Ας πούμε ότι σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας ακριβαίνει το αντίτιμο της σίτιτης των φοιτητών στο πανεπιστημιακό εστιατόριο. Ομάδα διακοσίων φοιτητών πηγαίνει στο εστιατόριο, διώχνει τους υπαλλήλους και μοιράζει δωρεάν το φαγητό για μισή ώρα, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για την αύξηση του κόστους σίτισης.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α.
Μία γιαγιά, που πληροφορείται ζωντανά από το Σκαι για το τι συμβαίνει, παίρνει την αστυνομία και καταγγέλλει ότι ασκήθηκε βία κατά των υπαλλήλων του εστιατορίου. Η αστυνομία υποχρεούται να συλλάβει τους διακόσιους φοιτητές. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι με ΜΑΤ, δακρυγόνα και λοιπές μεθόδους καταστολής πλήθους. Το κτίριο πνίγεται στα χημικά, προκαλούνται φθορές και τραυματισμοί.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β.

Η αστυνομία τηλεφωνεί στο αρμόδιο πανεπιστημιακό όργανο (πρύτανης στη συγκεντρωτικότερη εκδοχή του νόμου του 2007, επιτροπή από εκπροσώπους καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών με το νόμο του 1982). Αναφέρει ότι έλαβε την καταγγελία της γιαγιάς και ρωτάει αν κινδυνεύουν ζωές ή η σωματική ακεραιότητα κανενός και πρέπει να παρέμβουν αμέσως ή αν η κατάσταση είναι ήρεμη και να ασχοληθούν εν καιρώ με το αν τελέστηκαν παράνομες πράξεις, χρησιμοποιώντας τους ασφαλίτες τους, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στα πανεπιστήμια και τις μαρτυρίες των υπαλλήλων του εστιατορίου. Και αν προκύψουν ενδείξεις ότι τελέστηκαν παράνομες πράξεις, να συλλάβουν τους φοιτητές. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει και η αστυνομία δρα αναλόγως.
Αν προτιμάς το Α, πράγματι είσαι κατά του πανεπιστημιακού ασύλου. Αν προτιμάς το Β, είσαι υπέρ.

Αυτή είναι η βασική έννοια του ασύλου νομικά και η μοναδική πρακτική του σημασία. Αυτό διακυβεύεται σήμερα. Πέρα από συμβολισμούς εξ αριστερών και δεξιών, που και αυτοί έχουν τη σημασία τους.
Πρέζες, παρεμπόριο, όπλα του συριακού στρατού και λοιπά που ακούγονται στις τηλεοράσεις είναι παραμυθάκια για χαζούς. Η δίωξη ναρκωτικών δρα εδώ και πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια, με άσυλο ή χωρίς.

Αλιεύσαμε από το facebook του δικηγόρου Γιώργου Λογοθέτη