Πριν από κανένα τρίωρο και ενώ βρισκόμασταν με φίλους κοντά στην πλατεία Εξαρχείων ακούσαμε ότι γίνεται πανικός και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει. Εγώ δε, πήγα χωρίς τίποτα επάνω μου, ούτε κινητό, ούτε ταυτότητα, ούτε τίποτα. Άφησα την τσάντα μου εκεί που βρισκόμουν πριν γιατί πίστευα ότι θα ξαναγυρίσω σε πέντε λεπτά. Επειδή η πλατεία ήταν ήδη περικυκλωμένη απο ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, μπήκαμε στο Καφενείο στη γωνία Τσαμαδού και Στουρνάρη μέχρι να φύγει η Αστυνομία, μιας και βλέπαμε ότι όποιος πέρναγε τυχαία από το σημείο τον έπαιρναν για προσαγωγή.

Και όσο βρισκόμασταν εντός του μαγαζιού, πάλι το ίδιο σκηνικό. Τυχαίες προσαγωγές σε όποιον περνούσε. Μέχρι που τους ακούσαμε να λένε ότι θα μπουν μέσα. Στην αρχή κανείς δεν το πίστευε, αλλά μόλις ένας θαμώνας ζήτησε να μπει μέσα στο μαγαζί, ανοίξαμε για να μπει ο άνθρωπος, και οι άνδρες της ΟΠΚΕ έβαλαν το γκλομπ στην πόρτα για να μην κλείσει, άρχισαν να τη σπρώχνουν προς τα μέσα για να εισβάλουν στο χώρο φωνάζοντας «ανοίξτε γιατί θα μπούμε έτσι κι αλλιώς». Τι κι αν τους φωνάζαμε ότι αυτό χρειάζεται εισαγγελέα, τι κι αν φώναζαν οι απ’ έξω ότι θα σπάσουν τη τζαμαρία και ότι θα τραυματιστεί κόσμος, συνεχίσαν κανονικά. Δεν τα κατάφεραν γιατί υπήρχε κόσμος που κράταγε την πόρτα από τη μέσα πλευρά. Τότε περικύκλωσαν το Καφενείο περισσότεροι, παρατάχθηκαν κανονικά και περίμεναν εντολή για να μπουν. Αυτό για μια ώρα τουλάχιστον, και όποιος έβγαινε τον μάζευαν. Ευτυχώς δυο δικηγόροι, η Γιάννα Κούρτοβικ και η Άννυ Παπαρρούσου είχαν ήδη ειδοποιηθεί και ήρθαν άμεσα, και απ’ ό,τι μάθαμε ήθελαν να προσάγουν όλο τον κόσμο που βρισκόταν εντός του μαγαζιού. Ανεξαιρέτως. Μάλιστα αυτό που έλεγαν στις δικηγόρους είναι να ανοίξουμε τις πόρτες, να μας μαζέψουν όλους για λίγο και μετά να μας αφήσουν(!).
Χάρη στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και στον χαμό που γινόταν, και μετά από διαπραγματεύσεις(!) αποχώρησαν. Ξαναλέω: Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν θαμώνες, άνθρωποι που απλά έπιναν τη μπύρα τους, όπως κάνουν κάθε βράδυ. Υπήρχαν περαστικοί που μπήκαν μέσα για να κρυφτούν από τα δακρυγόνα, υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να πάνε σπίτι τους και δεν μπορούσαν, υπήρχαν 25-30 άτομα που παραλίγο να προσαχθούν χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Μέσα από ένα μαγαζί.

Κατά την αποχώρηση τους και όσο ο κόσμος φώναζε συνθήματα, έπιασαν κάποιον, άρχισαν να τον σέρνουν και να τον χτυπάνε, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στη ΓΑΔΑ, για να του χρεώσουν ποιος ξέρει τι. Ο άνθρωπος διαμαρτυρόταν για την κατάσταση, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο και ήμασταν όλοι παρόντες. Ούτε κουκούλες φόραγε, ούτε μολότοφ πέταγε. Φώναζε.
Ωραία η Αριστεία του Χρυσοχοίδη. Σε λίγο θα μπαίνουν τα ΜΑΤ και από τις μπαλκονόπορτες μας και θα χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις για να βγούμε να πετάξουμε τα σκουπίδια.

Από το facebook της Άννας Νίνη

Αλιεύσαμε βίντεο από το facebook