Πηγή: Κατιούσα 12/7/2018

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή- ή μάλλον εκοιμήθη, επί το ορθοδοξότερον- το 1994 ο Αρσένιος Εζνεπίδης, γνωστότερος ως Γέρων Παΐσιος, αγιοποιημένος από το 2015. Είναι από εκείνες τις μορφές που οι περισσότεροι από μας έχουν κάποιο γνωστό που έχει κάποιο συγγενή ο οποίος ξέρει κάποιον που κάποτε τον επισκέφτηκε στο Άγιον Όρος και έλαβε τη σοφή συμβουλή του. Αν αθροίσεις δε όλους τους κατά δήλωσή τους επισκέπτες του αγίου, είναι περισσότεροι από όσους λένε πως βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο ή είχαν παππού στη Μακρόνησο. Γνωστότερος έγινε φυσικά μετά θάνατον, χάρη στις περίφημες προφητείες που του αποδίδονται, αποτελώντας μια ανεξάντλητη πηγή τροφοδοσίας πάσης φυσεων ψεκασμών και εθνικιστικής υστερίας, με τη βοήθεια και της πολλαπλαστικής ισχύος του διαδικτύου.

Ο Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε το 1924 στην Καππαδοκία, λίγο πριν η οικογένειά του εγκαταλείψει τη Μικρά Ασία για να έρθει στην Ελλάδα. Κατατάχτηκε στον εθνικό στρατό το 1945, και υπηρέτησε ως ασυρματιστής στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ζητώντας να πολεμά στην πρώτη γραμμή εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ. Στη βιογραφία του που τυπώθηκε από το ΓΕΣ με τίτλο “Γέροντας Παϊσιος, ο ασυρματιστής του Θεού και του Στρατού”, διαβάζουμε πως οι κομμουνιστές τον συνέλαβαν και τον πολέμησαν ύπουλα με δύο ημίγυμνες αντάρτισσες που θέλησαν να τον κολάσουν, αλλά έφυγαν κλαίγοντας από την ντροπή τους….

«Τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο μόνο του και ύστερα έβαλαν δύο αντάρτισσες σχεδόν γυμνές. Προσευχήθηκε έντονα επικαλούμενος την Παναγία και αμέσως ένιωσε «δύναμιν εξ ύψους», που τον ενίσχυσε και τις έβλεπε με απάθεια σαν αδελφές του, όπως ο Αδάμ την Εύα στον παράδεισο. Τίς μίλησε με τρόπο καλό. Εκείνες ήρθαν σέ συναίσθηση, ντράπηκαν και έφυγαν κλαίγοντας.»

Γνωρίζαμε πως οι κομμουνιστές πολεμούσαν γενναία, ακόμα και με γυμνά χέρια ενάντια στους μοναρχοφασίστες, αλλά η φαντασία μας, ομολογουμένως, δεν έφτανε ως εκεί. Η ιστορία αυτή μάλλον αποτελεί τον πρόδρομο της πολύ πιο διαβόητης θεωρίες πως λαμπράκισσες με μαύρες κάλτσες αποπλανούσαν εθνικόφρονες νέους τη δεκαετία του ’60. Παρόλα αυτά, ο Παΐσιος εκτίμησε τους αντιπάλους του κι έτσι το 1983 στη Σουρωτή έκανε μία από τις πλέον συζητημένες προφητείες του -που έχει ως πηγή το βιβλίο “Μαρτυρίες Προσκυνητών”.

Ὁ Γέροντας το 1983 στη Σουρωτή εἶχε ἀναφέρει συγκεκριμένα: «Θα ἔρθει καιρός που θα ἀνεβαινοκατεβαίνουν κυβερνήσεις, θα ἐναλλάσσονται τα κόμματα, θα ἀνακαλοῦνται διατάγματα, θα ψηφίζονται νόμοι και θα καταργοῦνται ἄλλοι, και θα ἐπικρατεῖ σύγχυση και ταραχή. Τότε, ὅμως, θὰἀντιδράσουν λίγοι πιστοί Χριστιανοί ἀλλά και το Κ.Κ.Ε..» Μᾶς ἔκανε πολλή ἐντύπωση ἐκεῖνο πού εἶπε γιά τό Κ.Κ.Ε. και γελάσαμε, θυμᾶμαι. Εἶπε, ἐπίσης, ὅτι ἐμεῖς θα τα βλέπαμε ὅλα αὐτά ἐνῶ ἐκεῖνος ὄχι.
(βλ. βιβλίο «Μαρτυρίες Προσκυνητῶν», 6η Ἔκδοση, σελ.396-453, γιὰ τὰ ἐθνικὰ θέματα).

