Η φωτογραφία είναι της φωτορεπόρτερ Λυδίας Σιώρη

Πηγή: Katiousa

Την ώρα που η κυβέρνηση και το αστικό κράτος συνολικά καταλύουν αθόρυβα το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι, το παρακάτω στιγμιότυπο μπορεί να μοιάζει απλώς σταγόνα στον ωκεανό, είναι όμως χαρακτηριστικό για την πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. και των ανθρωποφυλάκων, που αλωνίζουν ανενόχλητοι και βασικά καθοδηγούμενοι. Γιατί κανένα θρασύδειλο ανθρωπάκι δε θα είχε τέτοια στάση, αν δεν ήξερες πως έχει το ακαταλόγιστο, πολιτική κάλυψη και αντίστοιχες εντολές από την ηγεσία του.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται χωρίς προσχήματα σε ένα μπλοκ νομικών. Παίρνουν καροτσάκι έναν από τους συγκεντρωμένους, που φωνάζει «δικηγόρος είμαι, δικηγόρος», για να γλιτώσει από την μανία τους. Αλλά ένας από τους ανθρωποφύλακες συνεχίζει να τον απωθεί βίαια και καθώς πλησιάζει προς την κάμερα, ακούγεται να απαντά χλευαστικά, λέγοντας:

-Δικηγόρος της μάνας σου είμαι ρε, την π…τάνα.

Από το twitter του Παναγιώτη Σωτήρη

Ο δικηγόρος δεν πτοείται και ρωτάει τους αστυνομικούς αν είναι νόμιμα τα χημικά που πετάνε. Ο ανθρωποφύλακας γυρνάει και τον απωθεί ξανά με τη βία, ενώ άλλοι “συνάδελφοί” του πιάνουν έναν άλλο διαδηλωτή, καθώς κάνουν προσαγωγές στον σωρό.

Μοιάζει δευτερεύον, αλλά οι Πραιτωριανοί της ΕΛ.ΑΣ. δε φοράνε καν μάσκες και δεν τηρούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Εδώ δεν τους ενδιαφέρει να βρουν ένα πρόσχημα για να επέμβουν ή για να επιβάλουν την άτυπη απαγόρευση συγκεντρώσεων. Δεν τους ενδιαφέρει καν να κρύψουν τη φασιστική ιδεολογία τους -αντιθέτως, φροντίζουν να την επιδεικνύουν με τα κατάλληλα σύμβολα.

Γιατί λοιπόν να μην τους φαίνονται ψιλά γράμματα όλα τα άλλα; Γιατί να τους ενδιαφέρει να κρατήσουν προσχήματα, μέτρα προστασίας, να φέρονται ανθρώπινα, να φροντίζουν τουλάχιστον να μην εκτίθενται μπροστά στους φωτορεπόρτερ;

Δεν το έχουν ανάγκη, είναι υπεράνω νόμων -ακόμα και των δικών τους νόμων, του δικού τους κρατο’υς. Ή μάλλον, για την ακρίβεια, αυτοί είναι ο νόμος! Το κράτος είστε εσείς, όπως τους έλεγε κάποτε και ένας άλλος Μητσοτάκης πρωθυπουργός…

Η φωτογραφία είναι της φωτορεπόρτερ Λυδίας Σιώρη