Η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας των τελευταίων εβδομάδων, πολύ πιο καθαρά πλέον και κατά του κινήματος και των συλλογικών διαδικασιών, είναι ποιοτική τομή σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί πρέπει ως αριστερές/οι να εξομοιώνουμε ψυχαναγκαστικά το σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανεβάζει την καταστολή σε άλλο επίπεδο και επενδύει στην ατζέντα “νόμος και τάξη”, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε άλλο πολιτικό αφήγημα και άλλη μέθοδος κυριαρχίας.

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η σημερινή κλιμάκωση πατάει στο πόσο πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκάλυψε και προφύλαξε το απόστημα της ΕΛΑΣ. Για να χρησιμοποιήσω ένα σχήμα που έχει δώσει ο Χριστόπουλος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τόσο χαμηλά τον πήχη που εντελώς φυσιολογικά όταν ήρθε να κυβερνήσει ο πολιτικός αντίπαλος, δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή μεταρρύθμιση την οποία να είναι αναγκασμένος να σεβαστεί.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη του γιατί πρέπει να βάζουμε ψηλά τον πήχυ σε όλα. Όχι απλά για λόγους αισιοδοξίας της βούλησης, αλλά γιατί ακόμα και τα στοιχειώδη της δημοκρατίας, μόνον έτσι μπορούν να κερδηθούν.

Αλιεύσαμε από το facebook του Θανάση Καμπαγιάννη