Χρήστος Αβραμίδης

Οσμές Βαιμάρης αναδίδει όλο και περισσότερο η Ευρωπαική Ένωση. Σήμερα το πρωί οχτώ αστυνομικοί μερικοί από αυτούς οπλισμένοι, έκαναν επιδρομή στο σπίτι του αριστερού υποψηφίου Ζαν Λυκ Μελανσόν και κατέσχεσαν υπολογιστές, usb stick και άλλα. Ενώ χθες είχαν εισβάλει επίσης και στα γραφεία του κόμματος.

O Μελανσόν, που είναι 67 ετών, προσπάθησε να απωθήσει τους αστυνομικούς και να ανοίξει την πόρτα των γραφείων του. Ενώ στην συνέχεια φώναξε σε όσους τον συνόδευαν «Σύντροφοι, να ρίξουμε τις πόρτες».

Μετά από την έφοδο στα γραφεία του κόμματος ο Μελανσόν έβγαλε ένα βίντεο με το κινητό του όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συγχωρήστε με για την όψη μου, αλλά με ξύπνησαν σήμερα απότομα στις εφτά το πρωί. Ανέφερε μάλιστα, ότι  αυτήν η επιδρομή στοχεύει σε ολόκληρο το κίνημα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και έκανε λόγο για «πολιτικό πραξικόπημα». Η έρευνα αφορούσε υποψίες για την παράνομη απόσπαση συμβούλων από το Ευρωπαικό κοινοβούλιο προς το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», αλλά και για τις δαπάνες τις προεκλογικής εκστρατείας.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι η έρευνα για τις εικονικές θέσεις εργασίας στο ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε από καταγγελία μίας βουλευτή της άκρας δεξιάς, της Σοφί Μοντέλ, που, όπως ομολόγησε και η ίδια, δεν είναι σοβαρές.

Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται και το εξής: «Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δαπάνες, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή επικύρωσε στις 13 Φεβρουαρίου 2018 τους λογαριασμούς χωρίς να έχει βρει παρατυπίες. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν για τον οποίο οι παρατυπίες επισημάνθηκαν . Για να αποδείξει δημόσια την εντιμότητά του, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε στις 8 Ιουνίου 2018 την επανεξέταση όλων των λογαριασμών της προεκλογικής εκστρατείας»

Η εισβολή στο σπίτι του Μελανσόν και στην πολιτική έδρα του κόμματος δεν ήταν η μόνη. «Κάνουν έρευνες σε όλων τα σπίτια. Στης γενικής γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας, των πρώην συνεργατών μου που είδαν τους μπάτσους να καταφθάνουν στις 7 το πρωί, τούς παίρνουν τα τηλέφωνα, τούς παίρνουν τους υπολογιστές τους. Στην έδρα του Κόμματος της Αριστεράς, του οποίου είμαι μέλος, στην έδρα του κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία» έγραψε στο facebook ο αριστερός πολιτικός. Ενώ αναρωτήθηκε επίσης γιατί αντίστοιχες έρευνες δεν γίνονται και στο σπίτι του Μακρόν…

 Σαν να μην έφτανε η έφοδος της αστυνομίας και η κατάσχεση προσωπικών συσκευών και δεδομένων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι ενέργειες του Μελανσόν «αν εμποδίσει την δικαιοσύνη» με βάση το νομικό σύστημα θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινή εξάμηνης φυλάκισης