Βάζοντας ποδιά και ανοίγοντας φύλλο η Μαρέβα, υιοθετεί τύποις τους υποτελείς ρόλους που επιφυλάσσει η πατριαρχία για τις γυναίκες, για να τους μετουσιώσει σε εργαλεία χειραφέτησης. Αναλαμβάνει τα σεξιστικά στερεότυπα για να τα αποδομήσει, αναμετράται με την πατριαρχική παράδοση και βγαίνει νικήτρια: μια σύγχρονη, αυτόνομη γυναίκα όπως εκείνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλή νοικοκυρά, δίχως να υποβιβάζεται η θέση της ή να μειώνεται η αξία της..

Επιπλέον, το μαγείρεμα και οι δουλειές του σπιτιού – καθήκοντα που ακόμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ως γυναικεία – αναπληρώνουν τη θηλυκότητα που της αφαιρεί η επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα – ρόλος κατεξοχήν ανδρικός, σύμφωνα με τους άρρητους πατριαρχικούς κανόνες. Έτσι, η Μαρέβα νικά τους άνδρες στο γήπεδό τους και τις γυναίκες στο δικό τους πεδίο. Είναι περισσότερο «άνδρας» και από τους άνδρες και πιο γυναικά από τις γυναίκες.

Είναι, με άλλα λόγια μια άριστη, απολύτως άξια να στέκεται δίπλα στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Άλλωστε, πίσω από κάθε επιτυχημένο δεξιό κρύβεται μια δυναμική νοικοκυρά, δούλα αλλά και κυρά.

Αλιεύσαμε από το facebook του Δημήτρη Τσίρκα