Άγνωστοι βεβήλωσαν με σβάστικα το βράδυ της Τετάρτης την πλάκα με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, στο μνημείο των 22 εκτελεσθέντων αγωνιστών του ΕΑΜ από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στο μπλόκο της Καλογρέζας.

Πηγή: ThePressProject

Τον βανδαλισμό κατήγγειλαν η «Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία» και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Νέα Ιωνία.

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που είναι χαραγμένο στην πλακα:

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια

«Η προκλητική αυτή φασιστική επίθεση στο μνημείο του μπλόκου, είναι μια ευθεία επίθεση στους αγώνες που έχουν δώσει οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας ενάντια στο φασισμό, μια ευθεία επίθεση στην εαμική αντιστασιακή ιστορία του τόπου μας.

Η προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστοειδών στην πόλη μας, αποδεικνύει ότι το μέτωπο αυτό παραμένει ανοιχτό. Όλοι και όλες μας θυμόμαστε τη δράση φασιστών της ΧΑ στην περιοχή μας πριν από λίγα μόλις χρόνια, με ξυλοδαρμούς μεταναστών, επιθέσεις σε σπίτια και τρομοκρατία, πορείες των ταγμάτων εφόδων τους στην περιοχή» τονίζει η «Εκτός Σχεδίου» και προσθέτει επίσης ότι:

Πραγματικός τους στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε διαφορετικής φωνής, οι δολοφονικές επιθέσεις στους αδύναμους, τους φτωχούς αλλά και σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ. Τώρα πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα.

Όμως ο λαός της Ν. Ιωνίας, μετανάστες και Έλληνες ενωμένοι, δεν άφησε τους απόγονους των ταγματασφαλιτών να ριζώσουν στην Ν Ιωνία. Θα κάνουμε το ίδιο, όσες φορές χρειαστεί. Σ’ αυτόν τον αγώνα η συνεισφορά του λαού της Νέας Ιωνίας σε μαχητικότητα, αλλά και σε αίμα των κατοίκων της, ήταν πολύ μεγάλη.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες/ναζί νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται, η ενέργεια τους αυτή δείχνει ότι ο αγώνας ενάντια στην απειλή του φασισμού πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας.

Σήμερα, που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε. Σήμερα που ο λαός μας δίνει πάλι έναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά.

Καλούμε ξανά το λαό της Νέας Ιωνίας, Έλληνες και μετανάστες, τα σωματεία και τις συλλογικότητες της περιοχής και κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια σε κοινό αγώνα ενάντια στους φασίστες.

Όσο αφορά εμάς δηλώνουμε ότι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Και ας είναι σίγουροι οι θρασύδειλοι της νύχτας πως θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

ΚΚΕ: Οι φασίστες πολύ θα ήθελαν να σβηστεί από τη μνήμη η ΕΑΜική Αντίσταση

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, μέσω των κομματικών του οργανώσεων και της οργάνωσης βάσης της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία, καταγγέλλει:

«Αυτοί που τη μέρα είναι τα καλύτερα τσιράκια των αφεντικών στους χώρους δουλειάς, είναι αυτοί που νύχτα βεβηλώνοντας το μνημείο του μπλόκου της Καλογρέζας νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την ιστορία.

Όπως τότε φοράγανε κουκούλες και καταδίδανε τους αγωνιστές στο μπλόκο, έτσι σήμερα δρουν μέσα στο σκοτάδι γιατί ξέρουν ότι η πράξη τους αυτή καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας στη Νέα Ιωνία και στην Καλογρέζα.

Οι φασίστες πολύ θα ήθελαν να σβηστεί από τη μνήμη η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η συντριβή του φασισμού από τη Σοβιετική Ένωση, τον Κόκκινο Στρατό και από την αντιφασιστική πάλη των λαών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Δεν θα τους περάσει! Απομονώνουμε τους φασίστες! Συγκρουόμαστε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και δυστυχία.

Συσπειρωνόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής».