Αλιεύσαμε από το facebook του Ιάσωνα Αποστολόπουλου

Πάνω από 100 άνθρωποι σήμερα στον Μύλο, αποκλείσαμε την πρόσβαση στις ξαπλώστρες, δηλώνοντας έμπρακτα ότι αυτό που ζητάμε είναι καμια παρέμβαση, καμια αλλοίωση, καμια εμπορευματοποίηση της παραλίας.
Συνεχίζουμε αύριο με μαζική παρέμβαση στην κτηματική υπηρεσία όπου θα διεκδικήσουμε την ανάκληση της μίσθωσης.

“Όλες οι γενιές που έζησαν, μεγάλωσαν και ταξίδεψαν στη Λευκάδα θαύμασαν τη μοναδικότητα της παραλίας Μύλος. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο οικοσύστημα φυσικού πλούτου με αμμοθίνες, σπάνια είδη φυτών όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας», πεντακάθαρα νερά και μια παραλία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Μύλος δεν είναι, όμως, μόνον ένα παρθένο τοπίο. Είναι ένα σημείο αναφοράς για εμάς τους κατοίκους. Είναι τα βιώματα, οι εικόνες και οι μνήμες που συνιστούν την ταυτότητα της περιοχής μας.

Από τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, ένας ντόπιος επιχειρηματίας τοποθέτησε εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο. Η άδεια δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) στη Αθήνα, που σκοπός της είναι να ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο για να πληρώνει τους δανειστές και τις τράπεζες. Αυτό κατέστη δυνατό με τον μνημονιακό νόμο του 2017, όπου η δικαιοδοσία των παραλιών, κατά τη θερινή περίοδο, αφαιρέθηκε από τους Δήμους και πέρασε αποκλειστικά στην κτηματική υπηρεσία και την ΕΤΑΔ.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον κανένα λόγο πάνω στα μέρη στα οποία ζουν! Κανείς δεν μας ρώτησε αν συμφωνούμε να μετατραπεί η παραλία μας σε ένα συνονθύλευμα ξαπλωστρών και καντινών. Κανείς δεν ρώτησε τους κατοίκους αν συμφωνούν με μια τόσο ριζική αλλοίωση του περιβάλλοντος τους.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Κατανοούμε ότι οι φετινές ξαπλώστρες είναι η αρχή του τέλους για τον Μύλο. Με μαθηματική ακρίβεια, θα ακολουθήσουν περισσότερες ξαπλώστρες, περισσότερες κατασκευές, καντίνες και σταδιακά ο Μύλος θα εξελιχθεί σε ένα νέο «Κάθισμα» (πυκνοδομημένη παραλία της Λευκάδας) .

Η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: Καμια παρέμβαση στον Μύλο, καμια αλλοίωση του χαρακτήρα του. Πέραν από την οικολογία του, για μας είναι πρώτιστα θέμα αισθητικής να παραμείνει ανέγγιχτος και φυσικός όπως ήταν. Υπάρχουν αρκετές παραλίες με ξαπλώστρες στο νησί, ήδη.

Φωτογραφία του Iasonas Apostolopoulos.

Το θέμα είναι ευρύτερα πολιτικό και υπερβαίνει τα όρια του νησιού μας. Η απαξίωση της γνώμης των κατοίκων εντάσσεται στην ευρύτερη λογική της υπακοής μας σε μια απομακρυσμένη εξουσία που μας θέλει αμέτοχους και παθητικούς δέκτες της καθημερινότητας. Η πολιτική να είναι μόνο για κάποιους ειδικούς, εμείς να μην έχουμε λόγο σε τίποτα, ενω κάποιοι γραφειοκράτες και επιχειρηματίες να κανονίζουν τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Τι μορφή θα πάρει η πόλη μας, τι μορφή θα πάρουν τα βουνά μας, οι παραλίες μας, οι μισθοί μας, οι συντάξεις μας κτλ.

Παράλληλα, κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το φιλοκερδές νομοθετικό καθεστώς και ένας κατσαπλιάς επιχειρηματίας δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των δικών μας κοινωνικών μας σχέσεων κι επιλογών. Και αυτή δεν είναι μια διαπίστωση ενοχής με σκοπό την παράταση της αδράνειας. Όχι. Είναι μια ειλικρινής διαπίστωση με σκοπό την αυτενέργεια.

Για το λόγο αυτό, εμείς λέμε ότι η παραλία, όπως το νερό, ο αέρας και τα δάση, είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σε όλους και όλες μας και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα. Ως κάτοικοι, δεν αναθέτουμε σε κανέναν πολιτικό ή κομματικό άρχοντα να μας λύσει τα προβλήματα. Κατανοούμε ότι εάν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Σας περιμένουμε όλους στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση , ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες δράσεις μας, την Δευτέρα 30/7 κι ώρα 19:00 στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΛΟΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίου Νικήτα

Φωτογραφία του Iasonas Apostolopoulos.