Πηγή: Chios News

«Με αφορμή το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, οι παρακάτω γονείς μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο εκφράζουμε δημόσια τη γνώμη μας αρνούμενοι να συναινέσουμε στην γκετοποίηση των παιδιών προσφύγων που παραμένουν στο νησί μας», τονίζεται σε ανακοίνωση που την υπογράφουν επώνυμα γονείς.
«Θεωρούμε ότι ως γονείς χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε βασικά κοινωνικά αγαθά και ανθρωπιστικές αξίες και γι’ αυτό καλούμε κι άλλους γονείς να επιλέξουν αυτή την αντίληψη. Δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την Ένωση Γονέων θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αναδειχθεί ένα νέο Δ.Σ. που να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων των παιδιών», επισημαίνουν.
Ακολουθούν το κείμενο και τα ονόματα.


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά.
Αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε χρόνια έντονων πολιτικών και γεωστρατηγικών αλλαγών και βιώνουμε καταστάσεις που δημιουργούν από δύσκολες έως άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους που εξαιτίας του πολέμου ή άλλων προβλημάτων εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κι εγκλωβίζονται στη χώρα μας και στο νησί μας. Το τελευταίο δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους και ειδικά των κοντινότερων στους προσφυγικούς καταυλισμούς περιοχών με αναμφισβήτητα πολλές αρνητικές συνέπειες.
Στηρίζουμε το αίτημα των προσφύγων / μεταναστών να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους κι όχι να εγκλωβίζονται στο νησί μας και γενικότερα στη χώρα. Χρειάζεται πλέον όλες οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης να γίνονται στην ηπειρωτική χώρα. Δεν αντέχουν τα νησιά επιπλέον εγκλωβισμό ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Για όσους βρίσκονται εδώ, πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε όσοι δικαιούνται το άσυλο να το πάρουν και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.
Ωστόσο, θεωρούμε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης στη ΒΙΑΛ ενώ είναι απαραίτητη η αξιοπρεπής κάλυψη των βασικών αναγκών (σίτισης, ένδυσης, υγειονομικής περίθαλψης κλπ) των διαμενόντων κι ιδιαίτερα των παιδιών.
Θεωρούμε απαραίτητη την προστασία των κατοίκων των Καμποχώρων και όποιων άλλων χώρων γειτνιάζουν με καταυλισμούς και την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων έχουν προκληθεί.
Ως γονείς χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε πάντα την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Θέλουμε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σ’ έναν ειρηνικό κόσμο.
Εκτός από την ειρήνη και η εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις (Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων) καθώς και από την εθνική νομοθεσία. Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Στηρίζουμε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων χωρίς διακρίσεις, παρέχοντας ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά. Ο αποκλεισμός και η γκετοποίηση ατόμων ή ομάδων είναι που δημιουργεί και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε από το κράτος τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου για όλους τους μαθητές με υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας (εκπαιδευτικό και βοηθητικό), παιδαγωγικό υλικό κλπ. Να στηρίζουμε τα αιτήματα των Συλλόγων των εκπαιδευτικών και να συνεργαζόμαστε μαζί τους για ένα καλύτερο σχολείο.

Αντωνόγλου Δημήτρης
Αριστείδου Βαγγέλης
Αρμενάκη Δέσποινα
Αρμενάκης Δημήτρης
Βάντα Σοφία Σάντος-Μελαχροινούδη
Βίλλου Έφη
Βούλγαρης Γιάννης
Βούλγαρης Κώστας
Βουχάρα Μαρία
Γατανάς Μιχάλης
Γκαρμάτη Ευτυχία
Δημητρακόπουλος Παναγιώτης
Δηράκη Βάσω
Ελευθερίου Μαρία
Ζαφείρη Βάσια
Ζύμαρη Βασιλεία
Ηλιαδάκης Σταμάτης
Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος
Θεοδωρόπουλος Ηλίας
Καβάδα Κική
Κάκαρης Γιώργος
Καλαγκιά Μαρία
Καλιπόζη Ζηνοβία
Καλλίτση Αργυρώ
Καμπεράκη Μαρία
Καραγιάννη Αγλαΐα
Καραμανής Στέλιος
Καραμουσλή Άννα
Καραμουσλής Γιώργος
Καρίβαλη Μαριάννα
Κάρκαλου Αλέκα
Καστερνούδης Μιχάλης
Κατολέων Περικλής
Καυκάλα Χρυσάνθη
Κοτσάτου Ελένη
Κουγιούλη Δέσποινα
Κούρτης Ιωάννης
Κουτσοδόντης Τάσος
Κρεατσούλας Μιχάλης
Κριμιζή Πόλυ
Κωνσταντινούδη Γιασεμή
Λοΐζος Σιδερής
Λουκάς Γιάννης
Μανωλάκη Σαραντινή
Μαραγκός Αντώνης
Μαρίνη Ευγενία
Μαρτζούκου Στέλλα-Μαρία
Μενεξέ Ελένη
Μισαηλίδου Άννα
Μισετζής Γιώργος
Μουτάφη Μαρία
Μπαχά Αγγελική
Μπαχά Τώνια
Μπελούκας Τάκης
Μπιτσιμλί Καχραμάν
Μπογιατζής Νικος
Μπουκέας Γιώργος
Νικολάου Λεμονιά
Παγούδης Γιώργος
Παναγιωτάκης Αλέξανδρος
Παπαδόπουλος Γιάννης
Παπαδόπουλος Νίκος
Πέτροβα Βάσω
Πιτσικούλη Άννα
Σκαπινάκη Δέσποινα
Σκαπινάκης Πολύκαρπος
Σταυρινούδης Σταύρος
Στρατάκη Αργυρώ
Συρρή Ασπασία
Σφυράκη Γωγώ
Τάζογλου Σοφία
Τάνου Σαπφώ
Τέττερη Ζηνοβία
Τσαρδάκα Δέσποινα
Τσόλας Κοσμάς
Φλεβαράκης Λεωνίδας
Φραγκάκη Γεωργία
Φραγκάκη Μαρία
Φρεζούλη Ερμιόνη
Φύλλα Ηλιάνα
Χαιρέτη Κατερίνα
Χαλιορή Ιουλία
Χαρίτος Στέλιος
Ψαρούδης Γιώργος
Ψούνη Ιουλία