Χειρότερη και από την απόσυρση της εγκυκλίου που ορίζει τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, είναι η δικαιολόγησή της από τον Βρούτση. Ο υπουργός παρουσιάζει ως λόγο ότι η εγκύκλιος ήταν νομικά διάτρητη, η καταληκτική του πρόταση όμως- “η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι” – προδίδει τα πραγματικά του κίνητρα. Η φράση αυτή είναι το βασικό σύνθημα των ακροδεξιών αναφορικά με το μεταναστευτικό. Σε αυτούς κλείνει το μάτι ο Βρούτσης, αυτούς σπεύδει να ικανοποιήσει, όπως μαρτυρούν και τα διθυραμβικά σχόλια των ακροδεξιών μέσων.

Την ίδια στιγμή, η «κεντροδεξιά» Κεραμέως με το εκσυγχρονιστικό προφίλ, στις πρώτες της δηλώσεις ως υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε ότι «μία από τις βασικές αποστολές του κράτους είναι η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης», ενώ κάλεσε «τους ιεράρχες και τους ιεροδιδάσκαλους να συνδράμουν το έργο της». Εδώ έχουμε μια καθαρή δήλωση υποτέλειας προς την εκκλησία και διαβεβαίωση του συντηρητικού πλήθους ότι η θρησκεία τους θα έχει καθοριστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά πράγματα.

Πρώτη κίνηση του υπουργείου Εργασίας ο πρακτικός αποκλεισμός των προσφύγων από κρίσιμες υπηρεσίες όπως η υγεία. Πρώτη κίνηση του υπουργείου Παιδείας η πλήρης κατάργηση του ασύλου και τα διαπιστευτήρια στην εκκλησία. Τα γραμμάτια προς τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους που στήριξαν μαζικά τη ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ξεπληρώνονται άμεσα. Έχουμε όμως και μια πρώτη ένδειξη για το πώς θα δώσει τη μάχη της ηγεμονίας η κυβέρνηση: καταστολή, θρησκοληψία και αντιμεταναστευτική πολιτική μαζί με τεχνοκρατισμό και θεοποίηση του ιδιωτικού σε βάρος του δημοσίου. Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά, Θάτσερ και Σαλβίνι σε μια κωμικοτραγική βαλκανική διασκευή.

Αλιεύσαμε από το facebook του Δημήτρη Τσίρκα