Βίντεο-Ρεπορτάζ Catrin Nye για το BBC

Επιμέλεια-Ελεύθερη Μετάφραση για την Ελληνοφρένεια: Χρήστος Αβραμίδης

Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ του BBC που κατάφερε να μπει μέσα στο στρατόπεδο της Μόρια. Σε ένα βίντεο 14 λεπτών θα μάθουμε για παιδιά που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν , για τις ουρές στο φαγητό και για τις ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται καν στις αναφορές.

«Μας έδωσαν μόνο 45 λεπτά να γυρίσουμε το καμπ. Έχω περιορισμένο χρόνο. Η πρόσβαση σε αυτό το μέρος ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Και έχω τον εκπρόσωπο τύπου, Γιώργο Ματθαίου ως συνοδεία» αναφέρει η δημοσιογράφος Catrin Nye πληροφορώντας μας από την αρχή του ρεπορτάζ για τους περιορισμούς που επιβάλλονται.

 

Όπως βλέπουμε, οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερες από 3 ώρες στην ουρά για να φάνε, ενώ αντιστοιχεί μία τουαλέτα ανά εβδομήντα άτομα.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα κρατάει τους ανθρώπους στα σύνορα, αντί να μπορέσουν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα

«Είναι παγιδευμένοι στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βαδίζει προς το μέρος όπου υπό κανονικές προυποθέσεις θα έπρεπε να κατατίθενται αιτήσεις για άσυλο. Μόνο που αυτό είναι κλειστό

«Κανείς δεν μας ακούει. Όλοι μας αγνοούν και μας λένε να έρθουμε την επόμενη μέρα. Εγώ δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν καταλαβαίνω τι κανόνες είναι αυτοί.» λέει μια πρόσφυγας στην κάμεσα κλαίγοντας.

Ενώ η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γιώργο Ματθαίου ότι «η κατάσταση εδώ είναι πολύ αρρωστημένη». Με τον εκπρόσωπο να απαντάει ότι:

«όλοι εδώ είναι ευάλωτοι γιατί είναι πρόσφυγες.»

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος ενός νεαρού πρόσφυγα με τον κ. Ματθαίου

Ο πρόσφυγας αναφέρει ότι «Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν στην χώρα σας πιστεύω ότι είχαν πρόβλημα. Δεν είναι τρελοί να έρθουν εδώ και να ρισκάρουν τον χρόνο και τη ζωή τους.»

Με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τον διακόπτει και να λέει: «Και τι περιμένουν από μας; Να πάρουν τα χαρτιά σε μια μέρα και να ταξιδέψουν για Γερμανία Ολλανδία και αλλού;»

«Δεν έχω τέτοιες προσδοκίες» απαντά ο πρόσφυγας. «Ο Ελληνικός λαός είναι καλός, αλλά αυτή η κατάσταση, η κατάσταση στην Μόρια, είναι η χειρότερη.»

-«Αλλά η Μόρια είναι για 2.000 ανθρώπους και εσείς είστε 7.000. Δεν φτιάχνουμε αυτόν τον χώρο για να μείνετε. Τον κάνουμε για να έρθετε να μείνετε τέσσερις ή πέντε μέρες και μετά να πάτε μέσα» αναφέρει ο εκπρόσωπος, με την δημοσιογράφο να τον διακόπτει για να του πει πως αυτή τη στιγμή όλοι είναι αιχμάλωτοι.

Ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντάει γελώντας. «Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό».

Μάλιστα, σα να μην έφταναν αυτά βλέπουμε ότι η Μόρια, εξαπλώνεται και προς τα έξω επειδή οι άνθρωποι δεν χωράνε πια εντός. Πρόσφυγες μιλάνε στην κάμερα και λένε «Παρακαλώ βοηθήστε μας, βοηθήστε τα παιδιά και τις γυναίκες».

Η αφήγηση διακόπτεται γιατί στη συνέχεια γίνεται γνωστό ότι δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν σε καυγά αλλά η ελληνική αστυνομία απαγορεύει στην κάμερα του BBC να τραβήξει το τι συμβαίνει.

«Η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχω βρεθεί σε ολόκληρη την ζωή μου» δηλώνει ο Luca Fontana, συντονιστής των γιατρών χωρίς σύνορα στην Λέσβο. Χειρότερη δηλαδή και από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή χώρες με Έμπολα, προσθέτει. «Δεν έχω δει πουθενά ανθρώπους να υποφέρουν σε αυτό το επίπεδο»

Επιπλέον στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι πολλά παιδιά υποφέρουν από αρρώστιες λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής. Πολλές από τις ασθένειες των παιδιών επιδεινώνονται εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιεί η Ελληνική αστυνομία μέσα στο στρατόπεδο.

Μια μητέρα προσφυγόπουλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είμαστε διαρκώς έτοιμοι να δραπετεύσουμε. Έχουμε τα παιδιά μας συνέχεια έτοιμα. Κάθε πρωί περιμένουμε 4-6 ώρες για να φάμε πρωινό. Μέχρι να γυρίσουμε στο καταφύγιό μας έχει πάει απόγευμα. Και το σενάριο επαναλαμβάνεται με το μεσημεριανό και το βραδινό.»

Ενώ στην συνέχεια, αναφέρεται πως παιδιά στην ηλικία των 10 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.

«Είναι κάτι που βλέπουμε συνέχεια στην Μόρια» Δηλώνει ο LucaFontana. «Αυτό δεν είναι κανονικό. Υποβάλουμε αναφορές, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην Ύπατη Αρμοστία και στον Υπουργό. Κοιτάξτε έχουμε παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Παιδιά 10 ετών που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Και δεν υπάρχει ψυχολόγος ή ψυχίατρος σε αυτό το νησί. Πιέζουμε να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά στην Αθήνα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Και αυτό τα παιδιά μένουν εδώ.»

Στη συνέχεια ένας Κούρδος πατέρας που ήρθε από το Αφρίν, σχολιάζει δακρύζοντας ότι η κατάσταση «είναι σαν τον πόλεμο στην Συρία. Μπορεί και χειρότερα».

Ενώ ο Luca Fontana αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής. Να μειώσει τον υπερπληθυσμό, να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση σε ψυχολογική βοήθεια.

Το ρεπορτάζ κλείνει με την άφιξη 53 ακόμα ανθρώπων στο νησί εκ των οποίων οι 51 είναι από το Αφγανιστάν. Με την δημοσιογράφο να σημειώνει ότι δεκάδες έχουν πεθάνει σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν αυτόν τον μήνα. Με το ρεπορτάζ να κλείνει ως εξής «Γιορτάζουν την άφιξή τους στην Ευρώπη. Την άφιξή τους κάπου τουλάχιστον, περισσότερο ασφαλή. Αλλά αγνοούν το νέο τραύμα που βρίσκεται μπροστά τους…»