Η λέξη ντιμπέιτ ακουγόταν περισσότερο και από αυτήν της ανάπτυξης στα τέλη του 2010. Αλλά όπως και στην περίπτωση της ανάπτυξης ο Έλληνας ντιμπέιτ άκουγε και ντιμπέιτ δεν έβλεπε. Ντιμπέιτ για τις εκλογές, ντιμπέιτ για τα σκάνδαλα, ντιμπέιτ για το Μακεδονικό, ντιμπέιτ για τις καταστροφές. Ντιμπέιτ όμως πουθενά. Δεν καταδέχονταν οι μεν την κρατική κομματική τηλεόραση και οι δε τα βοθροκάναλα της διαπλοκής. Επίσης στα περισσότερα θέματα τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν και σε ενδεχόμενο ντιμπέιτ πιο πιθανό ήταν να καταλήξουν σε συγκυβέρνηση παρά σε αντιπαράθεση. Ήταν και ένας σκηνοθέτης που έκανε τον ένα αρχηγό πιο κοντό από τον άλλον στο μόνο που έγινε την τελευταία 8ετία και έτσι τα κόμματα είχαν μια καχυποψία. Και όμως το 2019 οι δύο μεγάλοι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τρία ντιμπέιτ, σε συγκεκριμένες εκπομπές και για συγκεκριμένα θέματα.

Ο πρώτος διάλογος έγινε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε την χώρα, τον Ολυμπιακό. Προβλήθηκε στο γιούτιουμπ και συντονιστής της συζήτησης ήταν γνωστός οργανωμένος οπαδός της ομάδας του Πειραιά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ότι ο κουμπάρος πρόεδρος της ομάδας θα σηκώνει το πρωτάθλημα την επόμενη τετραετία, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με την βοήθεια του νέου του Ευρωβουλευτή (γνωστό για τον παππού του και όχι για τον μπαμπά του) ο Θρύλος θα κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ. Ο πρόεδρος των δεξιών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί αυταπάτες, ο οποίος του απάντησε ότι λαϊκίζει. Το ντιμπέιτ τελείωσε με τον συντονιστή της εκπομπής να φωνάζει «Άντε γεια» στο κομμουνιστικό κόμμα και στους βάζελους.

Το δεύτερο ντιμπέιτ έγινε για ένα επίσης φλέγον θέμα, αυτό της ορθοδοξίας. Προβλήθηκε στο κανάλι της εκκλησίας που εκπέμπει στην Βόρεια Ελλάδα. Για τον συντονισμό της εκπομπής δεν μπόρεσε να βρεθεί κάποιος άνθρωπος κοινής αποδοχής καθώς οι ιερείς ήταν όλοι κομματισμένοι. Επομένως ορίστηκε ο θεός, ο οποίος αν κάποιος από τους δύο αρχηγούς παρεκτρεπόταν, θα έστελνε σημάδι έτσι ώστε να τον συνετίσει. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η 17 Νοέμβρη θα γίνει επίσημη αργία για τον εορτασμό της Αγίας Χίλντας, ενώ ο  αρχηγός των δεξιών υποσχέθηκε την σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εκκλησίες. Νικητές του ντιμπέιτ αναδείχθηκαν οι κληρικοί που ανανέωσαν την δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα για ακόμα 5 χρόνια.

Το τρίτο ντιμπέιτ έγινε για τα εξωτερικά θέματα που απασχολούσαν την χώρα. Διαδραματίστηκε στην Δομινικανή Δημοκρατία με συντονιστή τον Τούρκο ιδιοκτήτη του Σαρβάιβορ.  Ο αριστερός ηγέτης παρουσίασε την δέσμευση των Σκοπιανών να δώσουν το 12άρι τους στην Ελλάδα στην γιουροβίζιον, ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την συμμετοχή της χώρας στο νέο ριάλιτι επιβίωσης, το “Survivor NATO”. Σε αυτό το τηλεπαιχνίδι θα σταλεί ισχυρή ελληνική ομάδα στην Συρία, η οποία θα συμμετέχει στον διαγωνισμό βομβαρδισμού της χώρας. Έτσι οι Έλληνες απέκτησαν μια συνολική εικόνα για τα δύο κόμματα, η οποία αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα της κάλπης, με απόλυτο νικητή την Γερμανίδα καγκελάριο.

Παναγιώτης Φραγκούλης