EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: EFSYN
Συντάκτης: 

Δεκαοκτώ μέρες μετά το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας και ενώ η εκδοχή της απόπειρας κλοπής (η ληστεία νομικά από την αρχή δεν έστεκε) έχει πλέον αποδυναμωθεί, ερωτήματα προκαλεί η στάση της ΕΛ.ΑΣ., να διαρρεύσει χθες πως βρέθηκε DNA του θύματος στο περιβόητο μαχαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το γενετικό υλικό για το οποίο γίνεται λόγος ήταν το αίμα του τραυματισμένου Ζακ. Πρόκειται φυσικά για ανούσιο στοιχείο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν συνάγεται κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για τον τρόπο και τον χρόνο εναπόθεσης του αίματος, ενώ παραμένει δεδομένο πως στο μαχαίρι δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του θύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αίμα βρέθηκε και στο πάτωμα του καταστήματος.

Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί δεν έχει ζητηθεί έως σήμερα γενετικό υλικό και από τους δύο κατηγορούμενους; Πώς είναι δυνατόν η συλλογή του DNA να γίνεται από συγκεκριμένη αστυνομικό στις 25 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο και ενώ ο χώρος έχει ήδη καθαριστεί;

Βάσει βίντεο και φωτογραφιών, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν τόσο τον κοσμηματοπώλη όσο και μια καθαρίστρια να καθαρίζουν τον χώρο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώπιον του ανακριτή έχουν καταθέσει μόνο δύο από τους τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο. Αντί αυτών, κλήθηκαν και κατέθεσαν χθες δύο αστυνομικοί διευθυντές, οι οποίοι κάλυψαν τους υφισταμένους τους, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «μας φώναξαν για ληστεία (…) δεν ήταν εύκολο να να τον χειροπεδήσουμε» και πως η βία ήταν «εντός των ορίων, αναγκαία και νόμιμη».

Το μοναδικό σημείο αυτοκριτικής στις καταθέσεις των δύο αστυνομικών διευθυντών ήταν πως «δεν προφυλάχθηκε ο χώρος όπως θα έπρεπε».

Ο ένας κάνει λόγο για «επιθετικό αμόκ» του δράστη, ο άλλος (επικεφαλής των ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ – προϊστάμενος της Β’ Υποδιεύθυνσης της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής) για «παθητική αντίσταση» του Κωστόπουλου.

Δεν κρατούσε μαχαίρι

Eν τω μεταξύ, μια νέα κατάθεση μιας γυναίκας – αυτόπτη μάρτυρα στο περιστατικό, που ήρθε χθες στη δημοσιότητα (popaganda), αναδεικνύει τις αντιφάσεις των δύο κατηγορουμένων και επιβεβαιώνει πως ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι. Η γυναίκα, μόλις πλησίασε στο κοσμηματοπωλείο, μέσα στο οποίο ήταν ο Ζακ, είδε τον 73χρονο να πετάει πέτρες και να σπάει ο ίδιος τη βιτρίνα, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Υπενθυμίζεται πως ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως «δεν θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα».

Στη συνέχεια, η αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει: «Ηρθε κι ένας άλλος κύριος μετά και με κλοτσιές σπάγανε την κάτω βιτρίνα. Πλησίασα αρκετά και διαπίστωσα ότι στην κάτω βιτρίνα βρισκόταν ένας νεαρός που προσπαθούσε να βγει έξω. Πάνω σε τζάμια ήταν τα χέρια του, ματωμένα, και οι δύο αυτοί κύριοι παίρνανε πάρα πολύ φόρα και χτυπούσαν το κεφάλι του. Ηταν πάρα πολύ δυνατές οι κλοτσιές, τρανταζόταν το κεφάλι του πίσω. Ηταν μέσα στα αίματα, στα χέρια του, στο πρόσωπό του, πιστεύω από τις κλοτσιές και τα γυαλιά. Εκείνη την ώρα, φώναξα δυνατά “σταματήστε, θα τον σκοτώσετε”».

Η κατάληξη γνωστή. «Το παιδί ήταν πεσμένο κάτω στο πλευρό, με το πρόσωπό του προς εμάς. Κρατούσε με το χέρι του τον λαιμό του, αλλά δεν έφευγαν αίματα από τον λαιμό. Είχε πληγές παντού. Τα μάτια του τα είχε ορθάνοιχτα και με κοίταζε, τα χείλη του τρεμοπαίζανε, ήμουν ούτε στα δύο μέτρα. Είχα την αίσθηση ότι κάτι ήθελε να πει. Ηταν κι ένας κύριος ακόμα που προσπαθούσε να τους αποτρέψει, γιατί συνέχισαν να τον χτυπούν», συμπληρώνει η μάρτυρας. Η ίδια σημείωσε πως στην περιοχή «υπήρχαν άνθρωποι που συνέχισαν κανονικά να πίνουν τον καφέ τους».

«Φώναζε “βοήθεια”»

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, πριν φτάσει ο Ζακ στη Γλάδστωνος στον φούρνο και κατόπιν στο κοσμηματοπωλείο, τον είδαν περίπου στις 14.30, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Βερανζέρου : «…ανοίξαμε τα παράθυρα και είδαμε έναν νεαρό, ο οποίος ήταν στο φανάρι και πέρασε απέναντι. Φαινόταν ότι δεν ήταν καλά, φώναζε “βοήθεια”, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, σίγουρα κάτι του συνέβαινε. […] έμεινε εκεί φωνάζοντας “βοήθεια”, μετά αποφάσισε να διασχίσει την Πατησίων […] πάλι φωνάζοντας “βοήθεια” και τον χάσαμε στη διάβαση, καθώς έστριψε στη Γλάδστωνος. Δεν φαινόταν επιθετικός, μου φάνηκε σαν άνθρωπος που έψαχνε να προστατευθεί. Δεν είδαμε κάποια εμφανή απειλή».

Αυτός, λοιπόν, που έψαχνε να προστατευτεί, κατατρομαγμένος από κάτι (;), είναι ο άνθρωπος με «επιθετικό αμόκ» (ΕΛ.ΑΣ.) που θα… έκανε ληστεία μέρα μεσημέρι, χωρίς όπλο, στο κέντρο της πόλης.