Πηγή: Info-war.gr

Ελάχιστα πραξικοπήματα στην ιστορία του 20ου αιώνα έχουν αποτυπωθεί σε τόσες ταινίες και βιβλία όσο η ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε από τη CIA και τον Πινοσέτ στο λεγόμενο πρώτο «νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα» της ιστορίας. Πολύ μικρότερη προσοχή δίνουμε συνήθως στα δεκάδες αν όχι εκατοντάδες τραγούδια που γράφτηκαν από το 1973 για τη Χιλή και περιγράφουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής σε ρυθμούς που ξεκινούν από το ροκ για να φτάσουν σε χέβι μέταλ ή και σκα ήχους.

 

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 αρκετά από τα συγκροτήματα που θέλουν να αναφερθούν στο πραξικόπημα της Χιλής το κάνουν με αναφορές στη ζωή και το θάνατο του θρυλικού Βίκτορ Χάρα του τραγουδιστή, δάσκαλου, σκηνοθέτη, ποιητή και κυρίως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής που εκτελέστηκε με ένα οπλοπολυβόλο από τους ανθρώπους του Πινοσέτ.

Κάθε φυλακή στη Χιλή
Θυμάται τις κραυγές των βασανισμένων
Εσύ θυμήσου τον Αλιέντε
και τις ημέρες πριν έρθει ο στρατός.

Washington Bullets – The Clash

Στις 12 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα και ενώ η νέα χούντα εξετάζει τις νεοφιλελευθερες οικονομικές συνταγές που έχει στείλει στη Χιλή η λεγόμενη σχολή του Σικάγου και προσωπικά ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Χάρα συλλαμβάνεται μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα και οδηγείται στο κεντρικό γήπεδο της Χιλής. Οι ανθρωποφύλακες του νέου καθεστώτος του σπάνε τα δάχτυλα των χεριών και γελώντας του δίνουν μια κιθάρα: Τώρα παίξε αν μπορείς, του λένε.

«Από αυτά τα χέρια» θα τραγουδήσουν μερικές δεκαετίες αργότερα οι Calexico «θα βγουν καρποί που θα ρίξουν στο έδαφος όλα τα συρματοπλέγματα».

Οι U2 είχαν αφιερώσει και αυτοί ένα τραγούδι στον Βίκτορ Χάρα το 1987, όταν ακόμη διατηρούσαν έντονα πολιτικοποιημένο στοίχο και πριν ο Μπόνο μετατραπεί σε συνδαιτυμόνα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ του πλανήτη. «Όταν οι ποιητές μιλούν από την καρδιά τους και ματώνουν γι’ αυτό» τραγουδούσαν οι U2 στο One Tree Hill «τα τραγούδια του Χάρα γίνονται όπλα».

Στη γειτονική Σκωτία οι Simple Minds αφιερώνουν το άλμπουμ τους street fighting years και το ομώνυμο τραγούδι στον Χάρα και ολόκληρη τη Χιλή ενώ στην Πορτογαλία το συγκρότημα Brigada Vitor Jara – Ταξιαρχία Βίκτορ Χάρα, παίρνει το όνομά του από τον ήρωα της Χιλής και τραγουδά γι΄’ αυτόν σε ένα μείγμα παραδοσιακής μουσικής της Πορτογαλίας και λατινοαμερικανικων ήχων.


Δημοφιλή

Άδωνις για ΤΕΜΠΗ: ΜΠΑΖΩΣΑΜΕ για να ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!

Ο υπουργός της κυβέρνησης, Άδωνις Γεωργιάδης δίνει ακόμα μία νέα εκδοχή για το γιατί μπαζώθηκε ο χώρος που έγινε το έγκλημα στα Τέμπη και η Ελληνοφρένεια το σχολιάζει.

Μέλη του ΚΚΕ μπλόκαραν τρένο με αμερικάνικα τανκς (vid)

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Μπλόκο στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο τρένο που μετέφερε αμερικανικά άρματα μάχης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Βουλγαρία, έστησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

Λάρισα: Διαδηλωτές ακύρωσαν φιλονατοϊκή συναυλία παρά την επίθεση των ΜΑΤ (Vids)

Πηγή: 902 https://youtu.be/M7T2UB2gwDE Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχθηκαν οι διαδηλωτές στη Λάρισα, την ώρα που διαδήλωναν ενάντια στη συναυλία από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών «West...

Σοσιαλμήδια

263,250ΥποστηρικτέςΚάντε Like
525,859ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,136ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15,323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής