©Copyright:Aliki Eleftheriou-All rights reserved.No reproduction without permission,creditline compulsory EMAIL:[email protected]@parliament.gr Athens-Greece

Την οικονομία της χώρας και κατά συνέπεια την διακυβέρνηση του τόπου, καθόρισε σε τεράστιο ποσοστό από το 2015 ένας αριστερός υπουργός οικονομικών, γνωστός και ως ο ιππότης με τα λαχούρια. Ο άνθρωπος που νίκησε την Τρόικα και για αυτό τον ισοπέδωσαν οι ίδιοι του οι σύντροφοι, γνωστός για τις κόκκινες γραμμές του και για τις δημιουργικές ασάφειες του, είχε μείνει στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Και όμως αυτός με εκκωφαντικό τρόπο και δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό κίνημα έτοιμο να συντρίψει όλη την Ευρώπη και τον καπιταλισμό, εισήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο με ένα μεγάλο ποσοστό για νεοσύστατο κόμμα.

Οι τρύπες που άφησε η κυβέρνηση της αριστεράς με τα προεκλογικά μπιλετάκια όχι μόνο δεν την έκανε πρώτο κόμμα, αλλά άφησε και μια τεράστια τρύπα η οποία δεν μπορούσε να καλυφθεί. Η νέα κυβέρνηση που έφερνε το νέο, δεν ήθελε να ξαναφέρει μνημόνιο. Ο μόνος που μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την κρίση ήταν ο ιππότης με τα λαχούρια. Επομένως ορίστηκε για ακόμα μια φορά υπουργός οικονομικών.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να πάρει την χιλιάρα μηχανή του και να μεταβεί οδικώς στις Βρυξέλλες. Εκεί πέρα αντιτάχθηκε στους υπουργούς οικονομικών οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν με την παρουσία του. Τους είπε ότι συμφωνούμε με το 70% των μνημονίων, αλλά η Τρόικα δεν έχει πλέον την νομιμοποίηση  να παρεμβαίνει στα πεπραγμένα. Επομένως την τρύπα θα έπρεπε να προσπαθήσει να την καλύψει ο ίδιος με ό,τι θεωρήσει ικανοποιητικό. Είχε ορισμένες κόκκινες γραμμές. Το γιουρογόρκινγκ γκρουπ δεν κατάλαβε και πολλά από την συγκεκριμένη ομιλία και έτσι η δημιουργική ασάφεια επέστρεψε στο προσκήνιο.

Σαν υπουργός οικονομικών διατήρησε σχεδόν όλη την οικονομική πολιτική της χώρας. Για να συμμαζέψει βέβαια λίγο τα οικονομικά, πήρε πίσω τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, γιατί οι επόμενες εκλογές θα ήταν σε 4 χρόνια. Στην συνέχεια εφάρμοσε τις κόκκινες γραμμές του, όπως τους διορισμούς 1500 αστυνομικών για την προστασία του πρωθυπουργού και τη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα άνω του ενός εκατομμύριου για να επέλθει η ανάπτυξη. Ο νέος πρωθυπουργός ευτυχισμένος για την επιλογή του και την εφαρμογή των δύο δεσμεύσεων του συνέχιζε ακόμα τις περιοδείες του στην Ελλάδα για να βγει από τώρα πρωθυπουργός στα επόμενα 4 χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών παρόλα αυτά έβλεπε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έβγαινε. Δεν θα ανεχόταν όμως για δεύτερη φορά να κάνουν οι δανειστές ό,τι θέλουν στην πατρίδα του. Έτσι άρχισε να διατυμπανίζει σε όλο τον πλανήτη ότι οι ξένοι θέλουν να οδηγήσουν ξανά την χώρα σε μνημόνιο. Με συμπαραστάτες το καστ του Μπέιγουοτς και βγάζοντας φωτογραφίες με ψάρια, έκανε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που τους είχε απαγορεύσει να γίνουν Τρόικα. Αυτοί όμως τον απειλούσαν ότι αν δεν έπαιρνε μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι, η αγορά δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα. Η λύση ήταν μία. Παρέκαμψε τον πρωθυπουργό που ήταν στον Υμηττό με τους εξωγήινους και προκήρυξε δημοψήφισμα.

Αυτή τη φορά στο δημοψήφισμα ο ιππότης με τα λαχούρια είχε και την αστική τάξη μαζί του. Τα κάπιταλ κοντρόλς δεν τρόμαξαν πλέον κανένα, καθώς η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων είχε κατασχέσει τους λογαριασμούς λόγω χρεών και ήταν άδειοι. Τα κανάλια ήταν πλέον όλα μαζί του. Το αποτέλεσμα συντριπτικό. 95% το όχι σε νέο μνημόνιο. Μέσα σε αποθέωση από τον ελληνικό λαό κατευθύνθηκε με αέρα νίκης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον περίμενε ο πρωθυπουργός. Με δάκρυα στα μάτια του ανακοίνωσε ότι πρέπει να απομακρυνθεί για δεύτερη φορά από το υπουργείο. Είχε μπει στο περιθώριο για δεύτερη φορά. Η συνέχεια μια επανάληψη του 2015 με την χώρα να μπαίνει στο 4ο μνημόνιο και ο ιππότης με τα λαχούρια να βρίσκει καταφύγιο για ακόμα μια φορά στην Γερμανία, ετοιμάζοντας το νέο σχέδιο του για ανατροπή του καπιταλισμού.

Παναγιώτης Φραγκούλης