Πηγή: The Press project

Μπορεί οι απάνθρωπες κραυγές μερικών δεκάδων κατοίκων στην Σπάρτη ενάντια στους πρόσφυγες να διαδόθηκαν ευρέως την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η απάντηση έρχεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Σπάρτης, που διαρκώς μεγαλώνει και υποστηρίζεται από φορείς της πόλης: «Μαζί μας είναι το Σωματείο των συνταξιούχων (που μας φιλοξενεί και στο χώρο του αλλά και θα δώσει πράγματα που χρειάζονται οι πρόσφυγες τα οποία είχαν μαζευτεί παλαιότερα για άλλους σκοπούς), η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, το Κοινωνικό Φαρμακείο Σπάρτης και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που επιθυμούν να τρέξουμε στο άμεσο μέλλον καλλιτεχνικές δράσεις για τους πρόσφυγες!» αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.

«Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσουμε λίστα με τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στις άμεσες ανάγκες των προσφύγων. Ας προσεγγίσουμε όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή στο email μας [email protected]» προσθέτει η ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 180 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν στην Λακωνία έφτασαν την Τετάρτη στο κέντρο της Σπάρτης, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Sparta Inn, για διάστημα 5 μηνών. Οι πρόσφυγες βρήκαν απέναντί τους δεκάδες κατοίκους που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο. Οι συγκεκριμένοι μισάνθρωποι καταφέρθηκαν εναντίον των προσφύγων, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την καταγωγή τους, τη θρησκεία τους και επαναλαμβάνοντας το γνωστό ακροδεξιό αφήγημα του «πάρτε τους σπίτια σας».

Ακολουθεί το πρώτο κείμενο της Επιτροπής που δηλώνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες:

Η νεολαία της Σπάρτης στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα πολέμου και ξεριζωμού, που βρίσκονται στην πόλη μας. Δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στη δυστυχία συνανθρώπων μας και μικρών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας ενός πολέμου που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, εμείς παίρνουμε θέση έτσι ώστε να υπάρξει ένα βήμα, μία στέγη και για την υπόλοιπη κοινωνία να μιλήσει αλλά και να πράξει ανθρώπινα. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και καλούμε όσους δεν κρίνουν τον συνάνθρωπο με βάση το χρώμα ή τη θρησκεία, να διεκδικήσουν για εκείνους που ακόμα δεν έχουν  “φωνή “, να τους στηρίξουν στη νέα αρχή, μετά από τις δίνες των πολέμων, του ξεριζωμού, του ταξιδιού στις ”νεκρές θάλασσες” και του εγκλεισμού σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spot).

Θεωρούμε καθήκον μας να τους συμπαρασταθούμε, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Έχουμε κοινές αγωνίες, πολλά κοινά προβλήματα. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο! Ξέρουμε τον υπεύθυνο του προβλήματος. Είναι αυτοί που πραγματοποιούν τους πολέμους, υπογράφουν στρατιωτικές συμφωνίες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε συνένοχο! Είναι οι ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειες μας.

Διεκδικούμε:

● Να σταματήσει να ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες εδώ και δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο τους, στον προορισμό που επιθυμούν ή έχουν οικογένεια.
● Μέτρα προστασίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες.
● Να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά των προσφύγων που θα επιλέξουν να μείνουν στη χώρα. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.
● Να προσληφθούν δάσκαλοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς.
● Να παρθούν όλα τα μέτρα στήριξης και βοήθειας να μάθουν τη γλώσσα μας, να προσαρμοστούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία».

 

Ενώ σε επόμενη ανάρτηση, τονίζουν:

Ως επιτροπή αλληλεγγύης καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, την κοινωνία της Λακωνίας, τους μαζικούς φορείς, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και 15μελή σχολείων να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, όπως ήδη γίνεται με αποφάσεις στήριξης και κοινής δράσης από συλλόγους και σωματεία, να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας που έχουμε θέσει. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια δικαιώματα, τα ίδια όνειρα για το μέλλον των λαών, καθώς έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, που δημιουργεί το πρόβλημα της προσφυγιάς όπως και όλων των άλλων προβλημάτων της καθημερινότητας μας.

Κάνουμε γνωστό ότι η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 03/12/2019 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του σωματείου των συνταξιούχων (απέναντι απτά ΚΕΠ) καθώς θα γίνει και η πρώτη συγκέντρωση αγαθών.

Λίστα αγαθών:
• Γάλα σε σκόνη
• Πάνες
• Ρουχισμός
• Υποδήματα
• Παιχνίδια

~Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Σπάρτης