Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Για την ηθική του και τις υποχρεώσεις που αυτή του επιτάσσει έκανε λόγο άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας, ο οποίος διευθύνει μια φαρμακοβιομηχανία. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουμε:

ηθική υποχρέωση να πουλάμε τα προϊόντα μας στην ανώτερη δυνατή τιμή […] Πρέπει να βγάζεις χρήματα όπου μπορείς… να πουλάς στην ανώτερη τιμή

Αφορμή στάθηκε η αύξηση ενός φαρμάκου που παράγει η εταιρεία του και το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα λεγόμενα «απαραίτητα φάρμακα».

Η εταιρεία του Nirmal Mulye, ονομάζεται Nostrum Laboratories, έχει έδρα το Μιζούρι και παράγει ένα αντιβιοτικό με την ονομασία Nitrofurantoin.

Μέχρι χτες το συγκεκριμένο αντιβιοτικό έκανε 474 δολάρια, όμως από σήμερα πήγε στα 2392, χάρη στο αόρατο χέρι της αγοράς, που στις ΗΠΑ τουλάχιστον δουλεύει άψογα.

Ο ίδιος ο Nirmal Mulye, αισθάνεται ηθικά υποχρεωμένος να βγάζει χρήματα όπου μπορεί, ακόμα και εμπορευόμενος με την υγεία ανθρώπων. Μάλιστα χωρίς ίχνος λαϊκισμού, δήλωσε πως αυτό που έκανε, δεν έχει διαφορά από αυτό που κάνει ένας έμπορος τέχνης όταν αποφασίζει να πουλήσει ένα πίνακα για μισό εκατομμύριο δολάρια. Παρόλα αυτά δε γνωρίζουμε κάποιο λάτρη της τέχνης, που να αρρώστησε επειδή δεν είχε λεφτά για να αγοράσει έναν πίνακα.

Όσο μάλλον οι φτωχοί δεν αισθάνονται μια αντίστοιχη ηθική υποχρέωση να απαγορεύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. η μόνη ηθική υποχρέωση για την οποία θα ακούμε, θα είναι αυτή των πλουσίων να κερδοσκοπούν εις βάρος τους.