Αλιεύσαμε την αναδημοσίευση του Luben

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη μέρα που ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, άλλα τόσα από την άσκηση διώξεων κατά της ναζιστικής οργάνωσης και τρία χρόνια από το ξεκίνημα της δίκης, αλλά νέα στοιχεία συνεχίζουν να έρχονται συνεχώς στη φόρα. Αυτή τη φορά ήταν η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που παρουσιάστηκε στη δίκη, η οποία βασίστηκε στα οπτικοακουστικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στη δικογραφία, πιο συγκεκριμένα το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που κάλυπταν την περιοχή, τα ηχητικά αρχεία του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ και τις καταθέσεις των αυτoπτών μαρτύρων.

Η έρευνα έγινε κατά παραγγελία της οικογένειας Φύσσα και έχει σαν σκοπό να εξακριβωθεί το με ποια σειρά έγιναν τα γεγονότα και το που βρίσκονταν όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτά. Όπως προκύπτει μάλιστα από τη μελέτη, οι αρχικές καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ήταν οι πρώτοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασαν στο σημείο απέχουν από την πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 23:59:08, η ομάδα κρούσης των χρυσαυγιτών μαζί με τον Ρουπακιά πέρασαν από την οδό Τσαλδάρη και έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας. Οι χρυσαυγίτες έρχονταν από τη Λεωφόρο Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του Παύλου, ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά του στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη για να ρωτήσει τον Παύλο αν ξέρει ποια είναι η οδός Κεφαλληνίας. Αμέσως μετά, το τάγμα εφόδου πέρασε μπροστά από τους αστυνομικούς και επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου, οι οποίοι προσπάθησαν να ξεφύγουν προς την οδό Τσαλδάρη. Για το ένα λεπτό περίπου που κράτησε η επίθεση, οι επικοινωνίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν διακοπεί.

Όπως έδειξε το βίντεο από κάμερα ασφαλείας, εκείνη την ώρα το αυτοκίνητο του Ρουπακιά μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη, πάρκαρε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας, η οποία καταγράφηκε από κάμερα του αριθμού 68 της οδού Τσαλδάρη. Όπως υπογράμμισαν οι μάρτυρες, εκείνη τη στιγμή ο Παύλος ήταν περικυκλωμένος από 3-4 χρυσαυγίτες.

Εδώ βρίσκεται και μεγάλη αντίφαση στις μαρτυρίες των αστυνομικών. Αντίθετα με τα όσα είχαν καταθέσει, οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως βρίσκονταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία. Παρότι οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επέμειναν στις αρχικές τους καταθέσεις στο δικαστήριο, γύρω από αυτές πλέον υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, καθώς το οπτικοακουστικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως ενώ είχαν φτάσει έγκαιρα πέντε λεπτά πριν το περιστατικό, έκαναν το γύρο του τετραγώνου αντί να επέμβουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ δρόμο ακόμη.

(πηγή)