Νίκος Μπογιόπουλος

Πηγή: Real

Μέχρι τώρα ζούσαμε τα μνημονιακά… μνημόνια. Μετά και την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019, μπαίνουμε και επισήμως στην περίοδο των… μεταμνημονιακών μνημονίων. Διότι ναι μεν το προσχέδιο δεν είναι το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού, ναι μεν περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις, ωστόσο έχει σαφή πυξίδα και ακόμα σαφέστερο προσανατολισμό. Υπό όποιο σενάριο, όμως, για τις συντάξεις, τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Μέσα στο 2018 α) από τον ΦΠΑ θα εισπραχθούν 562 εκατ. ευρώ επιπλέον όσων είχαν αρχικά προϋπολογιστεί (συνολικά από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών θα εισπραχθούν επιπλέον 785 εκατ. ευρώ), β) από τον φόρο εισοδήματος θα εισπραχθούν 291 εκατ. ευρώ επιπλέον όσων είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, γ) από φόρους επί της ακίνητης περιουσίας (όπου περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ) θα εισπραχθούν 41 εκατ. ευρώ επιπλέον όσων είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.
  • Σε ό,τι αφορά το 2019, μαθαίνουμε ότι οι συνολικοί φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 1,1 δισ. ευρώ από ό,τι προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο, με την αύξηση των φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών να ανέρχεται στα 710 εκατ. ευρώ. Η δε αύξηση στον φόρο εισοδήματος υπολογίζεται στα 86 εκατ. ευρώ.   

Είναι προφανές: Η αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και προεξοφλημένη είναι και προσχεδιασμένη και τόσο καλά… μελετημένη ώστε να υλοποιηθεί ακόμα και χωρίς να κόψουν (για 13η φορά) τις συντάξεις.

Αλλωστε, ουδείς κατηγόρησε τους κάθε λογής κυβερνητικής απόχρωσης «σωτήρες» για ελλιπή εφευρετικότητα στο να «τα παίρνουν» από τους αδύναμους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.