Αλιεύσαμε φωτο από astraparis.gr

Αλιεύσαμε από 902 και Γιάννη Μακριδάκη

Τεράστια συγκέντρωση στη Χίο ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου.

Περισσότεροι από 100 φορείς έχουν ταχθεί ενάντια στην καρκινογόνα εξόρυξη αντιμονίου, ενώ στάσεις εργασίας είχαν προκηρύξει το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χίου.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διάβασαν τα ονόματα των 24 εργατών που πέθαναν από καρκίνο όταν δούλευαν στα ορυχεία αντιμονίου του Μποδοσάκη τη δεκαετία του ’60, ενώ στο ψήφισμα της συγκέντρωσης μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Εδώ και τώρα να καταδικαστεί από την Περιφέρεια με ξεκάθαρη απόφαση η απόπειρα εξόρυξης/καταστροφής του νησιού! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον, με την τοποθέτηση επιστημόνων, γιατρών, μεταλλειολόγων, περιβαλλοντολόγων και όσων γνωρίζουν το θέμα από πρώτο χέρι, ότι η εξόρυξη αντιμονίου θα επιβαρύνει την περιοχή και την υγεία όλων των κατοίκων και όχι μόνο», ενώ τονίζεται ότι «Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι εξορύξεις αντιμονίου τα “νέα Τέμπη” της Χίου για τα κέρδη των κολοσσών και τα πολεμικά τους σχέδια!»

Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες από τους φορείς.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μετατρέψει την Αμανή σε καρκινογόνο νταμάρι! Δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του νησιού μας! Το χρωστάμε στο δικό μας παρόν, στο παρελθόν των προγόνων μας, στο μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ της Χίου. Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις επιτάσσουν για τους ιμπεριαλιστές «την μετατροπή των οικονομιών σε πολεμικές οικονομίες, όπως διατυμπανίζουν υψηλότατοι αξιωματούχοι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, και όπου εκεί ορυκτά όπως το αντιμόνιο παίζουν κυρίαρχο ρόλο» και υπογράμμισε πως «όλοι οι Χιώτες ενωμένοι μια γροθιά μπαίνουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση του νησιού μας! Ή τα κέρδη τους ή το νησί μας! Δεν συμβιβαζόμαστε! Δεν υποχωρούμε! Μαζί πολεμάμε! Μαζί θα νικήσουμε».

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωσης και δράσης για το αντιμόνιο, ο Σωτήρης Θεοδώρου μεταξύ άλλων είπε: «Το όψιμο ενδιαφέρον και η πρόταση για “εκ νέου διαβούλευση”, που επιχειρούν να επαναφέρουν διάφορες δυνάμεις, έχει σαν στόχο να επαναφέρει μια συζήτηση τελειωμένη! Δεν υπάρχει λόγος να γίνει καμιά επιπλέον διαβούλευση, αφού από τη μέχρι τώρα διαδικασία αποκαλύφθηκαν ήδη καθαρά οι προθέσεις του υπουργείου και της δημοτικής αρχής… με απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν η κοινωνία και οι φορείς.

Από την άλλη, έχει γίνει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά από πολλούς ανθρώπους και ομάδες, επιστήμονες και ειδικούς, για την πραγματική ενημέρωση και τις συνέπειες ενός τέτοιου εγκλήματος και έχει φτάσει παντού. Γνωρίζουμε πλέον για τις μεθόδους εξόρυξης, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, για τα απόβλητα που θα μας μείνουν προίκα, για τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και ότι οι εταιρίες είναι αδίστακτες.Γνωρίζουμε ότι το αντιμόνιο θεωρείται κρίσιμο μέταλλο μεταξύ άλλων και για την πολεμική μηχανή που αλώνει τους ανθρώπους.

Αν ο δήμαρχος θέλει να συνταχθεί με την κοινωνία την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, έστω αυτή την ύστατη ώρα και ενώ έχει κάνει πλάτες στο υπουργείο, δίνοντας του τεράστια περιθώρια χρόνου να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, ας φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ας συνταχθεί με την εκφρασμένη θέληση των πολλών. Η κοινωνία της Χίου έχει πάρει θέση. Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν υποχρέωση να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν αυτό που ζητά η κοινωνία μέσω δεκάδων φορέων της, την οποία εκπροσωπούν και να μη δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση, που δεσμεύεται από άλλους σχεδιασμούς χωρίς να λογαριάζει το νησί και τους κατοίκους του.Ο αγώνας είναι μακρύς, αλλά είμαστε όλοι και όλες μαζί και είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε! Κανένας ελιγμός δεν γίνεται δεκτός, εδώ και τώρα κατάργηση του διαγωνισμού για το αντιμόνιο. Ή τα κέρδη τους – Ή το νησί μας!».

