Αλιεύσαμε από το facebook του Δημήτρη Τσίρκα

Η Μόρια καίγεται
Η Μόρια δεν υπάρχει για να φιλοξενεί, αλλά για να διώχνει. Για να φωνάζει στους Άλλους που ελπίζουν να περάσουν στην ευρωπαϊκή Εδέμ: ξεχάστε το, δεν υπάρχει παράδεισος για εσάς, μόνο κόλαση. Και αν αποδράσατε από μια κόλαση, εμείς σας έχουμε μια ακόμα χειρότερη. Μέχρι να φύγετε ή καλύτερα, να μην έρθετε ποτέ.
Οι εικόνες με τις άθλιες συνθήκες, τα επικριτικά ξένα ρεπορτάζ, οι απανωτές καταστροφές σαν τη σημερινή, δεν κάνουν κακό στη Μόρια. Ίσα ίσα, τη διαφημίζουν, ενισχύουν την «αποτρεπτική» της ικανότητα. Όσο περισσότεροι μάθουν τι κόλαση είναι η Μόρια, τόσο λιγότεροι θα έρθουν.
Φυσικά, οι υπεύθυνοι θα κάνουν δηλώσεις, θα εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους, θα υποσχεθούν «λύσεις». Στην πράξη όμως θα τρίβουν τα χέρια τους. Για τους εμπνευστές της, η βελτίωση της Μόριας σημαίνει να γίνει ακόμα χειρότερη για εκείνους που πιάστηκαν στα δίχτυα της. Αλλιώς πώς θα τους διώχνει; Πώς θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερους από το να έρθουν;
Η Μόρια καίγεται, αλλά δεν καταστρέφεται, είναι έτσι σχεδιασμένη για να καίγεται. Ξανά και ξανά. Και να «καίει» ζωές και προσδοκίες, την ίδια την ελπίδα. Η Μόρια είναι το ένοχο μυστικό της Ευρώπης, η κόλαση στις παρυφές του ευρωπαϊκού παραδείσου που τον καθιστά εφικτό, υλικά και συμβολικά.
Η Μόρια καίγεται. Ζήτω η Μόρια.