Πολλοί πίστεψαν πως είδαν την πραγματοποίηση της παραπάνω προφητείας στα χρόνια του μνημονίου με τις αντιδράσεις στις πλατείες των Αγανακτισμένων, αλλά η στάση των κομμουνιστών χάλασε τελικά την προφητεία στις λεπτομέρειες…

Δεν είναι σαφές τι έχει πει όντως ο Παΐσιος και τι αποδόθηκε σε αυτόν στη συνέχεια, κατά τα φαινόμενα όμως του οφείλουμε μεταξύ άλλων και την προφητεία για το ξανθό γένος που θα κατατροπώσει τους Τούρκους -που αρχικά θα νομίσουν πως νικάνε στον πόλεμο- θα πάρει την Πόλη και θα την δώσει πεσκέσι στην Ελλάδα. Μια αήττητη ανοησία που διαδόθηκε με τη βοήθεια των εκπομπών του Λιακόπουλου, κατέκτησε τις διψασμένες για ανοησίες και μύθους ψυχές των εθνικιστών και μας συνοδεύει έκτοτε.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν με όλα αυτά εννοούσε τη Σοβιετική Ένωση ή είχε προβλέψει μες σε όλα τα άλλα και τη διάλυσή της -εκτός κι αν έγινε στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από την αντεπανάσταση ως το θάνατό του.

Οι επίγονοί του έστησαν χρυσές μπίζνες πάνω στο όνομά του. Εμφάνισαν παντόφλες, κάστανα και διάφορα άλλα αντικείμενα, με πιο πρόσφατο πέρισυ μια ιερή ζακέτα που υποτίθεται πως χρησιμοποιήθηκαν από τον Παΐσιο και απέκτησαν άγιες ιδιότητες δια της χρήσης τους, με τελετές που προκαλούσαν νοσταλγία για τον καιρό της εικονομαχίας. Από την άλλη βέβαια πριν βιαστούμε να κοροϊδέψουμε τα πλήθη των πιστών που συνέρρευσαν να προσκυνήσουν το άγιο κάστανο, οφείλουμε να θυμηθούμε ότι εκατομμύρια συμπολιτών μας πίστεψαν σε εξίσου ανορθολογικά πράγματα, όπως το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το “Όχι” του Τσίπρα στο δημοψήφισμα.

Πολλές προφητείες, που κατέληξαν σε ένα από τα αγαπημένα τρολαρίσματα του διαδικτύου (εδώ βλέπουμε ένα από τα πιο πρόσφατα).

Δεν ήταν όμως όλα τα τρολαρίσματα ανώδυνα. Σάλος προκλήθηκε το 2012, όταν συνελήφθη ο διαχειριστής της ιστοσελίδες “Γέροντας Παστίτσιος”, που σατίριζε τη βιομηχανία προφητειών γύρω από το όνομα του γέροντα στη βάση μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων. Η σύλληψη έμοιαζε να έχει συμβεί περίπου καθ’υπόδειξιν της Χρυσής Αυγής, που είχε καταθέσει σχετική επερώτηση στο κοινοβούλιο, σε μια εποχή που οι σχέσεις της με την ΝΔ που τότε κυβερνούσε δεν είχε διαταραχθεί ακόμα από το φόνο του Παύλου Φύσσα σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο αργότερα. Τελικά μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες, περιλαμβανόμενης την πρωτόδικη καταδίκη το Γενάρη του 2014 σε 10 μήνες με αναστολή, ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε το 2017 λόγω άρσης του αξιοποίνου.

Δεν μπορούμε φυσικά να ξέρουμε τι θα έλεγε ο Παΐσιος για όλ’αυτά να ζούσε, αν και -με όλο το σεβασμό στην πίστη του οποιουδήποτε- από άνθρωπο που αρνούνταν στη ζωή του συστηματικά να νοσηλευτεί για σειρά παθήσεων και θεωρούσε θείο δώρο τον καρκίνο του παχέος εντέρου που τελικά τον σκότωσε δε θα μας εξέπληττε το οτιδήποτε.