Η Yeni Safak αναφέρει ότι σαουδάραβες πράκτορες πρώτα έκοψαν τα δάκτυλα του δημοσιογράφου και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν | AP Photo/Petros Giannakouris

 

Συντάκτης: 

Αποτροπιασμό προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη φρικιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τούρκικη εφημερίδα Yeni Safak, ο Κασόγκι πρώτα βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αποκαλύπτει η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye που αναφέρει πως αρχικά του χορηγήθηκε ένεση και στη συνέχεια διαμελίστηκε ζωντανός.

Του έκοψαν τα δάκτυλα και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν

Η ημερήσια τουρκική εφημερίδα επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων που δείχνουν πως ο Κασόγκι βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι σαουδάραβες πράκτορες πρώτα έκοψαν τα δάκτυλα του δημοσιογράφου και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Η δολοφονία χρειάστηκε επτά λεπτά

«Χρειάστηκαν επτά λεπτά για να πεθάνει ο Τζαμάλ Κασόγκι» δήλωσε πηγή που επικαλείται η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye. Ο Τούρκος που μίλησε στην ιστοσελίδα είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι.

Σύμφωνα με την περιγραφή -που διαφοροποιείται από τη Yeni Safak- ο σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου όπου δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. «Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο ανέφερε η πηγή του Middle East Eye.

Οι κραυγές του Κασόγκι σταμάτησαν όταν του χορηγήθηκε ένεση με άγνωστη δραστική ουσία, αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα επικαλούμενη την πηγή της. Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φρίκη. Ένας εκ των σαουδαράβων πρακτόρων που είχαν φθάσει εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ, άρχισε να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄όλη την διαδικασία: «Οταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι’ εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Εν αναμονή της έρευνας

Στο μεταξύ, ενδεκαμελής ομάδα Σαουδαράβων αξιωματούχων έφτασε στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu, εν αναμονή της έρευνας που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο σπίτι αυτό οι τουρκικές αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Καταιγιστικές εξελίξεις

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.