Στο τέλος της συγκέντρωσης, εγκρίθηκε ψήφισμα που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ψήφισμα στήριξης του αγώνα των Χιωτών

Σε ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και φορείς τάσσονται στο πλευρό του λαού της Χίου που απαιτεί να σταματήσει κάθε σκέψη για εξόρυξη αντιμονίου στο νησί.

Καταγγέλλουν «την κυβέρνηση που προχωρά την καρκινογόνα αυτή εξόρυξη έχοντας προκηρύξει μάλιστα και διαγωνισμό, παρά τη θέληση του χιώτικου λαού, οφείλεται στην κατεύθυνση που ακολουθεί με βάση την ΕΕ στα πλαίσια μεγάλων παγκόσμιων οικονομικών και πολεμικών ανταγωνισμών για τις “σπάνιες γαίες” όπως το καρκινογόνο αντιμόνιο.

Τα νησιά μας όμως δεν θα γίνουν πεδίο οικονομικών και πολεμικών αντιπαραθέσεων σεβάρος της υγείας της δικής μας και των παιδιών μας! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ολαός μας ακόμη μια φορά να πεθαίνει για τους ανταγωνισμούς και τα κέρδη τωνμεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το σύνθημα «τα Κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι καιεδώ. Τα «Τέμπη» υπάρχουν παντού όσο δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή και τηνυγεία στο βωμό του κέδρους. Όσο η πολιτική τους είναι καταστροφική για τη ζωή και τηνυγεία μας. Ούτε στη Χίο ούτε πουθενά, να μην επιχειρήσουν να διαλύσουν τη ζωή μας! Έχουμε ανάγκη από γιατρούς, από δημόσια και δωρεάν υγεία με παροχές υψηλού επιπέδου, από συγκοινωνίες στα νησιά μας και όχι από καρκινογόνες εξορύξεις!».

Ακολουθεί η δημοσίευση που πραγματοποίησε στο Facebook ο Γιάννης Μακριδάκης:

