Βασίλης Κρίτσας

Πηγή: Κατιούσα

Υπό άλλες συνθήκες η Κροατία θα ήταν στο σημερινό τελικό του Μουντιάλ το αουτσάιντερ που θα κέρδιζε τους ουδέτερους. Τώρα οι ουδέτεροι ξενερώνουν και την θεωρούν μια ομάδα γεμάτη νοσταλγούς των ναζί. Το οποίο είναι και ταυτόχρονα δεν είναι αλήθεια.

Είναι εν μέρει γιατί εκτός από όσα είδαμε σε αυτό το Μουντιάλ υπάρχουν άλλα τόσα κρούσματα στο πρόσφατο παρελθόν που δείχνουν πως κάποια πράγματα δεν έτυχαν αλλά πέτυχαν. Μιλάμε μάλιστα για περιπτώσεις που είχαν αναγκάσει ακόμα και τη ΦΙΦΑ με το χαρακτηριστικό παχυδερμισμό της να επέμβει, όπως με τον αποκλεισμό του Σίμουνιτς από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, τα ρατσιστικά συνθήματα κατά του Μπαλοτέλι, τη σβάστικα που ζωγραφίσαν οπαδοί στο γήπεδο σε έναν αγώνα προκριματικής φάσης κοκ.

Δεν είναι αλήθεια όμως πως είναι όλοι οι Κροάτες φασίστες. Κι η απόδειξη έρχεται από το Μάρκος Λιβάγια της ΑΕΚ ο οποίος εμφανίζεται σε αυτήν τη φωτογραφία με ένα μπλουζάκι του Τσε Γκεβάρα. Και αν αυτό δε λέει κάτι από μόνο του, αφού για πολλούς είναι απλώς μόδα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Λιβάγια αρνήθηκε να παίξει στην Εθνική Κροατίας ακριβώς γιατί πίστευε πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά τα συνεχή κρούσματα ανοιχτά φιλοναζιστικης συμπεριφοράς πολλών οπαδών και διεθνών.

Η απόφασήτου επιβεβαιώνει από μια άποψη αυτό που λίγο πολύ σκεφτόμαστε όλοι για την Κροατία. Δείχνει όμως πόσο επικίνδυνο είναι να παίρνουμε ένα τσουβάλι και να χαρακτηρίζουμε έναν ολόκληρο λαό ως φασιστικό, ξεχνώντας πως σε κάθε χώρα υπάρχουν δυο τάσεις ή δύο έθνη, όπως θα έλεγε και Βρετανός πρωθυπουργός Ντισραέλι, που μπορεί να μη διάβασε κλασικούς, αλλά κατέληξε από άλλο δρόμο σε παρόμοιο με εκείνους συμπέρασμα..