Πηγή: Alfavita

Για «ρατσιστική απόφαση, δώρο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής» κάνει λόγο η δημοτική κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και η δημοτική σύμβουλος Ντίνα Ρέππα, με αφορμή την απόφαση που ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων στις 31/10.

Ειδικότερα, απερρίφθη το αίτημα για τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε αρχίσει να λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2017 ενάντια στην οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, η δολοφονική οργάνωση θέλησε το 2017 να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας με απολύτως οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, δημιουργώντας ρατσιστικό, ξενοφοβικό κλίμα στις γειτονιές του Κολωνού και των Σεπολίων, στα πλαίσια της φασιστικής και ναζιστικής της ιδεολογίας, διαδίδοντας απίστευτα ψέματα, σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις, συκοφαντώντας εκπαιδευτικούς και γονείς, απειλώντας, ακόμα και βιαιοπραγώντας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα εμπόλεμο, να ποτίσουν τις καρδιές μικρών παιδιών με το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού.Τότε ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ της περιοχής Αριστοτέλης, ο σύλλογος γονέων του 144ου ΔΣ, η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα μαζί με δεκάδες εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, αντιρατσιστικούς, αντιφασιστικούς συντονισμούς και πρωτοβουλίες, ύψωσαν τοίχο στον φασισμό και το ρατσισμό και καλωσόρισαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της πακιστανικής κοινότητας να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, ακυρώνοντας τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής.

Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, είναι άξιον απορίας το σκεπτικό με το οποίο η δημαρχία Μπακογιάννη απέρριψε τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου για τους μαθητές με καταγωγή από το Πακιστάν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η σχολική επιτροπή του δήμου της Αθήνας, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας «η Ενότητα», κι ενώ το θέμα της παραχώρησης χώρων στο 144ο ΔΣ Αθήνας υπήρχε στην αρχική εισήγηση, με αιφνιδιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, η εντεταλμένη σύμβουλος της δημοτικής αρχής δήλωσε ότι το αποσύρει με αστήρικτες δικαιολογίες παρά το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα ίδια ακριβώς έγγραφα το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την παραχώρηση χώρου.

Ως άμεση αντίδραση στην απόφαση αυτή, καλείται σύσκεψη συντονισμού την Κυριακή 3/11, στις 12.30, στα γραφεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, Αιόλου 47, 3ος όροφος με συμμετοχή συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, εργατικών σωματείων και συνδικάτων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών συντονισμών και πρωτοβουλιών, για να απαιτηθει να παραχωρηθεί ο χώρος για την εκπαίδευση των παιδιών της πακιστανικής κοινότητας.

dhmotiko-symvoulio-bakogiannis.jpg

Επιπρόσθετα, και η Ανοιχτή Πόλη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη αυθαιρεσία κατά τη συζήτηση του θέματος παραχωρήσεων σχολικών χώρων και κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της:

Για την αυθαίρετη αναστολή της λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας και την υποβάθμιση των σχολικών επιτροπών

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει την απαράδεκτη αυθαιρεσία που επέδειξε η δημοτική αρχή κατά τη συζήτηση του θέματος των παραχωρήσεων σχολικών χώρων  (θέμα 22 στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Οκτωβρίου), ξεκινώντας από την καθυστερημένη αποστολή των σχετικών εισηγητικών (που τείνει να γίνει καθεστώς), και φτάνοντας  στην επί της ουσίας πολιτική που φαίνεται να ακολουθείται.

Καταφέραμε μεν να ανατρέψουμε με παρέμβαση μας τον περιορισμό των δράσεων των συλλόγων γονέων στην αίθουσα εκδηλώσεων και τον προαύλιο χώρο, περιορισμό που καταργούσε ουσιαστικά μια σειρά δραστηριοτήτων. Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής κορυφώθηκε ωστόσο με την απόσυρση του θέματος της λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, με προφορική εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου και χωρίς να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλαγή του σχετικού εισηγητικού. Και αυτά, παρά την ομόφωνη θετική εισήγηση – απόφαση της σχολικής επιτροπής.

Καταγγέλλουμε την οπισθοδρόμηση σε εποχές που όλη η κοινότητα της περιοχής και του σχολείου ήταν αναγκασμένη να υπερασπιστεί τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της πακιστανικής κοινότητας απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε το θέμα στην επόμενη σχολική επιτροπή και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα μας βρει απέναντι, μαζί με την κοινότητα των πολιτών, δίπλα σε όσους είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ίσες δυνατότητες, για ένταξη και για ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου καταγγέλλει τον Κώστα Μπακογιάννη ότι έδωσε το πράσινο φως για να κλείσει το σχολείο της πακιστανικής κοινότητας, ενώ σημειώνει ότι «ξεδιπλώνει την ακροδεξιά ισλαμοφοβική ατζέντα στην Αθήνα ανοίγοντας το δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες να ξαναβγούν με τον μανδύα των “επιτροπών κατοίκων” στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής, των Σεπολίων».