Οι προηγούμενοι «δεν φταίνε», φταίνε οι σημερινοί.

Η Περιφέρεια «δεν φταίει», φταίει η γραφειοκρατία.

Ο Δήμος «δεν φταίει», φταίει η άναρχη δόμηση.

vroxi

του Νίκου Μπογιόπουλου στον Ημεροδρόμο

Οι αυθαιρετούντες (κατά βάση επιχειρηματίες, κάποιοι, δε, από τους μεγαλύτερους της χώρας) «δεν φταίνε», φταίνε όσοι τους χορήγησαν νόμιμες άδειες.

Επομένως, για την τραγωδία της Μάνδρας πριν από 7 μήνες, θα… φταίνε οι πνιγμένοι! Και τώρα, που ξανα πλημμύρισε η Μάνδρα, θα… φταίνε οι καταστραμμένοι ζωντανοί! Μόνο που και το κράτος και τη γραφειοκρατία του δεν τα έφτιαξαν οι πεθαμένοι. Ούτε οι καταστραμμένοι.

Όμως:

  • Το φαινόμενο στην Αττική στα μέσα του 19ουαιώνα να υπάρχουν 700 ποτάμια και ρέματα, αλλά σήμερα να έχουν απομείνει λιγότερα από 50,
  • το φαινόμενο της τσιμεντοποίησης 550 χιλιομέτρων ρεμάτων στην Αθήνα,
  • το φαινόμενο της εργολαβικής αυθαιρεσίας, του κράτους των φωτογραφικών αναθέσεων, τοατιμώρητο των παραλείψεων, η πολιτική της αντιπαροχής και της οικοπεδοποίησης,

δεν είναι «φυσικά» φαινόμενα. Είναι πολιτικά φαινόμενα.

  • Το φαινόμενο να περνούν τροπολογίες στο άψε – σβήσε για κάθε υπορύθμιση του Μνημονίου, αλλά τα στοιχειώδη μέτρα για να μην πνίγονται οι άνθρωποι να βουλιάζουν στην χρονοβόρα γραφειοκρατία, είναι πολιτικό φαινόμενο.
  • Η πλημμελής αντιπλημμυρική προστασία, η ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση, η απουσία αντιπυρικής πρόβλεψης είναι πολιτικά φαινόμενα.

Όπως πολιτικό, τελικά, είναι και το παρακάτω φαινόμενο:

Αυτοί που φταίνε να παίζουν θρασύτατα το πινγκ – πονγκ της πολιτικής τους ανευθυνότητας πάνω σε συντρίμμια και να μην κατανοούν τίποτα από την παρακάτω λέξη: «Ντροπή».