Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο Α του βιβλίου Ιστορίας της Β Γυμνασίου του 2453

 

Στον δυτικό μεσαίωνα, ο Γαλιλαίος διατύπωσε τις αρχές της αστρονομίας, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την εκκλησία. Μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά επαληθεύτηκε μετά θάνατον. Κόλποι της εκκλησίας δεν δέχτηκαν αυτήν την ήττα ποτέ. Αυτός που τόλμησε πρώτος να αντιταχθεί στην κοινή αποδοχή των αρχών της αστρονομίας ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σε ομιλία του, το 2018, ανέφερε ότι ο μοναδικός πλανήτης που υπάρχει στο σύμπαν είναι η Γη. Το σύνθημα δόθηκε και η ελληνική εκκλησία αφυπνίστηκε. Έτσι ξεκίνησε η σταυροφορία ενάντια στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Οι σταυροφόροι είχαν ως σκοπό τους να πολεμήσουν οτιδήποτε αντιτιθόταν στην μοναδικότητα της Γης. Η πρώτη τους σκέψη ήταν η εκπαίδευση των μαθητών. Με τις διασυνδέσεις τους στο υπουργείο παιδείας (που ποτέ δεν αποχωρίστηκε στην πραγματικότητα το «θρησκευμάτων») επανέφερε στα δημοτικά σχολεία το μάθημα «Εμείς και ο κόσμος». Στο πρώτο κεφάλαιο των βιβλίων κάθε τάξης αποτύπωσε το πραγματικό κατ’ αυτούς ηλιακό σύστημα, όπου ήταν η γη και ένας ήλιος να γυρνάει γύρω από αυτήν. Στην συνέχεια οι πιστοί έκαναν έφοδο στο πλανητάριο και το κατέλαβαν. Αφαίρεσαν πλήρως τον επιστημονικό εξοπλισμό του και άλλαξαν το πρόγραμμα προβολών ταινιών. Την πρώτη μέρα της λειτουργίας του η αίθουσα προβολών του πλανητάριου έπαιξε το «Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ» και το «Θεός για μια Βδομάδα». Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν το να ερμηνεύσουν πλήρως τι ήταν αυτή η άσπρη μπάλα που εμφανίζονταν κάθε βράδυ στον ουρανό. Μέχρι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης να αποφασίσει επιστημονικά πως εξηγείται αυτό το ουράνιο φαινόμενο που παλαιότερα ονομάζονταν φεγγάρι, έδωσαν μια πρόχειρη αιτιολογία. Πούλησαν μέρος της αφορολόγητης εκκλησιαστικής περιουσίας και αγόρασαν από τα στούντιο του Χόλιγουντ τον προβολέα του Μπάτμαν. Αντικατέστησαν την νυχτερίδα που ήταν πάνω με τον σταυρό και φώτισαν προς το μέρος της μπάλας. Έτσι τουλάχιστον στην Ελλάδα, η αντίληψη ότι το φεγγάρι είναι δορυφόρος της Γης αντικαταστάθηκε με το ότι είναι νυχτερινός προβολέας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η σταυροφορία να κέρδιζε πιστούς, όμως βρήκε αντιπάλους της κάποιους πρώην συμμάχους. Ο Σύλλογος Αρίων Ελλάδος αντιτάχθηκε πλήρως στην εκκλησία. Σύμφωνα με αυτούς, η άποψη ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης ήταν πλήρως ανιστόρητη. Αμφισβητούσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την καταγωγή των Ελλήνων από τον πλανήτη Άρη. Και αν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ο σύλλογος θεωρούνταν γραφικός, ο πρόεδρος της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης ήταν ένας αντίπαλος προς το δόγμα πολύ υπολογίσιμος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε να δεχτεί την άποψη του Μητροπολίτη και ας είχε πολιτικό κόστος με απώλειες ψήφων. Ηκρυφή συμμαχία που είχε με τους εξωγήινους το Υμηττού δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ήταν οι επενδυτές που θα συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος του. Έτσι με αφορμή το μεταναστευτικό έκανε ξανά αναφορά σε αυτούς. Από το βήμα της βουλής ανέφερε ότι ένα προσφυγόπουλο αποφάσισε τελικά να μείνει στην Ελλάδα και όχι να πάει στην Γερμανία που βρίσκεται η οικογένεια του, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Αυτό εξόργισε την εκκλησία της Ελλάδος. Αφόρισε τον νεοφιλελεύθερο υποψήφιο πρωθυπουργό και κάλεσε τους πιστούς να ρίξουν μαύρο στις επόμενες εκλογές στο κόμμα του.

Το μένος των σταυροφόρων για την κεντροδεξιά παράταξη δεν έμεινε μόνο στο «μαύρο» στις επερχόμενες εκλογές. Εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο, μετέτρεψαν τα ΑΕΙ της χώρας σε ορμητήριο, έτσι ώστε να πετάνε τρικάκια σε γραφεία του κόμματος και να καίνε βιβλία και ταμπλέτες σε κεντρικούς δρόμους των μεγαλουπόλεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβλεπε αυτό που δεν κατάφερε η αριστερά να το καταφέρνει η εκκλησία: να εξαφανίσει την αστική τάξη. Αναγκάστηκε λοιπόν να προτείνει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Γνώριζε πως επιστημονικά αυτός είχε δίκιο και έπρεπε να του το αποδείξει. Για αυτό τον λόγο πήρε ως ακόλουθο του τον ακροδεξιό αντιπρόεδρο του κόμματος, ο οποίος έδειξε στον Μητροπολίτη μια φωτογραφία του προπροπάππου του, ενός κοκκινωπού Άριου ενώ μαγείρευε στην κουζίνα Νεοσέτ που του είχε γράψει στην διαθήκη του. Στην συνέχεια ο υποψήφιος πρωθυπουργός πρότεινε ένα ταξίδι στο διάστημα έτσι ώστε να του δείξει την ύπαρξη των υπολοίπων πλανητών που αμφισβητούσε. Ο Μητροπολίτης είχε υψοφοβία πράγμα που έκρυβε στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να βρεθεί ξαφνικά στη δεινή θέση που δεν περίμενε. Έπρεπε να συμβιβαστεί. Έτσι οι δύο ηγέτες του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» με κοινή τους ανακοίνωση καθόρισαν την νέα αντίληψη πραγμάτων. Σύμφωνα με αυτήν η Γη δεν είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Υπάρχουν άλλοι 8 όπως ήταν γνωστό παλιότερα. Οι ονομασίες όμως αυτών αντικαταστάθηκαν με τα ονόματα των αποστόλων. Έτσι ο πλανήτης Δίας μετονομάστηκε σε Ιάκωβο, ο Ερμής σε Θωμά και ο Κρόνος σε Βαρθολομαίο.

Παναγιώτης Φραγκούλης