Ο Εμίρ Κουστουρίτσα με τον Χοσέ Μουχίκα, στο αγρόκτημα του δεύτερου στο Μοντεβιδέο

Αλιεύσαμε από Κατιούσα

Μέσα από την πορεία όλης του της ζωής και το προσωπικό παράδειγμα, ο Μουχίκα δίνει ελπίδα για την επίτευξη των ιδανικών μας. Εντυπωσιασμένος τόσο από τον ίδιο όσο και το έργο του, έκανα αυτήν την ταινία.»

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του μιλώντας για τον κεντρικό χαρακτήρα της τελευταίας του ταινίας. Τον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα γνωστό ως «El Pepe».

Ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε τη νέα του ταινία κορύφωση του θαυμασμού του για την αριστερά της Λατινικής Αμερικής.

«Γεννήθηκα ιδεαλιστής», λέει ο δυο φορές βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και συνεχίζει:

«Το όραμά μου για τον κόσμο σχετίζεται με τους ανθρώπους που θαυμάζω από μικρός, τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο. Όμως με κανέναν από τους δύο δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Ύστερα άκουσα για έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν πρόεδρος και εξακολουθούσε να οδηγεί ένα τρακτέρ και επισκεύαζε ο ίδιος το σπίτι του … είπα: αυτός είναι ο άνθρωπος μου. Δεν έκανα λάθος.»

Ο Μουχίκα από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα επαναστατικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 ήταν ηγετικό στέλεχος του κινήματος Τουπαμάρος, το οποίο είχε πρότυπο την Κουβανική Επανάσταση. Συνελήφθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή. Απελευθερώθηκε το 1985 και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε βουλευτής, υπουργός και τελικά πρόεδρος. Έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας (2010-2015) συνέχιζε να ζει στο αγρόκτημά του, να οδηγεί το δικό του αυτοκίνητο και να λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό του μισθού του.

Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει συνεντεύξεις με αρχειακό υλικό. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2013 και ολοκληρώθηκαν την 1η Απριλίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία τον Μουχίκα αντικατέστησε στην προεδρία ο σύμμαχός του, Ταμπαρέ Βάσκες.

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στο αγρόκτημα του Μουχίκα, με τον ίδιο να μιλάει για το ντοκιμαντέρ:

«Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν για την Ουρουγουάη. Έχουμε τόσα πολλά να προσφέρουμε στον κόσμο. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Κουστουρίτσα…επειδή είναι κατά το ήμισυ “τρελός” και κατά το ήμισυ “ιδιοφυΐα”. Τον σέβομαι πολύ.»

Ο Σέρβος σκηνοθέτης έχει σχεδόν ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Τελευταίος Ήρωας». Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ της Βενετίας το Σεπτέμβρη.

Πηγή: jutarnji