Το βράδυ της Πέμπτης στο Βεάκειο θέατρο, δεκαεννέα από τους πιο ελπιδοφόρους νέους κωμικούς της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για να παίξουν με σκοπό να στηρίξουν μία κορυφαία συνάδελφό τους που τους είχε ανάγκη. Περισσότεροι από 2.000 ανθρώπους δήλωσαν παρών και απάντησαν στο κάλεσμα του «V for Vrana». Αυτή ήταν η μεγαλύτερη παράσταση stand up comedy που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα και αυτό που τελικά συνέβη στον Πειραιά, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έγινε.

 vrana

του Μηνά Κωνσταντίνου στοThePressProject

φωτογραφία του Αλέξανδρου Κορομηλά (@Alex Janero)

Σε μια εποχή που η τηλεόραση ακόμα πλασάρει «κονσέρβες» κωμωδίας που έρχονται ακόμα και από βάθος 20 χρόνων και ακριβοπληρωμένες ξένες παραγωγές, ενώ επιμένει να αγνοεί οτιδήποτε δεν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχό της, στο διαδίκτυο και τις σκηνές της χώρας συντελείται μία πρωτοφανής άνοιξη στον χώρο της κωμωδίας. Και εάν η «mainstream» πολιτιστική σκηνή επιμένει να αδιαφορεί για ότι δεν μπορεί να ελέγξει, μία ταλαντούχα και ολόφρεσκη γενιά κωμικών κατάφερε να γεμίσει ένα θέατρο με χιλιάδες ανθρώπους και άλλους τόσους να μην καταφέρνουν να βρουν θέση.
 
Από μόνο του, το γεγονός αυτό θα πρέπει να θεωρείται ιστορικό. Το ότι αυτό συνέβη για τα μάτια -και όχι μόνο- της κωμικού Κατερίνας Βρανά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, προσδίδει πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο γεγονός και σκορπίζει αισιοδοξία για τις ημέρες που έρχονται.
 
Η Κατερίνα Βρανά είναι μία κωμικός που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώσει την εκτίμηση μεγάλου μέρους του ελληνικού κοινού, παρά το γεγονός πως τα ελληνικά media την ανακάλυψαν αφού είχε πια επιτύχει. Ξεκινώντας την καριέρα της στο εξωτερικό και χωρίς να ρίχνει μαύρη πέτρα στην Ελλάδα, δούλεψε, πέτυχε και επέστρεψε στη χώρα, συμμετέχοντας ενεργά στην άνθηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η stand up σκηνή.
 
Τον Απρίλιο του 2017, λίγους μήνες μετά την τρίτη θέση που κατάφερε στη Λαπωνία στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού «Το πιο αστείο άτομο του κόσμου», η Κατερίνα Βρανά βρέθηκε στη Μαλαισία στο πλαίσιο περιοδείας. Φυσικό επόμενο, αφού η επιτυχία της άνοιξε ακόμα περισσότερες πόρτες σε όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί να μαγνητίσει την προσοχή του κοινού, είτε παίζει στα ελληνικά είτε στα αγγλικά.
 
Στη Μαλαισία λίγο έλειψε να χάσει της ζωή της, καθώς η αρχική δηλητηρίαση που φαινόταν να υπέστη αποδείχτηκε σκωληκοειδίτιδα, με τη μη έγκαιρη διάγνωση να την μετατρέπει σε οξεία περιτονίτιδα. Ακολούθησε η διάτρηση εντέρου και σηψαιμικό σοκ, που την έφεραν αντιμέτωπη με τον θάνατο τρεις φορές. Επηρεάστηκαν όλα της τα όργανα, έχασε την όρασή της, και μετά από τέσσερις εγχειρήσεις και πέντε μήνες νοσηλεία, είδε όλους τους μυς της να ατροφούν και να την καθίζουν σε αναπηρικό καροτσάκι.
 
Από τον Αύγουστο του 2017 και έπειτα, η Κατερίνα δίνει την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, με το κόστος της ανάρρωσης από το τόσο σοβαρό επεισόδιο της υγείας της να είναι πολύ σημαντικό. Όμως, εκτός του χαρακτήρα της που όλοι περιγράφουν ως ακούραστο μαχητή, στο πλευρό της βρήκε μια στρατιά κωμικών, με στόχο να κάνουν την επάνοδό της λίγο πιο εύκολη. Άλλωστε, δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά στο κοινό της για το πρόβλημά της, χωρίς φόβο για την εικόνα της και με το πάντα ενθουσιώδες πάθος της.

Γι’ αυτόν τον λόγο μαζεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Βεάκειο θέατρο στον Πειραιά και έπαιξαν για την υποστήριξή της οι δεκαεννέα κωμικοί στη μεγαλύτερη παράσταση stand up comedy που έχει γίνει στη χώρα, καταφέρνοντας όχι μόνο να γεμίσουν το θέατρο, αλλά να δώσουν και ένα τεράστιο μήνυμα αλληλεγγύης.
 
Ο Λάμπρος Φισφής, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο Διονύσης Ατζαράκης, η Χρύσα Κατσαρίνη, o Ζήσης Ρούμπος, ο Στέλιος Ανατολίτης, ο Θωμάς Ζάμπρας, ο Πάρις Ρούπος, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο BlinkMike, ο Κωνσταντίνος Μπούρας Μπαϊμάκος, ο Ηλίας Φουντούλης, ο Κώστας Μαλιάτσης Σάλας, ο Δημήτρης Δούκογλου και ο Αριστοτέλης Ρήγας ήταν εκεί, επάνω στη σκηνή σκόρπισαν απλόχερα το γέλιο, σε ένα κοινό που ο μέσος όρος ηλικίας του επιτρέπει ακόμα πιο ενθαρρυντικές προβλέψεις για την ποιότητα της διασκέδασης της νέας γενιάς.
 
Η στιγμή, δε, που η Κατερίνα Βρανά ανέβηκε στη σκηνή επάνω στο αναπηρικό της καροτσάκι, σηκώθηκε όρθια για να χαιρετήσει και κατάφερε ακόμα και στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται να προκαλέσει δάκρυα χαράς αλλά και συγκίνησης, έδωσε για άλλη μια φορά το μήνυμα σε κάθε άνθρωπο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες.
 
Όρθια, με φίλους στο πλευρό της και πάντα με χαμόγελο. Η Κατερίνα Βρανά έχει ήδη νικήσει. Ευχή όλων μας, να τρέξει σύντομα και τον γύρο του θριάμβου.

ΥΓ. Όσοι και όσες θέλετε να βοηθήσετε την Κατερίνα μπορείτε να καταθέσετε το ποσό της επιλογής σας σ’ έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς

με την αιτιολογία V for Vrana.
 
Ελλάδα
BANK: ALPHABANK
ΙΒΑΝ: GR74 0140 1150 1150 0231 0036 219
BIC: CRBAGRAA
ACCOUNTHOLDER: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΛΟΥΙΖΑ ΒΡΑΝΑ
 
Αγγλία
BANK: NATIONAL WESTMINSTER BANK PLC (a.k.a. NATWEST)
IBAN: GB04 NWBK 6004 0419 2178 03 
BIC: NWBKGB2L
ACCOUNT HOLDER: K L VRANA