Σε χρήση βίας και χημικών εναντίον διαδηλωτών προχώρησαν την Δευτέρα δυνάμεις των ΜΑΤ στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας από μαθητές, φοιτητές και συλλογικότητες, ενάντια στην επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία. Τα ΜΑΤ τραυμάτισαν έξι διαδηλωτές. Μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ προσπάθησαν με σκοινιά και τροχό να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε δύο συλλήψεις φοιτητών. Το ΠΑΜΕ καλεί σε νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το απόγευμα της Τρίτης.

press

Πηγή: ThePressProject

Μαθητές, φοιτητές και συλλογικότητες διαδήλωσαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας κατά των βομβαρδισμών των δυτικών δυνάμεων στη Συρία και ζητώντας να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με βία και χημικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, μέλη του ΜΑΣ επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του Τρούμαν στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και τα ΜΑΤ προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ «εναντίον αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης της νεολαίας» και «υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις καταστολής «χτύπησαν με δολοφονικά χτυπήματα και έστειλαν στο νοσοκομείο τρεις διαδηλωτές». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αποτελεί το καλύτερο πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

«Τη στιγμή που η Κυβέρνηση δίνει Γη και Ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να δολοφονούν λαούς, την ίδια ώρα χτυπά με βία και μίσος το νεολαιίστικο κίνημα που εναντιώνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση με το σημερινό της χτύπημα αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που δήλωσε ότι “είναι αδέρφια”. Χέρι-χέρι στο μακελειό και στη σφαγή των λαών». Το ΠΑΜΕ κάλεσε σε νέο συλλαλητήριο την Τρίτη στις 19:00 στο Σύνταγμα.

Συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ

Μετά τη σύλληψη των δύο φοιτητών, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η αστυνομία φόρτωσε στους δύο φοιτητές κατηγορίες για σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, παράβαση νόμου περί όπλων, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ενώ ένας από τους τραυματίες διαδηλωτές εξεταζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις 16:00 δύο ασφαλίτες με πολιτικά εισέβαλαν, παραβιάζοντας το χώρο των Επειγόντων, άνοιγαν τα παραβάν που χωρίζουν τους ασθενείς, διέκοπταν ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, απαιτώντας να μάθουν πού είναι ο τραυματισμένος διαδηλωτής για να του πάρουν «μια άτυπη κατάθεση». Κάτω από τις αντιδράσεις εργαζομένων του νοσοκομείου που απαιτούσαν να φύγουν οι ασφαλίτες άμεσα από το χώρο, τελικά απομακρύνθηκαν, αφού πρώτα όμως ζήτησαν τα ονόματα γιατρών, νοσηλευτών και όλων όσοι διαμαρτυρήθηκαν.