Πηγή: Κατιούσα

Τώρα δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες”, ακούμε να λένε δημοσιογράφοι και κάποιες πολιτικές αρχές που θέλουν να αποποιηθούν τις δικές τους. Δε μας προσδιορίζουν ποιο είναι το “σωστό χρονικό σημείο” αφού ποντάρουν πως θα ξεχαστεί το θέμα με το χρόνο που… όλα τα γιατρεύει.

Από μια άποψη έχουν δίκιο. Τώρα δεν είναι η ώρα να αναλογιστούμε τις ευθύνες γιατί είναι ήδη αργά. Το κλειδί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, οι αντιπυρικές ζώνες που θα εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, η επαρκής στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος για να γίνεται άμεσα αντιληπτή η αρχική εστία και να κατασβήνεται προτού πάρει διαστάσεις.

Η σωστή στιγμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς δεν είναι σήμερα, αλλά χτες. Σήμερα είναι ήδη αργά για τα Γεράνεια Όρη και την περιοχή της Ραφήνας. Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να ληφθούν μέτρα και να αποτραπούν οι αντίστοιχες μελλοντικές καταστροφές.

Η απόδοση ευθυνών δεν εξαντλείται και βασικά δε συνίσταται στην τιμωρία των υπαιτίων, αλλά στην αναζήτηση των αιτιών για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το χτυπήσουμε στη ρίζα του. Προληπτικά και όχι εκ των υστέρων…