μαξίμου ήμασταν ήδη στο νησί με τον συνάδελφο φωτορεπόρτερ Γιώργο Κονταρίνη αλλά και άλλους δημοσιογράφους.
 
Ευθυνόφοβα ανθρωπάκια που βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας, που τρέμουν ακόμα και την σκιά τους, κινούν σκοροφαγωμένα νήματα με σπασμωδικές κινήσεις και δεν έχουν καν το θάρρος να πουν ότι δεν θέλουμε κανέναν να καταγράψει κάτι που θεωρούν ιστορική στιγμή εκτός από αυτούς που ξέρουν ότι ελέγχουν και πληρώνουν (ΕΡΤ-Προσωπικός φωτογράφος του Πρωθυπουργού), ώστε να μην νιώσουν στιγμή πως μπορεί η μαριονέτα πάνω στην οποία ασελγούν να κάνει ένα ελεύθερο βήμα. Θα ήταν πιο έντιμο και σίγουρα πιο ευφυές να παραδεχτούν τι θέλουν, από το να μας λέει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός ότι “ποτέ δεν έχουν φωτογραφηθεί διαγγέλματα του Πρωθυπουργού, γιατί να γίνει σήμερα?” Λυπάμαι που οι παρωπίδες οι οποίες μάλλον γράφουν στην μια μεριά “έχουμε πάντα δίκιο” και στην άλλη “ο Τρότσκι απλά σκόνταψε με το κεφάλι στην ορειβατική αξίνα του συντρόφου Μερκαντέρ” και τις οποίες πιθανώς φοράει σε μόνιμη βάση δεκαετίες τώρα, δεν τον έκαναν να καταλάβει το ποσό υποβάθμισε το επικοινωνιακό Καβαφικό τρικ που και ο ίδιος ίσως προέκρινε, παραδεχόμενος οτι είναι άλλο ένα διάγγελμα της σειράς.
 
Η άγνοια του πρωθυπουργού για το πόσο ηλίθιοι και ανίκανοι είναι αυτοί που έβαλε να τον περιτριγυρίζουν αλλά και πόσο μικρό τον κάνουν να δείχνει αποτυπώθηκε τόσο στην ειλικρινή του απορία όταν είδε εμένα και τον φωτογράφο της ευρωκινησης Γιώργος Κονταρίνης να μπαίνουμε στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ιθάκης και με χαμόγελο μας ρώτησε “πού ήσασταν εσείς ρε παιδιά?” όσο και στην αμηχανία του όταν απαντήσαμε με τον τρόπο που άρμοζε. Ξέροντας την λατρεία μου στην Αριστοφανική θεατρική γλώσσα μπορείτε να φανταστείτε τι όμορφα πράγματα ακούστηκαν σήμερα, αυτή την τόσο γιορτινή και αισιόδοξη ημέρα. Νιώθω κάπως άσχημα που παραδέχθηκα με τόσες κάμερες κινητών να γράφουν, και της ΕΡΤ αλλά αυτή δεν μετράει γιατί όταν στριμοκωλιαζει κανείς τον Πρωθυπουργού ως εκ θαύματος είναι πάντα στο pause, ότι δεν σκοτίζομαι καθόλου για την συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιθάκης, ξανά συγγνώμη κύριε δήμαρχε σάς το είπα και την ώρα που έπεφτε το ξεχεστηριο αλλά η δήλωση στην οποία μας απαγορεύτηκε από τους Αστυνομικούς του Μαξίμου να φωτογραφίσουμε κατόπιν εντολής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού ξεπερνά την συνάντηση σας κατά πολύ σαν είδηση και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα.
 
Όπως τόνισα στους αρμοδίους για αυτό το καραγκιοζιλικι αν κάνουμε και εμείς με τον ίδιο άθλιο τρόπο την δουλειά μας θα διασκεδάσει πλήθος κόσμου με τις εικόνες που θα βγούν, καθώς θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε το Τουίτερ να εκσπερματίζει σε καθε τσίου με εικόνες που μας προσφέρονται απλόχερα, αν και μάλλον όχι εσκεμμένα, από αυτόν τον περίεργο εως αλλοπρόσαλλο κυβερνητικό σχηματισμό. Ο επαγγελματισμός μας και ο σεβασμός στον άλλον δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε (όχι εσκεμμένα τουλάχιστον). Σεβασμό που εσείς εκεί στα υπόγεια του Μαξίμου δεν δείχνετε καιρό τώρα (όχι όχι εσκεμμένα) και που η ευεξία που μου έχουν προσφέρει οι μπύρες που έχω καταναλώσει για την σημερινή γιορτή σας με κάνει να τολμήσω να παραδεχτώ δημοσίως ότι φέρεστε κομματάκι σαν κομπλεξικοί μηνάρες. (Γράφεται και με ι χωρίς να αλλάζει η σημασία)
 
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για να δώσω και εγώ την σημειολογία όσων συνέβησαν σήμερα με έναν “Καρτερικό” τρόπο είναι το παρακάτω σκίτσο του Αρκά, παλιό αλλά περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Όσοι φτάσατε έως το τέλος του ποστ κάντε ένα share μπας και φτάσει στα κατάλληλα μάτια και νιώσουν πόσο όμορφα περάσαμε και πόσο αισιόδοξοι νιώθουμε για ακόμα μια φορά, την πρώτη μεταμνημονιακή, που έχουμε τους σωστούς ανθρώπους στην σωστή θέση».