Πηγή: Katiousa

Ένα γκράφιτι στην είσοδο του χωριού, με την αιώνια μορφή του Νίκου Ξυλούρη, μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές και αντιπολεμικές προσωπικότητες της Ελλάδας, θα κοσμεί από σήμερα τα Ανώγεια, μετά την εξαιρετική πρωτοβουλία της ομάδας του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» και τους ΑνωγειαΝέοι, την έγκριση και βοήθεια του Δήμου Ανωγείων και το αστείρευτο ταλέντο του Βιαννίτη  γραφίστα Αλέξανδρου Ραπτάκη που έδωσε μορφή σε αυτή την ιδέα!

Από κάτω τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στίχοι που υμνούν την ενότητα, την ομόνοια και την αδελφοσύνη θα συνοδεύουν την εικόνα του Ξυλούρη. Στίχοι που ο ίδιος ερμήνευσε με ανατριχιαστικό τρόπο και ένωσαν τους Έλληνες κατά της δικτατορίας και της Χούντας των Συνταγματαρχών.

«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..»

Ο Αλέξανδρος Ραπτάκης, δημιουργός του γκράφιτι

Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε στον χώρο του γκράφιτι, ακριβώς στην είσοδο του χωριού για όσους φτάνουν από Ηράκλειο και συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Ραπτάκη, την ώρα της εργασίας του, ενώ δίπλα του πάντα βρίσκονταν άνθρωποι του Φεστιβάλ και της ομάδας ΑνωγειαΝέοι για ότι χρειαστεί. Ο ίδιος με χαρά και συγκίνηση τόνισε τα εξής:

«Νιώθω πολύ όμορφα. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που η ομάδα του Φεστιβάλ “Χαϊμαλίνα” με κάλεσε στα Ανώγεια για να κάνω αυτό το γκράφιτι. Ένα υπέροχο θέμα, ο Νίκος Ξυλούρης και μου αρέσει που βγήκε γρήγορα αυτό το αποτέλεσμα. Νιώθω περήφανος που το έκανα και ειδικά σε αυτόν τον τόπο.

Ξεκίνησα αυτή τη τέχνη από το 1998, αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και είμαι χαρούμενος όταν αυτό που κάνω αρέσει και στον κόσμο, όπως πιστεύω το συγκεκριμένο θα αρέσει σε όλους τους Ανωγειανούς. Σας ευχαριστώ όλους θερμά..».

-Το αντιφασιστικό φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα” θα γίνει στα Ανώγεια στις 10,11 και 12 Αυγούστου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές : «Σας προσκαλούμε λοιπόν,στις 10, 11 & 12 Αυγούστου στα Ανώγεια, να συμμετέχετε, να στηρίξετε την προσπάθεια μας και όλοι μαζί  μέσα από τις δραστηριότητες του φεστιβάλ να προβληματιστούμε, να κουβεντιάσουμε, να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και φυσικά να τραγουδήσουμε ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό..».

-Οι στίχοι που θα συνοδεύουν το γκράφιτι του Νίκου Ξυλούρη είναι από το ποίημα «Και να αδελφέ μου» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε στο δίσκο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή. Το «Καπνισμένο τσουκάλι» γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στο Κοντοπούλι της Λήμνου απ’ τον Δεκέμβριο του 1948 ως τον Φεβρουάριο του 1949. Το 1973, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Νομικής, μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Λεοντή και το 1975 κυκλοφόρησε σε δίσκο από την Columbia με ερμηνευτές τον Νίκο Ξυλούρη, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Βασίλη Μπαρνή. Ο ίδιος ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει αποσπάσματα του έργου.