Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο Γ του βιβλίου Ιστορίας της Α Γυμνασίου του 2453

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘10 με αρχές της δεκαετίας του ‘20 κορυφώθηκε το «Μακεδονικό ζήτημα». Αφορμή ήταν η προσπάθεια ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ. Για την επίτευξη της, η Ελλάδα έπρεπε να αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Βόρεια Μακεδονία. Η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας με εριστικό τρόπο εναντιώθηκαν στη χρήση του όρου Μακεδονία, με κεντρικό σύνθημα «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ». Αυτό το σύνθημα το εκμεταλλεύτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Έχοντας δίπλα του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τον στρατάρχη της μεγαλύτερης φάλαγγας όλων των εποχών με όνομα «ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ», μετέτρεψε το σύνθημα σε «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ». Έτσι ο περιφερειάρχης έδειξε τις αλυτρωτικές του τάσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Σύντομα, δημιουργήθηκε ένας στρατός με σκοπό τη δημιουργία του νέου βασιλείου της Κεντρικής Μακεδονίας και έδρα τη Βεργίνα. Ο περιφερειάρχης σε σεμνή τελετή παρέλαβε το στέμμα του στη περιοχή του φράγματος του Αλιάκμονα και παρουσία συμβολαιογράφου άλλαξε το όνομά του σε Φίλιππος ο Δ. Στην ίδια τελετή γνωστός Μακεδόνας βουλευτής μετονομάστηκε σε Αριστοτέλης… Ωνάσης. Αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της Θεσσαλονίκης για την μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βεργίνα, λόγω της μελλοντικής ερήμωσης των καφετεριών της Λεωφόρου Νίκης. Γνωστός Ρώσος επιχειρηματίας κατέστειλε τις όποιες διαμαρτυρίες, αγοράζοντας όλα τα καταστήματα της παραλιακής οδού.

Το πρώτο σχέδιο ήταν η εισβολή στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή θα γίνονταν μέσω του στόλου που διατάχτηκε στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και συγκεκριμένα στους Ψαράδες. Με μολότοφ, καδρόνια και σιδερογροθιές, άρχισαν να λεηλατούν την περιοχή στην οποία παλαιότερα βρισκόταν ο τέως Νομός Φλώρινας. Έτσι, μετά την κάθοδο των Δωριέων στα Αρχαία χρόνια και την κάθοδο των Ρώσων, όπως κωδικοποιημένα λένε οι γυναίκες μεταξύ τους, έγινε η τρίτη στη σειρά τεράστια κάθοδος στη χώρα, η κάθοδος της μπουγάτσας. Σκοπός ήταν η κατάληψη της Κοζάνης και των καλλιεργειών του διάσημου κρόκου της. Αυτό το λάφυρο θα συνέβαλε στην οικονομική γιγάντωση του Βασίλειου της Κεντρικής Μακεδονίας, με την εξαγωγή ενός νέου προϊόντος: «μπουγάτσα με κρόκο Κοζάνης».

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδος τα πράγματα ήταν τεταμένα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε για το κοινό καλό να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές για «τα σκάνδαλα» γονέων, παιδιών, ερωμένων και λοιπών θεμάτων κομμωτηρίου. Έτσι αποφασίστηκε η επιβολή σκληρού εμπάργκο στο ψευδοκράτος της Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχικά διέταξε την DIGEA να κόψει το σήμα της τηλεόρασης στη περιοχή, σε μια εποχή που τα ριάλιτι ήταν στη κορύφωση τους. Έπειτα, με τη βοήθεια των πρωτοπαλλήκαρων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, έστησε ξανά από την αρχή το σύστημα του «Αθηναϊκού κράτους». Αποτέλεσμα ήταν οι συνεχείς σφαγές των ομάδων του βορρά. Στη συνέχεια οι συστημικές τράπεζες αντικατέστησαν τα παλιά ATM. Ο λόγος ήταν ότι εφαρμοστήκαν κάπιταλ κοντρόλ στα κάπιταλ κοντρόλ. Κάθε ένας θα μπορούσε να προμηθεύεται από τη τράπεζα 2,47 ευρώ την ημέρα, εξ ου και η αντικατάσταση των ATM με σύγχρονα που έβγαζαν μόνο κέρματα. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η απαγόρευση της μεταφοράς καφέ στη Μακεδονία. Με αυτό το μέτρο, σε μια βδομάδα όλες οι καφετέριες του Βορρά σέρβιραν αποκλειστικά πράσινο τσάι και τίλιο.

Η κρίση χτύπησε την πόρτα της Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι τα νέα από το μέτωπο ήταν ενθαρρυντικά. Οι στρατιώτες του βασιλείου κολυμπούσαν γυμνοί στη λίμνη της Καστοριάς που μόλις είχε αλωθεί. Όμως οι στομαχικές διαταραχές από το τσάι είχαν φέρει αναστάτωση στην επικράτεια. Έτσι ο Βασιλιάς αποφάσισε να στείλει μηνύματα προς όλα τα στρατόπεδα να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις επήλθε συμφωνία που υπεγράφη στην Κοζάνη. Εκεί ο Βασιλιάς της Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε υποτέλεια στο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Κατάφερε όμως να κερδίσει για την περιφέρεια του 5 τόνους κρόκου Κοζάνης για την υλοποίηση του πρότζεκτ της νέας μπουγάτσας. Η FYROM, με την «σύμφωνη γνώμη» των μεγάλων δυνάμεων, ονομάστηκε Τσιματσικετσιδοτσινίτσιτσια για την Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία για το ΝΑΤΟ και τους Ολυμπιακούς αγώνες, και Μακεδονία για τον υπόλοιπο πλανήτη. Έτσι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας επανήλθαν στην καθημερινότητα τους, η οποία περιείχε επισκέψεις στα Σκόπια τα Σαββατοκύριακα, για αγορά τσιγάρων και βενζίνης, καθαρισμό δοντιών και 100 ευρώ στο 15 μαύρο στα καζίνο.

Παναγιώτης Φραγκούλης