Η ομιλία μου στο σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο :
Επειδή είναι πλέον γνωστό και πολυσυζητημένο κοινωνικά και επιστημονικά το ζήτημα της εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο αλλά και της ολικής καταστροφής που προξενούν σε έναν τόπο τα μεταλλεία και τα συνοδά έργα εμπλουτισμού και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων, πόσο μάλλον του γνωστού για την επικινδυνότητά του αντιμονίου, θα επικεντρωθώ σήμερα στη μεθόδευση της εξαπάτησης της κοινωνίας της Χίου, την οποίαν επιχείρησαν από τις 11/7/24 η υφυπουργός Σδούκου και ο δήμαρχος Μαλαφής, διαταράσσοντας την κοινωνική γαλήνη για όλους αυτούς τους μήνες και θέτοντας σε ακραίο θανάσιμο κίνδυνο τους κατοίκους και τη φύση της Χίου.
Η κυρία Σδούκου λοιπόν έκανε μια και μοναδική επίσκεψη στη Χίο τότε, μαζί με τον γγ του υπουργείου της και μερικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, για να στρώσουν ουσιαστικά τον δρόμο στον πρόεδρο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, ο οποίος εκείνη την ημέρα μας ανέπτυξε πόσο ωραίες είναι οι εξορύξεις. Σε εκείνη την επίσκεψη μάς διαβεβαίωσε η υφυπουργός σε όλους τους τόνους, ακόμη και σε μελλοδραματικούς, ότι αν η τοπική κοινωνία δεν θέλει τα μεταλλεία, το ΥΠΕΝ δεν θα προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Σας κοιτάω στα μάτια, μας είπε και σας διαβεβαιώνω ότι δεν βιαζόμαστε, ότι θα έρθουμε όσες φορές χρειαστεί για να κουβεντιάσουμε μαζί σας, να σας αναλύσουμε με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο και να σας ενημερώσουμε για κάθε πτυχή του θέματος, ώστε να μην έχετε πλέον κανένα σκοτεινό σημείο και κανέναν φόβο για αυτό που πρόκειται να γίνει στον τόπο σας.
Φυσικά τίποτε από αυτά που είπε δεν τήρησε. Ούτε τα ερωτήματά μας απαντήθηκαν, ούτε οι φόβοι μας παρηγορήθηκαν, ούτε η γνώμη μας σύσσωμης της κοινωνίας εισακούστηκε, απεναντίας μάς αιφνιδίασε με άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εξόρυξη. Ούτε καν την ίδια εκείνη μέρα της επίσκεψης της δεν μας άκουσε, αφού έφυγε άρον άρον, μόλις ήρθε η ώρα των ερωτημάτων του κόσμου, για να προλάβει δήθεν την πτήση της. Και φυσικά ούτε που ξαναπάτησε στο νησί.
Και γιατί να ξανάρθει άλλωστε; Είχε εδώ άξιους τοποτηρητές τον δήμαρχο Μαλαφή και τους δημοτικούς συμβούλους του, οι οποίοι συνέχισαν με τον ίδιο χυδαίο τρόπο να εξαπατούν την τοπική κοινωνία, στα βήματα που χάραξε η υφυπουργός Σδούκου.
Έτσι, ξεκίνησαν να λένε πληθώρα ψεμάτων και να προβαίνουν σε σειρά πολιτικών κινήσεων εξαπάτησης της τοπικής κοινωνίας για να κερδίζουν χρόνο υπέρ του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα να “φανεί” δήθεν ότι στην δημόσια διαβούλευση ο δήμος Χίου δεν πήρε ουσιαστικά θέση και έτσι το ΥΠΕΝ, παρόλες τις σφοδρές πάνδημες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να προχωρήσει κυνικά και δίχως καμία πολιτική αξιοπρέπεια στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο.
Η τοπική κοινωνία φυσικά καθόλο αυτό το διάστημα της εξαπάτησής της από υπουργείο και δήμο δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει την θυσία της στον βωμό της “πράσινης μετάβασης” της Ευρώπης, που περνάει δήθεν και μέσα από την μετατροπή της Χίου σε ορυχείο τοξικού αντιμονίου.
Η κοινωνία οργανώθηκε, ενημερώθηκε, διοργάνωσε ημερίδες με επιστήμονες, συμμετείχε σε λαϊκές συνελεύσεις και σε συνελεύσεις συλλόγων και φορέων, αποφάσισε και εξέδωσε ψηφίσματα και ανακοινώσεις, σύσσωμη εναντίον στο μέλλον θανάτου που τις επιφυλάσσουν, μέχρι που φτάσαμε σήμερα στο Περιφερειακό συμβούλιο και απέξω στην πλατεία συμβαίνει Παγχιακό συλλαλητήριο με όλους τους φορείς και τους συλλόγους, με την αγορά κλειστή και με την κοινωνία του νησιού να διατρανώνει την εναντίωση της στις μεθοδεύσεις Σδούκου – Μαλαφή, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον δήμαρχο να υπαναχωρήσει τις τελευταίες μέρες και να δηλώνει κι αυτός μπρος στην λαϊκή οργή την εναντίωση του στις μεθοδεύσεις αυτές του ΥΠΕΝ.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν σύσσωμη η κοινωνία του νησιού απαιτούμε τα εξής :
1. Το Περιφερειακό συμβούλιο ΒΑ να λάβει απόφαση ενάντια στις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο και η Περιφερειακή αρχή να στηρίξει πολιτικά, ηθικά, νομικά και οικονομικά τον αγώνα μας για διάσωση του νησιού και της ζωής μας
2. Ο Δήμαρχος Χίου να συγκαλέσει τώρα δημοτικό συμβούλιο και να λάβει ομόφωνη απόφαση εναντίον των μεθοδεύσεων του ΥΠΕΝ απαιτώντας την ακύρωση τους.
3. Το ΥΠΕΝ να ακυρώσει τον διεθνή διαγωνισμό και κάθε σκέψη για μελλοντική εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο.
Να σεβαστούν επιτέλους την τοπική κοινωνία και να συμπορευτούν με την βούληση της και τον σχεδιασμό της για ήπια και αειφόρο ανάπτυξη της Χίου.